Az LMP vizsgálja a roma pályázatokon győztes jelöltje ügyét

Vágólapra másolva!
Az LMP etikai bizottsága és választmánya vizsgálja kispesti jelöltjük ügyét, aki 480 ezer forint támogatást kapott roma fiataloknak kiírt pályázatokon az Oktatási Minisztériumtól. Faith Balázs a választásokig nem akar nyilatkozni arról, hogy roma származásúnak vallja-e magát.
Vágólapra másolva!

"Két nap van hátra a választásokig, nem szerencsés most ezt az ügyet bolygatni" - válaszolta az [origo] megkeresésére csütörtökön délelőtt Faith Balázs. Az LMP kispesti jelöltje a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatójaként roma fiatalok támogatására kiírt pályázatokon indult és nyert költségtérítésére támogatást. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján olvasható pályázati eredmények szerint Faith a 2008/2009-es tanévben kétszer kapott 160 ezer forintot (erről itt és itt olvashat), de a képviselőjelölt neve szerepel egy korábbi félév támogatási listáján is, akkor szintén 160 ezer forintot kapott. Faith pályázatairól a Barikád című radikális hetilap számolt be először, honlapján azt írta, hogy Faith a Kispesti Zsidó Közösség társelnöke, és az egyesületben hébert oktat.

Az LMP honlapján céljai közt első helyen a tiszta, átlátható gazdálkodást és a korrupció visszaszorítását említő képviselőjelölt nem válaszolt az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy azonos-e az Oktatási Minisztérium honlapján szereplő Faith Balázzsal, bár azt is mondta, hogy "magáért beszél a dokumentáció". Azt mondta, a választások után, hétfőn már szívesen válaszol az [origo] kérdéseire, így arra is, hogy roma származásúnak vallja-e magát.

Az LMP tud az esetről és a Faithról megjelent cikkről, és jelenleg vizsgálják annak valóságtartalmát - mondta az [origo]-nak Hámori Hanna, az LMP sajtófőnöke. Hámori szerint a pártnak "nagyon is komolyan kell vennie egy ilyen ügyet", amiről a párt választmánya és etikai bizottsága fog dönteni a tények megvizsgálása után. A sajtófőnök azt mondta, nem sok esélyt lát arra, hogy a vizsgálat és a döntés még a választások előtt megszülessen.