2,7 milliárdos kétséggel biztosította be a golffalut Páty

Vágólapra másolva!
A pátyi képviselők által választott értékbecslő szerint 2,71 milliárdot, egy helyi ingatlanos szerint csak 15 millió forintot ér az a székesfehérvári földterület, amelyet a Pátyra golflakóparkot tervező Grupo Milton ajánlott fel az önkormányzatnak biztosítékként. A hivatalos értékbecslést végző céget a Grupo Milton fizette ki, de szerinte ez nem csorbítja a cég függetlenségét. A 15 milliós értéket megállapító pátyi ingatlanszakértő azt állítja, többször figyelmeztette a polgármestert, de nem hallgattak rá.
Vágólapra másolva!

Két értékbecslés készült arról a földterületről, amelyet a Pátyon golflakóparkot tervező beruházó, a Grupo Milton biztosítékként ajánlott fel az önkormányzatnak, ha a beruházáshoz tartozó, a települést elkerülő utak nem épülnének meg. Az egyik, az önkormányzat által kiválasztott értékbecslő felmérése szerint 2,71 milliárdot, a másik szerint viszont csak 15 millió forintot ér a székesfehérvári terület.

Ha a beruházás megvalósul, akkor Páty határában golfpálya, üdülőközpont, hotel és egy hatalmas lakópark épül. A spanyol hátterű, a sávolyi Balatonring-beruházásban is érdekelt Grupo Milton egy 18 lyukú golfpályát képzel el, és mintegy 1400-1600 lakóingatlant építene mellé. Pátyon jelenleg összesen 1900 lakás van, ha tehát a lakópark felépülne, akkor megduplázódna a település lakossága. Ez átalakítaná a Zsámbéki-medence szerkezetét - állítja a jövő nemzedékek ombudsmanja, Fülöp Sándor, aki bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a projekt leállításáért, mert a beruházás szerinte sérti az egészséges környezethez való jogot. A pátyi óriásprojektről szóló korábbi cikkeinket itt és itt találja meg.

A projektet számos támadás érte, az ombudsman kifogásain kívül több szomszédos település és helyi civilek is ellenzik, és egy helyi - igaz, érvénytelen - népszavazás is elutasította. A pátyi önkormányzat képviselő-testületének többsége és a polgármester azonban támogatja a golflakópark tervét. Páty legnagyobb haszna ebből az lenne, hogy a Grupo Milton megígérte a települést elkerülő utak megépítését, amelyek költsége mintegy 3 milliárd forint.

Értékbecslés a beruházó megbízásából

A Grupo Milton az elkerülő utak biztosítékául egy székesfehérvári ingatlant - pontosabban három, egymás mellett fekvő földterületet - ajánlott fel, amelyek Kovács Bence János, a Grupo Milton tulajdonosa tulajdonában vannak. Az összesen 64 ezer négyzetméternyi, Székesfehérvár határában fekvő területet jelenleg legelőként tartják nyilván, de gksz - azaz gazdasági, szolgáltatói, kereskedelmi - övezetbe sorolták, vagyis elvileg fejlesztésre alkalmas. A területről értékbecslést kellett készíteni, hogy kiderüljön, ér-e 3 milliárd forintot.

A hivatalos értékbecslést, melyet a múlt hétfőn fogadott el a pátyi képviselő-testület, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. készítette el, és 2,71 milliárd forintban állapította meg a Grupo Milton által felajánlott terület értékét. Az értékbecslőt három ajánlat közül ugyan az önkormányzat választotta ki még március végén, de a megrendelő a Grupo Milton volt, és ő is fizetett érte. Az Eston referenciái között az Auchan, az Allianz ás a MÁV GySEV mellett a sávolyi motorversenypálya területének felmérése is szerepel, amelyben szintén a Grupo Milton volt érdekelt.

Forrás: MTI
Itt, Páty határában, Telkihez közel épülne a golflakópark

A beruházó, az [origo] értékbecslésre vonatkozó kérdéseire e-mailben azt válaszolta, az Eston Magyarország egyik legnagyobb értékbecslő cége, és többször is az év legjobb ingatlanértékelőjévé választották. A cég szerintük semmilyen módon nem kötődik a Grupo Miltonhoz, éppúgy, ahogy például az Allianzhoz vagy az Auchanhoz sem, ráadásul "ez a kritika a legtöbb neves ingatlanértékelővel kacsolatban megfogalmazható lenne, hiszen szinte minden jónevű magyar értékbecslő cég készített már értékbecslést a Grupo Milton megbízásából". A Grupo Milton szerint nem csak a székesfehérvári telek az út megépítésének biztosítéka, hanem az is, hogy a golfterületen nem adható ki addig használatbavételi engedély az ingatlanokra, amíg az elkerülő utakat meg nem építették.

Értéktelen mocsár vagy tökéletes fejlesztési terület

A másik értékbecslést - amelyre most a beruházás ellenzői, köztük Tollner József helyi képviselő is hivatkozik - egy pátyi bt földmérő mérnöke és ingatlanszakértője, Horváth Attila készítette. Horváth azt állapította meg, hogy jelenleg nem milliárdokat, hanem mindössze 15 millió forintot ér a székesfehérvári földterület, ha pedig valóban beépíthető lenne, szerinte akkor is csak 531 millió forintot érne.

Az értékbecslés szerint a biztosíték elfogadása rendkívül kockázatos az önkormányzatnak, mert a területen a talaj lápos és rossz minőségű, és az északi határán fekvő szennyvíztelep is csökkenti az értékét. Ráadásul Horváth szerint egy közútfejlesztés miatt mindössze 44 hektár maradhat a területből fejlesztési célokra. Szerinte ugyan tény, hogy besorolása alapján intenzíven beépíthető területről van szó, ugyanakkor ezt annyi feltétel korlátozza, hogy ezek teljesítéséig nem adhatnak ki rá építési engedélyt.

Ezzel szemben az Eston értékelésében nem tekintette "értékmódosító tényezőnek" például, hogy az építkezés előtt régészeti feltárásra van szükség, vagy azt, hogy számos vezeték megy rajta keresztül, amelyhez azok tulajdonosainak jogai fűződnek. A hivatalos értékbecslés szerint a terület erőssége a beépíthetőséget lehetővé tevő besorolása, a jó elhelyezkedése és az előkészített közművesítés.

Horváth Attila az [origo]-nak azt mondta, a golflakópark tervét támogató pátyi polgármester, Bognár András kérte meg arra, hogy vizsgálja meg a terület értékét. "Önként felajánlottam, és fel is kért rá szóban, hogy én is készítsek egy becslést" - fogalmazott. Szerinte ez három nappal az előtt a múlt hétfői képviselő-testületi ülés előtt történt, amelyen a képviselők többsége végül, a hivatalos becslés megállapításai alapján elfogadta biztosítékként a székesfehérvári területet.

Horváth szerint elkezdett dolgozni a becslésen, és már másnap felhívta telefonon a polgármestert, hogy "nagy baj van, mert csak a töredékét éri, mint ahogy fedezetként kellene". A testületi ülés előtt - állítja Horváth - még egyszer felhívta és elmondta, mire jutott, és levélben is tájékoztatta. Az ülésen mégis csak a hivatalos, Horváth szerint "bődületesen magas" értékkel foglalkozott a testület. Horváth szerint tény, hogy Bognárnak a hivatalos értékeléshez kellett tartania magát, és "egyedül nem tudott volna mit tenni" a képviselő-testület többsége ellenében. Ugyanakkor szerinte a megoldás az lett volna, ha elnapolják a döntést arra hivatkozva, hogy kétségek merültek fel a biztosíték értékével kapcsolatban.

Az [origo] megkereste Bognár Andrást, aki azt mondta, nem akar nyilatkozni az ügyben, amelyben szerinte tisztességtelen játékok folynak. Porkoláb József, a golflakóparkot támogató helyi képviselő szerint az értékbecslésre egy országosan elismert céget választottak ki, a megfelelő árajánlata alapján. Ezért szerinte tartják magukat az értékbecslés eredményéhez, és "ha valakik támadnak emiatt, tegyék meg a jogi lépéseket". Szerinte "teljesen nonszenz" számok keringenek a terület értékéről, amelyek a projekt ellenzőihez köthetők.

Az Eston International Zrt. illetékes munkatársa későbbre ígért tájékoztatást az [origo]-nak az értékbecslésről.