Morzsákat szórt a csodavárók elé a Fidesz

Vágólapra másolva!
Bár a Fidesz vezetői arra hivatkoznak: azért nem beszélnek a konkrét terveikről, mert a kormány nem közöl pontos számokat a gazdaság helyzetéről, néhány dolog mégis kiderült a párt kormányzati elképzeléseiből. A választási győzelemre egyértelműen esélyes Fidesz a jelenleginél jóval kevesebb minisztériummal fog kormányozni, több tárca összevonásával csúcsminisztériumokat hoznak létre. Az adócsökkentésbe valószínűleg jővőre vágnak bele, és három év alatt hajtják végre. Egy-két konkrét ígéret mellett a párt vezetői azt is hangsúlyozták, hogy a Fidesz a csodavárásnak valószínűleg nem tud eleget tenni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz nem tartja valósnak azokat a gazdasági adatokat, amelyeket a kormány közöl, és amíg nem tudják, milyen az ország gazdasági helyzete, addig nem tudnak konkrétumokat mondani. A közvélemény-kutatások szerint a választások toronymagas esélyese, a Fidesz az elmúlt hetekben ezzel indokolta azt, miért nem mondanak részleteket arról, hogy mire készülnek a kormányra kerülés után.

A Fidesz vezetői politikusainak mondataiból néhány dologra azonban mégis lehet következtetni. Ezek főként a várható kormányzati struktúrára, az adórendszerre, néhány népszerűségnövekedéssel járó intézkedésre vonatkoznak, valamint arra, hogy a Fidesz valószínűleg nem tud majd eleget tenni annak a csodavárásnak, amire az emberek többsége számít.

Kormányzati struktúra

Tavaly év végén a Figyelő című hetilap, illetve a Népszabadság számolt be arról, hogy a Fidesz kormányra kerülve 7-8 tárcából álló csúcsminisztériumi struktúrát hozna létre. Így például az úgynevezett humántárca alá tartozna többek között az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális ügyek. A csúcsminisztériumi rendszer mellett szól, hogy ezzel csökkenthető az államapparátus nagysága, az emberek többsége pedig azt várja a politikától, hogy magán kezdje el a spórolást.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke március végén a Blikknek azt mondta: a Fidesz jelentősen csökkenteni fogja a minisztériumok számát. Arra a kérdésre, hogy pontosan hány tárca lesz, Orbán azt válaszolta: a jelenleginél jóval kevesebb. Konkrétumokat arra hivatkozva nem mondott, hogy előbb meg akarja várni a választások végeredményét. Orbán arról is beszélt, hogy kétharmados győzelem esetén felére csökkentenék az országyűlési és az önkormányzati képviselők számát. Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője februárban a Népszabadságnak azt mondta: a csúcsminisztériumi rendszert preferálná, ebben a struktúrában pedig szerinte elképzelhető egy humán csúcstárca.

Arról, hogy kik lehetnek a következő Orbán-kormány tagjai, számos találgatás jelent meg. A párt ezeket arra hivatkozva hárította el, hogy a Fideszben feladatokat, nem pedig posztokat osztogatnak. Egyelőre néhány név tűnik biztosnak. Orbán az InfoRádiónak március végén azt mondta: ha a Fidesz kormányra kerül, Martonyi János iránytja majd a külpolitikát. Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke február végén mondta azt, hogy Orbán felkérte, vállaljon pozíciót a következő Fidesz-kormányban, ő pedig ennek eleget tesz. Pintér Sándor korábbi belügyminiszter kormányzati szerepvállalásának híre azt követően erősödött meg, hogy márciusban megvált biztonsági cégétől. Orbán pénteken az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta, Pintért alkalmasnak tartja a kormányzati szerepvállalásra.

Adórendszer

Orbán az adórendszer várható átalakításáról a Tv2 Tények című műsorában február elején azt mondta: a családok számára kedvező adókulcsokat akarnak bevezetni, vagyis nem támogatják az egykulcsos rendszert. "Azoknak, akik gyermeket nevelnek, ugyanolyan jövedelem után kevesebb adót kell fizetniük" - fogalmazott. A Fidesz különbséget tenne a méretük alapján a vállalkozások között, és alacsonyabb adókulcsot alkalmazna a kis- és középvállalkozásokra.

A tervezett adócsökkentés mértékéről Orbán azt mondta: "nagyon csökkentenék" az adókat, "amennyire csak lehet". Hozzátette: százalékok, határidőket, milliárdokat nem fog mondani a kampány alatt, mert nem akar összevissza ígérgetni, számokkal dobálózni. A Magyar Nemzet pénteki számának pedig azt nyilatkozta: "az ország nem arra kiváncsi, hogy 18, 19 vagy éppen 20 százalékos lesz-e az adókulcs (....) most az érdekli az embereket, hogy ki lesz az, aki az elviselhetetlen adóterheket könnyíteni fogja, és ezt a politikai erőt keresik".

Március végén Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa azt mondta: az idei évben várhatóan még módosítani fognak az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást megvalósító adócsökkentést jövő év január 1-jétől, három év alatt tervezik végrehajtani. Matolcsy szerint ennek oka, hogy 2010 egy része már eltelt, és az államháztartás helyzete bizonytalan. Hasonlóan fogalmazott Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, amikor március végén azt mondta: lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre van lehetőség az adórendszerben.


Az előző Orbán-kormány

Nagy ügyek

Több olyan konkrét ígéretet bedobott a Fidesz, amelyek a párt kampányának középpontjába állított nemzeti ügyekhez kapcsolódtak. A nemzeti ügyeknek nevezett öt alapérték - munka, otthon, család, egészség, rend - már Orbán februári évértékelő beszédében is felbukkant, de ezekre épült a párt március közepén bemutatott választási programja is. Az ezekkel kapcsolatos konkrétumok főként népszerűségnövelő ígértek voltak, arról azonban nem beszélt a párt, hogy a fedezetüket jelentő forrásokat miből teremtik elő.

A munka címszóról, amely a gazdasági programját takarja, azt mondta a Fidesz, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet akarnak létrehozni, a lakásállomány 10 százalékát újítanák fel évente, a mai 90 napos fizetési határidőket pedig 30 napra csökkentenék. A rendről azt mondták, hogy bevezetik az úgynevezett "három csapás törvényt", amelynek lényege, hogy a visszaeső erőszakos bűnelkövetőket a jelenleginél szigorúbban büntetnék. A rendőrség létszámát 3 ezer fővel akarják növelni, Orbán szerint ezt fél éven belül megvalósítanák. A párt egészségügyi ígéretei között szerepel, hogy felére csökkentik a kórházi várólisták hosszát, növelik az orvosok és az ápolónők számát, és megemelik a fizetésüket is. A közoktatásban pedig bevezetnék a mindennapos testnevelést.

A párt vezetői politikusai a túlzott várakozásokat azzal próbálták lehűteni, hogy többször közölték, csodára a Fidesz sem képes. Pokorni Zoltán, a párt egyik alelnöke az InfoRádiónak március végén azt mondta: a Fidesszel szembeni várakozás teljes mértékben nem elégíthető ki. Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke a Fidesz csütörtöki kampányzáróján elmondott beszédében a párt szimpatizánsait óvta a csodavárástól, szerinte abból a szakadékból, ahova az ország került, nem lehet kiugrani, csak küzdelmes munkával, lépésről lépésre kimászni.