66 ezer ember vándorlása okozott problémát

Vágólapra másolva!
Nyolcezerrel többen kértek engedélyt arra, hogy otthonuktól távol szavazzanak, mint négy évvel ezelőtt. Nem azért alakult ki káosz, mert sokan vannak, hanem mert 2007-ben megváltoztatták a törvényt. Most minden választókerületben csak egy olyan szavazóhely van, ahol igazolással lehet szavazni, márpedig Budapesten van olyan kerület, ahol kétezren jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

A négy évvel ezelőttihez képest nyolcezerrel többen kérték idén, hogy lakhelyüktől távol, Magyarország területén szavazhassanak a parlamenti választás első fordulójában. Idén az első fordulóra 66 082-en, míg 2006-ban 57 999-en kértek igazolást. Az igazolást péntek 16 óráig lehetett kérni, péntek reggel még csak 61 756-an jelezték igényüket erre, azaz sokan az utolsó pillanatig halogatták a döntést.

Az Országgyűlés 2007-ben Bajnai Gordon - akkor még önkormányzati és területfejlesztési miniszter - javaslatára módosította a választási eljárási törvényt, mert a 2006-os országgyűlési választáson kifogások érték az akkori igazolással szavazás rendszerét. A kifogások hatására az Alkotmánybíróság döntött úgy, hogy az Országgyűlés hozzon olyan szabályt, amely megakadályozza, hogy a választópolgárok manipulálni tudjanak az igazolással, és két vagy több képviselő megválasztásában is részt vehessenek a vándorlással.

Az országgyűlés 2007-ben az Országos Választási Iroda vezetője szerint "egy meglehetősen biztonságra törekvő szabályozást alkotott, amely nem egyszerű". Hozzátette: a megváltozott szabályokat nem minden szavazatszámláló bizottság (szszb) lett volna képes alkalmazni, ezért minden településen (a fővárosban pedig kerületenként) egy szavazatszámláló bizottságot készítenek fel a feladatra. Ennek a kijelölt szszb-nek több tagja is van, mint egy átlagos szavazatszámláló bizottságnak.

Budapesten egy kerület egy településnek minősül, azaz egy kerületben egy olyan szavazatszámláló bizottság van, amely az igazolással érkezőket fogadni tudja. Virág Rudolf elmondta: Budapesten volt olyan kerület, ahová 2000 igazolással szavazó jelentkezett, ez a szavazószám hozzáadódott a szavazatszámláló bizottság "saját" választójogosultjaihoz, és ezért alakultak ki hosszú sorok.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint Salamon László (KDNP) képviselő ragaszkodott ahhoz az választási eljárásról szóló törvény módosításának ötpárti egyeztetésén, hogy bekerüljön a jogszabályba: egy településen csak egy szavazókörben lehessen igazolással szavazni. Szollár szerint Salamon László indítványával szemben azt javasolták, hogy ha a helyben lakó szavazók egy meghatározott arányát meghaladja az igazolással a településen szavazni kívánók száma, akkor további szavazóköröket kelljen megnyitni a számukra.

A parlament honlapján található módosító javaslatok szerint Salamon valóban benyújtott egy javaslatot, amiben arról van szó, hogy ki kell jelölni azt az egy szavazókört, ahol az átjelentkezők voksolhatnak.