Két hónap után újabb áldozatot szedett a H1N1

Vágólapra másolva!
Hatvan éves szegedi asszony halt bele a H1N1-vírus okozta szövődményekbe Szegeden - közölte az ÁNTSZ csütörtökön. A nő több krónikus betegségben is szenvedett, és védőoltást sem kapott korábban. Két hónapja nem halt bele senki az újinfluenza vírusába.
Vágólapra másolva!

Több mint két hónappal a legutóbbi magyarországi haláleset után újabb áldozata van az új típusú influenzának: elhunyt egy 60 éves asszony Szegeden - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön. A nőt vasárnap H1N1-es tünetekkel szállították a Szegedi Tudományegyetem kórházába. Az asszony több krónikus betegségben is szenvedett, és az elsődleges információk szerint nem kapott védőoltást. A beteget a közlemény szerint az intenzív osztályon ápolták és állapota miatt gépen lélegeztették. Életét azonban nem tudták megmenteni.

"Ez is azt bizonyítja, hogy továbbra is jelen van az országban a vírus, amely nagyon súlyos megbetegedéseket is okoz, emberéleteket követel" - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Az ÁNTSZ szerint jelenleg is szükséges a gyermekvállalást tervezők, az állapotosok, a krónikus betegségekben szenvedők beoltása, ha még nem kaptak védőoltást 2009 októbere óta.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos február 1-jén az addigi adatok alapján azt közölte, hogy Magyarországon száztíz ember - köztük öt várandós nő - halála hozható összefüggésbe a H1N1-vírussal. Mint elmondta, az öt elhunyt kismama egyike sem volt beoltva. Az elvesztett várandósok közül kettőnél a magzat sem élte túl a megbetegedést. Falus szerint az újinfluenza miatt meghaltak negyede egészséges volt, és a mintegy 80 ezer magyarországi terhes nő 17 százaléka kapott védőoltást.