Meghosszabbították a BKV és BA korábbi jogi igazgatóinak előzetesét

Vágólapra másolva!
Újabb két hónappal meghosszabbították a BKV és a Budapest Airport korábbi jogi igazgatóinak előzetes letartóztatását. A két egykori vezetőt a BKV-ügy BA-val összefüggő vesztegetési ügyében gyanúsítják, a rendőrség szerint fiktív megbízásokat adtak ügyvédi irodáknak, amelyek a megbízási díj egy részét visszajuttatták.
Vágólapra másolva!

Június 7-éig, további két hónappal meghosszabbították a BKV és a Budapest Airport (BA) egykori jogi igazgatóinak előzetesét, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak - közölte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI). Előzetesben marad a BKV korábbi informatikai igazgatója is, további három gyanúsított ellen pedig lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A reptéri rendőrség által folytatott nyomozásnak további öt gyanúsítottja van, őket szintén vesztegetés gyanújával hallgatták ki.

Az RRI 2009 tavasza óta nyomoz a BKV-t és a BA-t érintő korrupciós ügyben, amely egy feljelentés alapján indult. A gyanú szerint a BA egykori jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, aki a BKV jogi igazgatója lett - fiktív megbízásokat adott a repülőtérrel szerződésben álló ügyvédi irodáknak, amelyek a megbízási díj egy részét visszaadták neki.

A BKV székházában, az üggyel összefüggésben december elején házkutatást tartottak a közlekedési cég székházában és egy informatikai szerződést kerestek. A 28 milliós szerződéből, a gyanú szerint 10 milliót kaptak volna vissza a megvesztegetett vezetők.

Az RRI szerint a BKV jogi igazgatója egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint kenőpénzt vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég munkatársától. Még aznap este házkutatást tartottak a BKV székházában, a BA és a BKV jogi igazgatóit pedig őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Mindkettejüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A gyanúsítottak között van, rajtuk kívül két ember a BKV-val és a BA-val szerződő irodák vezetői közül. Ugyanezzel a vesztegetési üggyel összefüggésben gyanúsítják a BKV korábbi informatikai igazgatóját is.

A BKV még decemberben menesztette jogi igazgatóját a gyanúsítás miatt. Ő és a BA egykori jogi igazgatója ügyvédjük szerint megdöbbentek a gyanúsításon, és ártatlannak tartják magukat.

Az [origo] BKV-ügyről szóló összes cikkét megtalálja itt.