Sólyom szavára vár Gyurcsány az adatbázis-ügyben

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök megszólalását várja Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök a Fidesz állítólagos választói adatbázisainak ügyében. Gyurcsány a blogjában írt erről, és nyíltan politikai elfogultsággal vádolta meg az államfőt.
Vágólapra másolva!

A kampányban eddig csak ritkán megszólaló Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök pénteken a blogjában írt a Fidesz állítólagos választói adatbázisáról, egy nappal az után, hogy egy sajtótájékoztatón már keményen bírálta a pártot ugyanebben az ügyben. "Ez, kérem, nem Kubatov-ügy. Ez Fidesz-ügy a javából" - írja az egykori kormányfő, aki a blogbejegyzésében már kész tényként kezeli, hogy csalás történt, míg csütörtökön még feltételes módban beszélt törvénysértésről.

Gyurcsány pénteki megszólalásának új eleme, hogy számon kéri Sólyom László köztársasági elnököt, amiért még nem szólalt meg az ügyben. "(...) az alkotmányosság és a nemzet erkölcse felett őrködő és ilyen ügyekben sokszor megszólaló elnöknek mi a véleménye erről?" - teszi fel a kérdést az MSZP-s politikus, és hozzáteszi, hogy az államfő "2006 őszén szükségesnek tartotta, hogy drámai monológot intézzen a nemzethez". Gyurcsány ezzel arra utal, hogy Sólyom az önkormányzati választások estéjén arról beszélt, hogy az őszödi beszéd kiszivárgása után morális válság alakult ki az országban, és burkoltan arra szólította fel a parlamentet, hogy cseréljen kormányfőt.

Gyurcsány már miniszterelnöksége idején is tett bíráló megjegyzéseket Sólyomra, most pedig nyíltan politikai elfogultsággal vádolta meg. "Lehet, hogy a szótlanságot választja az elnök abban reménykedve, hogy még egy ciklusban maradhat a Fidesz kegyelemkenyerén?" - teszi fel a kérdést az egykori kormányfő, aki szerint Sólyomot eleve törvénysértés gyanújával választották meg köztársasági elnöknek 2005-ben.

Nem Gyurcsány volt az első MSZP-s politikus, aki az államfő megnyilatkozását hiányolta az adatbázisok ügyében, csütörtökön Kovács László egykori pártelnök is hasonló igénnyel állt elő. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, Kumin Ferenc akkor azt közölte, hogy Sólyom a pártok adatkezelésével kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatától várja a tények megállapítását.

Az ombudsman az után indított eljárást, hogy szerdán megjelent egy felvétel, amelyen minden bizonnyal Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója hallható, amint arról beszél, hogy a Fidesz a pártvezetés tudtával online adatbázist épített ki a választók személyes adataiból és pártszimpátiájukra vonatkozó információkból, és a tavalyi pécsi polgármester-választáson voltak adataik a szocialisták támogatóiról is. A Fidesz nem cáfolta a felvétel tartalmát, és nem hajlandó válaszolni konkrét, tényszerű kérdésekre.