Megijedt, de nem fél a Fidesz a Kubatov-felvételektől

Vágólapra másolva!
Okozott némi zavart a Fideszen belül a Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított felvételek kikerülése, de az [origo] forrásai szerint a pártban nem tartják igazán veszélyesnek az ügyet. Fideszes politikusok szerint a választókat láthatóan nem izgatta fel az elvont adatvédelmi kérdéseket felvető eset, bár azt nem tartják kizártnak, hogy kisebb szavazatveszteséget okozhat a pártnak. Így ha néhány százalékon úszik el a kétharmados győzelem, akkor még lehetnek következményei a történteknek a Fideszben.
Vágólapra másolva!

"Nyakig állunk a DM-levelekben, azokat próbáljuk kikézbesíteni" - mondta egy fideszes képviselőjelölt péntek délben, amikor az [origo] arról kérdezte, hogyan csapódott le a párton belül a vitatott online adatbázisok ügye, amelyről egy Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított, a napokban kiszivárgott felvételen van szó. A képviselőjelölt közölte, továbbra is a kampánnyal vannak elfoglalva, és úgy érzi, a pártot nem foglalkoztatják túlságosan a történtek, nem is kaptak semmilyen utasítást a Fidesz-központból arra, hogy miként kezeljék az ügyet, ha szóba kerül a kampányolás során.

Ezt megerősítette egy másik jelölt is, a fideszes politikusok által mondottakból azonban kiderült az is, hogy a párt a legjobb taktikának azt tartja, ha agyonhallgatja az ügyet. Mindegyik általunk megkérdezett fideszes politikus és tisztviselő azt mondta, hogy csak név nélkül hajlandó nyilatkozni, és akadt olyan is, aki még így sem akart beszélni. A párt hivatalos kommunikációja is kimerül abban, hogy a felvételek kikerülését a Jobbik és az MSZP közös akciójaként írja le, de közben nem válaszolnak egyetlen konkrét, tényszerű kérdésre sem. Pénteken elhárították az [origo] kérését is, amikor Szijjártó Péter kommunikációs igazgatóval akartunk telefonos interjút készíteni a kampányzárásról.

"Kellemetlen, de nem veszélyes"

Így továbbra sem tudni, hogy pontosan mi igaz azokból az állításokból, amelyek a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali honlapon megjelent felvételeken szerepelnek. Az egyik állítás az, hogy a Fidesz a pártvezetés tudtával online adatbázist épített ki a választók személyes adataiból és pártszimpátiájukra vonatkozó információkból, és a tavalyi pécsi polgármester-választáson voltak adataik a szocialisták támogatóiról (részletek itt). Csütörtökön pedig egy újabb felvétel jelent meg, amelyen egy szintén a pécsi választáson történt kampánycsend-sértésről van szó (erről részletek itt). A felvétel közreadói szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszél mindkettőn. A hang valóban az övére emlékeztet, és sem a pártigazgató, sem a Fidesz nem cáfolta a felvételek valódiságát.

Csütörtökön megjelent egy az MSZP állítólagos adatbázisáról szóló videó a Fideszt nyíltan támogató Magyar Nemzet honlapján, ami arra utal, hogy a párt megpróbál visszavágni, más jelei azonban nincsenek annak, hogy foglalkoznának az üggyel. "A Fideszben az volt a lecsapódása ennek a történetnek, hogy kellemetlen, de nem veszélyes" - mondta az [origo]-nak a párt egyik befolyásos politikusa, aki szerint érezhető, hogy a választók többségét nem érintette meg ez az alapvetően jogi kérdéseket felvető ügy. "A magyar választópolgárok nyolcvan százalékának adatvédelmi érzékenysége nagyon alacsony" - tette hozzá a politikus, aki szerint az ügy ezért legfeljebb egy szűkebb körben okozhat kárt.

Nem érte őket váratlanul

Hasonló tapasztalatai voltak egy budapesti képviselőjelöltnek is, aki a felvételek kikerülése után először ijedséget tapasztalt a környezetében, néhány órával később azonban megszűnt az aggodalmaskodás. "A második reakció már az volt, hogy ennek nincs jelentősége, nem befolyásolja az embereket" - mondta a jelölt, aki egyetért azzal a párttársa által megfogalmazott véleménnyel, hogy az adatvédelmi kérdések nem izgatják túlságosan a választókat. Másrészt szerinte még az erre fogékonyabb értelmiségiek is tisztában vannak vele, hogy minden pártnak vannak listái a szimpatizánsokról, nem csak a Fidesznek, ez ugyanis szerinte hozzátartozik a modern kampánytechnikákhoz. Azt ugyanakkor ez a jelölt és más fideszes politikusok is tagadták, hogy adatbázisuk lenne a rivális pártokhoz tartozókról.

Egy a Fidesz első vonalához tartozó képviselő szerint nem érték őket váratlanul a kampány zárószakaszában jelentkező támadások, és erről volt szó a párt vezetőségének ülésein. "Az ilyen akciók mindig a második-harmadik helyen állóknak éri meg, mert bár a negatív kampányból egyik félnek sem könnyű győztesen kijönni, a megtámadottról kicsit többet szed le" - magyarázta a politikus, utalva arra, hogy a Fidesz nem feltétlenül fog sértetlenül kikerülni az ügyből.

A pártnak minden felmérés szerint hatalmas a fölénye ugyan a többi párthoz képest, de egy néhány százalékos veszteség veszélybe sodorhatja a kétharmados győzelmet, márpedig ha a párt nem szerez ekkora többséget a parlamentben, akkor lehetetlenné válhat több fontos tervének - például a kisebb Országgyűlés vagy az önkormányzatok átalakítása - megvalósítása. Így tehát a választások után még lehetnek következményei az ügynek, és egy vezető fideszes politikus szerint a pártapparátuson belül már el is kezdődött a vizsgálata annak, hogy miként kerülhettek ki a vélhetően egy zárt fórumon elhangzott beszédről készült felvételek.