Kövér László: Nem lesznek megszorítások

Vágólapra másolva!
A választások után a Fidesz előtt álló feladatokról és a párt terveiről beszélt az MTI-nek adott interjújában Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. Kövér azt ígéri: megszorítások nem lesznek. Szerinte az ország gazdasági talpon maradásáért az IMF-fel kell megegyezni, bár a szervezetet cinkosnak tartják a hazugságokban.
Vágólapra másolva!

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjúban azt mondta: ha a Fidesz megnyeri a választást, kormányzása első félévében azt kell megmutatnia az embereknek, hogy "lehet jobb", megszorítások pedig nem lesznek.

Kövér az interjúban megismételte pártja álláspontját: az ország sokkal rosszabb állapotban van pénzügyi-gazdasági szempontból, mint amilyennek látszik vagy mint amennyit enged láttatni a kormány. "A 3,8 százalékos hiánycél nyilvánvalóan nem tartható" - jelentette ki Kövér, aki szerint a kérdés az, hogy a valóságos hiány mennyi, 4,5-6 százalék közötti-e. Szerinte amint ez kiderül a kormányváltás pillanatában, a következő kérdés az lesz, mit szól ehhez az IMF, amelynek Kövér szerint tudnia kellett, hogy a 3,8 százalékos hiánycél irreális.

Arra a felvetésre, hogy ez alapján két út áll a Fidesz előtt: vagy az IMF-fel kell megegyeznie a hiány emeléséről, vagy megszorító intézkedéseket kell hoznia, Kövér azt felelte: nem ismer ő sem harmadik utat, de a "további megszorításokat kizárhatjuk", mert azok szerinte jó néhány területen az állam működésének beszüntetését jelentenék. "Be kellene zárni az ajtót, le kellene kapcsolni a villanyt és ki kellene írni az ajtóra, hogy az IMF és Bajnai Gordon jóvoltából átmenetileg zárva" - mondta Kövér, aki szerint ezt a táblát ki kellene rakni a kórházakra, oktatási intézményekre, tömegközlekedésre.

Kövér azt mondta: ehelyett inkább civilizált megoldásra kellene jutni az ország talpon maradásáért az IMF-fel, amely "egyébként is cinkos módon részt vett ennek a hazugságnak az előállításában". A lehetséges menetrendet Kövér úgy írta le, hogy a hivatalba lépő kormány tárgyalásokba bocsátkozhat a Nemzetközi Valutaalappal, és fel kell mérnie a helyzetet, hogy miként lehet finanszírozni az országot az év hátralevő hat hónapjában.

Kövér szerint december végéig bizonyítani kell

Kövér megismételte: arra törekednek, hogy minél előbb legyen nagyarányú adócsökkentés, de a konkrétumok ismerete nélkül "nagy bátorság" lenne lépéseket mondani. Kövér szerint ugyanakkor a Fidesz-kormánynak december végére el kell érnie, hogy az emberek lássák az elmozdulás irányait, a lehetőséget, hogy "lehet jobb". Szerinte ha ez nem sikerül, abból komoly problémák lehetnek. Kövér azt mondta: 2011 első félévétől lesznek olyan lépések, amelyek megmutatják, hogyan fog gazdaságilag talpra állni az ország, de ezek mellett kellenek olyan intézkedések is, amelyek hosszú távon alapoznak meg egy belátható pályát egy-egy társadalmi csoportnak.

Kövér szerint ehhez szükség lesz nemzeti konzultációkra, mivel az Országgyűlés várható összetétele alapján "nem nagyon látszik korrekt, tisztességes, számba vehető partner a másik oldalon, amellyel értelmes párbeszédet lehet folytatni". Szerinte ha erre a parlamenten belül nincs lehetőség, akkor elvégezve a kötelező feladatokat, "kívül", a társadalom különböző csoportjaiban kell keresni a partnereket.

Kövér nem tart attól, hogy a Fidesz-kormányzás kezdete után kiábrándulnának pártjából a szavazók. Szerinte minden attól függ, hogyan tudják elindítani a kormányzati munkát, minként tudnak kommunikálni, párbeszédet kezdeni. Kövér stratégiai kérdésnek nevezte, hogy az első hónapok után az emberek továbbra is látni fogják-e a jó irányú változás esélyét. "Abban bízom, hogy az emberek jelentős része már tudja, érzi, milyen állapotban van az ország. Akik higgadtan gondolkoznak, látják, ez olyan mély válság, amelyből rövid távon nem lehet érzékelhetően elindulni felfelé, jó, ha a kilábalás esélyét meg tudjuk őrizni" - mondta.

A kétharmados ötleteivel kétharmad nélkül is próbálkozna a Fidesz

A kétharmados parlamenti többség megszerzésének esélyéről Kövér azt mondta: a választójogi rendszer miatt könnyű a kétharmad alá kerülni 3-4 mandátummal, úgy, hogy a közvélemény-kutatásokban az erőeltolódás nem mutatkozik.

A választmányi elnök június első felére teszi az új kormány megalakulását, de a leendő kabinetről csupán annyit mondott: a jelenlegi, 16 tagú kormányhoz képest jelentősen "karcsúbb" lesz, létszámában ez lesz a legkisebb kormány az elmúlt 20 évben. Szerinte ahhoz, hogy már ősszel feleakkora létszámú önkormányzati képviselő-testületekre lehessen voksolni, gyors, precíz és hatékony törvényalkotói munkát kell végezni.

Kövér szerint a Fidesznek frakciója létszámától és az ellenfelektől függetlenül meg kell majd fogalmaznia, törvényjavaslatok formájában, a kétharmados parlamenti többséget igénylő elképzeléseit. Példaként említette a kisebb parlamentet, az önkormányzati rendszert, a médiatörvényt, a nemzetbiztonsági szolgálatok struktúrájának átalakítását, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának ügyét.

Kövér bírálta a Jobbikot az MTI-nek adott interjúban, szerinte most először kerülhet be olyan párt a parlamentbe, amelyik nyilvánvalóan kétségbe vonja a fennálló alkotmányos kereteket. Szerinte a Jobbik európai parlamenti jelenléte is azt mutatja, hogy politikusai nem tudnak alkalmazkodni a parlamenti demokrácia szabályaihoz.