Előzetesbe kerültek a pofozkodó uzsorások

Vágólapra másolva!
Több családot is fenyegettek azok a zsarolók, akiket csütörtökön fogott el a rendőrség a Hajdú-Bihar megyei Tordon. Egy családfőt fel is pofoztak az uzsorások, többüket előzetesbe helyezték.
Vágólapra másolva!

Zsarolókat fogtak el a rendőrök a Hajdú-Bihar megyei Toldon. Három embert gyanúsítanak azzal, hogy pénzt követeltek az egyik helybeli családtól, majd egyikük megfenyegette és felpofozta a családfőt. A gyanúsítottak azt mondták, hogy a család több tízezer forinttal tartozik nekik. A bíróság pénteken elrendelte az előzetes letartóztatásukat, akár 8 év börtönt is kaphatnak.

A hatgyermekes családra még kedden, a saját házuk udvarán támadtak rá. Egyikük felpofozta a családfőt. A megfenyegetett család rendszeresen kért a hitelezőktől kölcsön élelmiszert és pénzt. Tartozásukat a családi pótlékból törlesztették. A hitelezőiknek meghatalmazást is adtak, így helyettük hónapokon át ők vették fel a takarékszövetkezetbe utalt havi 60-80 ezer forintos támogatást. A család azt állítja, hogy legutóbb a már kifizetett 65 ezer forintra, újabb 65 ezret követeltek tőlük. Az asszony ezután tett feljelentést a rendőrségen.

Kelemen Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken azt mondta, hogy adataik szerint a faluban több család is hasonló feltételekkel kapott élelmiszert és hitelt. Az így szerzett pénzekből ezek az emberek a falubeliekénél sokkal magasabb életszínvonalat tudtak maguknak, illetve családjuknak biztosítani - közölte a szóvivő.

Hogy pontosan hány család érintett az ügyben, még vizsgálják a nyomozók. A Független Hírügynökség szerint a településen élő szegényebb családok alkalmanként 3-5 ezer forint értékű élelmiszert: krumplit, száraztésztát, ritkábban csirkehús-aprólékot kaptak a hitelezőktől. A rendőrség súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást. A pénteken előzetesbe helyezett gyanúsítottak, akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak.