A Fidesznek dolgoznia kell a kétharmadért, az MSZP a második, az MDF elbukott

Vágólapra másolva!
Közel teljes feldolgozottságnál a Fidesz fölényesen nyerte az országgyűlési választást. A Fidesz több mint 52 százalékot szerzett listán, az MSZP lesz a második legnagyobb párt, de alig 3 százalékkal előzi meg a Jobbikot. Az LMP több mint 7 százalékot ért el. A választásra jogosultak 64 százaléka ment el szavazni.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP a szavazatok 52,7 százalékát szerezte meg. A második helyen az MSZP végzett 19,3 százalékos támogatottsággal. A Jobbik lett a harmadik 16,7 százalékkal. Az LMP 7,5 százalékot szerezve jutott be a parlamentbe. Az MDF 2,7 százalékos eredményt ért el, így kiesett a parlamentből. A Civil Mozgalom országosan 0,9 százalékot ért el.

A szavazáson a választásra jogosultak 64,37 százaléka, 5 millió 170 ezer ember vett részt. A Fidesz-KDNP-re összesen 2 millió 705 ezer ember szavazata érkezett, az MSZP-re kevesebb mint 1 millióan, 990 ezren voksoltak, a Jobbik 855 ezer, az LMP 383 ezer szavazatot kapott. Az MDF-re 137 ezer, a Civil Mozgalomra 47 ezer szavazat érkezett.

A Fidesz az OVB számításai szerint 206 mandátumot szerzett addig, ami azt jelenti, hogy a második fordulóban még 52 mandátumot kell szereznie ahhoz, hogy megszerezze a kétharmados többséget.

Az [origo] mandátumbecslése szerint a Fidesz 265, az MSZP 55, a Jobbik 49, az LMP pedig 17 mandátumot szerezhet az új parlamentben. A becslésnek számos bizonytalan pontja van, de abból indultunk ki, hogy a nyitva maradt 57 egyéni választókerület nagy többségében semmi esélye nincs az MSZP-nek, így számításunk szerint ezeket a mandátumokat 2 vagy 3 kivétellel a Fidesz nyeri. Az MSZP Tóth József és esetleg Szanyi Tibor révén szerezhet egyéni mandátumot.

Csak egy helyen lett nem fideszes az első

A 176 egyéni választókerület közül mindössze egy helyen, a Budapest XIII. kerületében induló Tóth József révén tudta az MSZP legyőzni a Fideszt. Az LMP Budapesten majdnem mindenhol megverte a Jobbikot. 176 körzetből 119-ben az első körben mandátumot szerzett a fideszes jelölt. 32 budapesti körzetből 11 fideszes jelölt szerzett mandátumot, köztük Pokorni Zoltán a XII. kerületben, Rogán Antal az V. kerületben, Balsai István a II. kerületben és Nagy Gábor Tamás az I. kerületben.

A Budapest 20. választókerületében induló Tóth József tudta csak legyőzni a Fidesz jelöltjét. A 19. körzetben induló Szanyi Tibor is jobban állt sokáig, mint fideszes ellenfele, de reggelre a helyzet megfordult. A fideszes Szalay Péter 38,33 százalékot szerzett (10 674 szavazat), míg Szanyi 36,79 százalékot (10 245 szavazatot kapott). A szomszédos körzetben Tóth József magabiztosabban győzött, közel 45 százalékos eredményt érve el bizonyult jobbnak a 36 százalékot elérő Spaller Endrénél.

A Jobbik keleten erős

A Jobbik több választókerületben is 30 százaléknál jobb eredményt ért el. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ózdi választókerületben 32 százalékos volt a támogatottsága, nyolc százalékponttal lemaradva a Fidesz mögött. Tiszaújvárosban 31 százalékot szerzett, Tiszavasváriban 33, Mátészalkán 30 százalékos eredményt ért el, akárcsak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Kunhegyesen és a hevesi választókerületben is.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor harmadik lett a gyöngyösi választókörzetben, 26 százalékos eredménnyel. Az MSZP jelöltje, Magda Sándor 28 százalékot szerzett, a fideszes Balázs József 39 százalékkal lett első.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Jobbik főleg a keleti országrészben ért el sikereket. Még több képet talál a fotóra kattintva.

Az egyik legkiegyenlítettebb körzetnek a kazincbarcikai bizonyult, a Fidesz-KDNP jelöltje Tamás Barnabás 37 százalékot szerzett, míg a második helyezett, 29 százalékos támogatást magáénak tudó, jobbikos Endrésik Zsolt 0,3 százalékkal előzte meg a szocialista Szitka Pétert.

Jelentős különbséggel utasította maga mögé Kunhegyesen Nagy Levente jobbikos jelölt MSZP-s riválisát. A fideszes Fejér Andor mögött végző Nagy 30 százalékot szerzett, kétszer annyit, mint a szocialista Serfőző István.

Az ország legkisebb megyéjében nagyon hasonló volt egymáshoz a négy választókerület eredménye. A fideszes jelölt egy körzet kivételével valamennyiben megszerezte a mandátumhoz szükséges 50 százaléknál magasabb támogatottságot. Az MSZP és a Jobbik között három körzetben is kevesebb mint 3 százalékpont volt a különbség.

Edelénytől a Belvárosig

A borsodi Edelényben a korábban fideszesként, most függetlenként induló Molnár Oszkár szerezte meg a második helyet, 24 százalékos támogatottsággal. Daher Pierre fideszes jelölt 36 százalékos eredménnyel szerezte meg az első helyet. Az MSZP-s jelölt, Gúr Nándor 18,7 százalékos támogatottsággal csak a negyedik lett, mert megelőzte a jobbikos Miklós Árpád, aki 19,1 százalékot kapott.

Bohács Zsolt a többi választókerülethez képest szoros versenyben győzte le Botka László szegedi polgármestert. Bohács 43 százalékot kapott, MSZP-s riválisa pedig 36-ot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az MSZP nem tudta megszorítani a Fideszt. Még több fotó a képre kattintva.

Az LMP különösen Budapest VI. és VII. kerületében szerepelt jól: Terézvárosban Kaszics Bálint 16 százalékos ereményt ért el, az erzsébetvárosi LMP-jelölt, Csiba Katalin Gyöngyvér több mint 17 százalékos támogatottságot kapott. A VI. kerületben a 48 százalékot szerző fideszes Illés Zoltán nyert a 25 százalékot szerző szocialista Hatvani Csaba előtt. A VII. kerületben Rónaszékiné Keresztes Mónika Mária Fidesz-politikus 46 százalékot szerezve, 20 százalékponttal verte meg az MSZP-s Kispál Tibort.

Budapest V. kerületében Rogán Antal magabiztos győzelmet aratott, a választópolgárok 53 százaléka támogatta. Az MDF itt érte el egyik legjobb eredményét, Debreczeni József több mint 7 százalékot szerzett, és maga mögé utasított a Jobbik színeiben induló Hegedűs Lórántnét.

A szabolcsi Nagykállón az Összefogás Megyénkért-MDF színeiben induló Juhász Zoltán 160 szavazat híján megelőzte a harmadik helyen végzett MSZP-s Demendi Zotlánt, mindkét jelölt 13 százalékot szerzett. A körzetben a fideszes Budai Gyula diadalmaskodott, fél százalékponttal átlépve az 50 százalékos küszöböt.

Magabiztos Fidesz-sikerek

Hódmezővásárhelyen nagyon leszerepelt az MSZP, a 11 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett Csengeri Istvánnál több mint kétszer annyi szavazatot szerzett a jobbikos Kristó Gabriella. A körzetet a fideszes Lázár János nyerte meg, 55 százalékos támogatottsággal szerzett mandátumot.

Rendkívül magabiztosan aratott sikert Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere, akire majdnem háromszor annyian szavaztak, mint a második helyen végző szocialista Gergely Zoltánra. Borkait a választók 64 százaléka támogatta, Gergelyt csak a 23 százaléka.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Fidesz több körzetben is lehengerlő győzelmet aratott. Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

Tiszakécskén Lezsák Sándor tarolt, aki a szavazatok 67 százalékát söpörte be. A Fidesz politkusa után a második helyet a jobbikos Gyöngyösi Márton érte el 17 százalékos támogaottsággal, az MSZP-s Csernus Ferencre mindössze a szavazók 12 százaléka voksolt.

Font Sándor kiskőrösi fideszes jelölt meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a jobbikos és az MSZP-s riválisát. Fontot a választók 72 százaléka támogatta.

Seres közel 10 százalékot ért el

Az országosan 0,9 százalékot szerző Civil Mozgalom kiskunfélegyházi jelöltje, Réczi László közel 6 százalékos eredményt ért el. A párt vezetője, Seres Mária majdnem 10 százalékos eredményt ért el Nyíregyháza első számú választókerületében, bár így is csak a negyedik helyet sikerült megszereznie.