Egy szavazót biztos hozott Orbán csendes kampánya

Vágólapra másolva!
Szakmai találkozók, válogatott hallgatóság előtti fellépések, gyakran meglepetésszerű megjelenés és szinte teljes hírzárlat - ilyen elemekből állt össze Orbán Viktor Fidesz-elnök kampánya, akit szinte teljesen eldugott a Fidesz a közvélemény elől. Az [origo] a fű alatt korteskedő Orbán nyomába eredt, talált egy leszakadt cipőtalpat, bizakodó borászokat és egy visszaszerzett szavazót.
Vágólapra másolva!

"Fölrohant a Draskovics-kastélyhoz, körbesétálta, aztán lejött a cipőtalpa, tőlünk kértek valamit, hogy megcsinálják, de csak papírragasztónk volt" - meséli Orbán Viktor látogatásáról a sellyei Művelődési Ház igazgatója. Orbán március 29-én járt a dél-baranyai kisvárosban furcsa, a nagy nyilvános eseményeket kerülő kampánykörútja során. Pécsről jött és Siklósra távozott.

Orbán stábja az esemény előtt alig négy nappal jelezte az érkezést, a rendezvényre körülbelül 50-70 embert hívtak meg és kérték, ne verjék nagydobra. Amikor visszakérdeztek, hogy miért, az igazgatónő szerint azt a választ kapták, hogy elkerüljék az atrocitásokat, "hogy ne dobálják meg".

Orbán a kampányban feltűnően kerülte a nagy nyilvánosságot, március 15-i beszéde és április 8-i kampányzárója (előbbiről itt, utóbbiról pedig itt olvashat részletesen) között nem tartott nyilvános kampánybeszédet, vagy nyílt lakossági fórumot, helyette szakmai rendezvényeken, válogatott hallgatóság előtt jelent meg, helyi fideszes politikusokkal találkozott, és csak rövid nyilatkozatokat adott, gyakran csak egy-egy kisebb helyi lapnak, televíziónak (kampányának jellegzetességeiről itt olvashat bővebben). Sellyei látogatásáról is csupán a helyi televízió számolt be röviden, de arról, hogy mi hangzott el a találkozón, csak másodkézből lehet tudni.

Dr. Sáity Borbála, a közeli Drávasztára polgármestere, aki ott volt, három témát emelt ki az [origo] kérdésére: az egészségügyet, az oktatást és az Ormánság problémáit. Előző kettőről szerinte azt mondta Orbán, hogy nagyobb szerepet kell vállalnia bennük az államnak, és nem szabadna az önkormányzatokra terhelni az általuk jelentett gondot, az Ormánságnak pedig az Ős-Dráva Projektről beszélt, amelynek révén állami segítséggel, több mint ezer munkahelyet lehetne létesíteni.

Az eseményen elhangzott más is - a kisvárosban hamar terjednek a hírek -, az egyik járókelő szerint Orbán azzal igyekezett elnyerni az eleve vele szimpatizáló hallgatóság rokonszenvét, hogy ő is tudja, mi a kora reggeli fölkelés, moslékot keverni, és enni adni a disznóknak. "Az Ormánság minden négy évben téma, aztán annyi nekünk" - legyint az [origo]-nak a művelődési ház igazgatója, aki nem volt jelen a fórumon, és akinek munkatársai kétkednek abban, hogy az egyelőre csupán megvalósíthatósági tanulmány formájában létező projektet valóban meg lehetne valósítani.

Az Ős-Dráva Projekt aznap a 40 kilométerrel távolabbi Siklóson is előkerült, ahol borászokkal tartott több mint egyórás szakmai fórumot aznap a Fidesz elnöke. Orbán "elég fáradt volt, úgy láttuk", de a hangulat jó volt,"elvégre borászokról van szó" - mondta az [origo]-nak a siklósi főutcán borászati boltot és borlabort üzemeltető Nacsa György.

Nacsa szerint a rövid bevezető beszédek után elsősorban a borászok 12 pontjában szereplő gondolatokat vitatták meg Orbánnal, többek között a közúti közlekedésben érvényes nulla tolerancia - a legkisebb alkoholos befolyásoltság büntetésének - enyhítését. Nacsa szerint Orbán viccesen, de komolynak tűnő szándékkal azt mondta, benne lenne ebben, jóllehet azt is hozzátette, hogy sokan jelezték már neki, egy ilyen lépés nagy nehézségbe ütközne.

A 200 résztvevővel zajló eseményt már hetekkel korábban megszervezték, de előtte Orbán meglepetés-kitérőt tett egy pincébe az Akasztófa dűlőn. Érkezése előtt alig egy órával jelezték, hogy jön, még szerencse, hogy előző nap alaposan kitakarítottunk a hétvégi vendégség után - mondta az [origo]-nak Riczu Tamás borász. Neki is lelkére kötötték, hogy senkinek se szóljon arról, hogy ki jön, így Orbánt csak édesanyjával és egyik alkalmazottjával fogadta, bár, amikor kiment a konvoj elé a műútra, a szomszédoknak azért odaszólt, hogy figyeljenek csak, ki érkezik.

Orbán megnézte a pincét, de hiába kínálták borral - merlot-val és olaszrizlinggel - a böjtre hivatkozva nem ivott. Riczu szerint beszéltek a vállalkozások működését akadályozó bürokráciáról, a gyakran kekeckedő hivatalokról, de szó esett böllérversenyekről, és a közeli híres halpörköltről is. A borászt meglepte, hogy szinte mindenből felkészültnek tűnt Orbán, aki a spontán villámlátogatással - alig fél órát töltött ott -, egy szavazatot biztosan szerzett magának.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Beugrott a borászhoz

A borász jelen lévő munkatársa ugyanis korábban nehezményezte, hogy a Fidesz elnöke nem tart nyilvános beszédet Siklóson, pedig négy éve és nyolc éve is volt ilyen. "Ezért nem fogok rá szavazni, mert nem szól a néphez" - fenyegetőzött Riczu szerint, de aztán a személyes találkozó után megenyhült.