Medián: Meglesz a kétharmados Fidesz-többség

Vágólapra másolva!
Négypárti parlamentet jósol a Medián, szombaton és pénteken felvett adatai alapján. Az RTL Klub és az [origo] megrendelésére készült kutatás szerint a Fidesz a listás szavazatok 55 százalékát szerzi meg, ez összesen 270 parlamenti mandátumot eredményezhet, ami elég a kétharmados többséghez. Az MSZP két százalékponttal előzi meg a Jobbikot, az LMP pedig hat százalékot szerezve kerül be a parlamentbe a Medián szerint. A kutatás az MDF-nek mindössze 2 százalékot jósol.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kétharmados győzelmet arat és négypárti parlament lesz - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Medián az RTL Klub és az [origo] megbízásából készült felméréséhez péntek délutántól szombat estig, tehát a választást megelőző másfél napban az ország szavazókorú népességét reprezentáló 3000 fő személyes, otthoni megkérdezésével készítette a végső előrejelzést megalapozó felmérését.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 55 százalékát szerzi meg, az MSZP 19, a Jobbik 17, az LMP 6, az MDF pedig a szavazatok 2 százalékára számíthat. A Medián szerint a 386 parlamenti mandátum közül a Fidesz 270-et szerez meg, így biztosított lenne a kétharmados többsége (a kétharmados törvények elfogadásához 258 támogató szavazat szükséges). Az MSZP 55, a Jobbik 49, az LMP 12 mandátumra számíthat.

A Jobbikról a megkérdezettek 82 százaléka gondolja úgy, hogy átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az LMP a megkérdezettek 33 százaléka szerint fog bejutni a parlamentbe, az MDF-ről mindössze a 24 százalék gondolkodik így.

A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP szavazói a legaktívabbak, 73 százalékuk biztosan elmegy szavazni. A Jobbik szimpatizánsainak 72 százaléka ígéri biztosra a részvételét, ugyanez az arány az MSZP-nél és az MDF-nél 68 százalék. Az LMP szavazói a legkevésbé elkötelezettek, 61 százalékuk ígérte biztosra a voksolást.

Forrás: Medián
A listás szavazatok várható eloszlása

A Jobbikra leselkedő veszély, hogy támogatóinak csaknem negyede gondolkodik azon, hogy a Fideszre szavazzon, míg ez az arány visszafelé ennek csak a fele: a Fidesz-szimpatizánsok 12 százaléka hajlamos a Jobbikra (is) szavazni. Az LMP esélyeit nagyban javíthatja, hogy a többi párt támogatói feléjük a legnyitottabbak: az MSZP-szavazók 15, a Jobbik-szavazók 14, a Fidesz-szavazók 11 százaléka gondolja úgy, hogy adott esetben szavazhatna akár az LMP-re is. Az MSZP ilyen tartaléka rendkívül kicsi: a Fidesz felé az átjárás csak 3-4 százalék, a Jobbik felől is csak 5 százalék (visszafelé 3%).

A pártszimpatizánsok átlagéletkorát tekintve a Jobbik szavazóbázisa a legfiatalabb, szavazóik átlagosan 38 évesek. Az LMP szimpatizánsainak átlagéletkora 43 év, az MDF-é 44, a Fidesz-KDNP-é 46, az MSZP-é pedig a legidősebb, 55 év. A Fidesz, az MSZP és az MDF szavazótáborában többségben vannak a nők, 54-55 százaláékban, férfiak aránya pedig a Jobbik táborában a legmagasabb (60%).

Forrás: Medián
A pártok, amelyek a megkérdezettek szerint bekerülhetnek a parlamentbe


A kutatás szerint a legbudapestibb párt az MDF, támogatóinak 37%-a a fővárosban él, őket követi az LMP 20%-kal. A községek a Fidesz, a vidéki városok a Jobbik erőssége.

A leginkább a Fidesz szavazótábora vallásos: támogatóinak 13%-a rendszeresen, 61%-a alkalmanként jár templomba. Őket az MSZP követi (11% illetve 56%), majd a Jobbik (8% és 56%).

Forrás: Medián
A szavazótáborok választási aktivitása

A diplomások aránya az MDF (30%) és az LMP (29%) táborában a legmagasabb. A még érettségivel sem rendelkezők aránya a Fidesz táborában a legmagasabb (61%), egyben itt a legalacsonyabb a diplomások aránya (12%).

Az MSZP támogatóinak tetemes része (48%) nyugdíjas. A diákok aránya a Jobbik és az LMP táborában a legmagasabb (9%). A dolgozók aránya magas az MDF, az LMP és a Jobbik (66, 63 illetve 60%) táborában, jóval alacsonyabb az MSZP (38% ) és a Fidesz (48%) támogatói között.

A legmagasabb jövedelmű támogatói az MDF-nek vannak havi egy főre jutó 90 ezer forinttal. Az MSZP támogatói 77, az LMP-é 76 ezer forint egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek. A sor végén a Jobbik (70 ezer forint) és a Fidesz (69 ezer forint) támogatói vannak.