Dávid Ibolya lemond az MDF-elnökségről

Vágólapra másolva!
Lemondott az MDF elnöki posztjáról Dávid Ibolya, miután pártja elbukott a parlamenti választáson, és jócskán elmaradt a bejutáshoz szükséges küszöbtől.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya vasárnap késő este bejelentette, hogy lemond az MDF elnöki posztjáról, miután a párt nem jutott be a parlamentbe a választáson. Az MDF mindössze a listákra leadott voksok 2,6 százalékát kapta meg, így jócskán elmaradt a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöbtől. Egyéni jelöltjük sem jutott még csak a győzelem közelébe sem, így az egykori rendszerváltó párt eltűnik az Országgyűlésből.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje Bokros Lajos egykori MSZP-s pénzügyminiszter volt, aki így marad a párt képviselője az Európai Parlamentben. Az MDF a kampány során végig küszködött azzal, hogy a pártban sokan ellenezték az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási szövetséget, és Bokros előtérbe kerülését is sokan nehezményezték.

A pártnak nem is sikerült minden megyében listát állítania, ami eleve komoly akadályt jelentett a választáson. Az MDF azzal vádolta a többi nagyobb pártot, hogy összefogtak ellene, és a választási bizottságokban helyet foglaló küldötteik révén mindent megtettek azért, hogy ellehetetlenítsék a demokrata fórumot.