Lemond a kormánybiztosi posztról Horváth Csaba

Vágólapra másolva!
Csütörtöki hatállyal lemond a fővárosért felelős kormánybiztosi posztjáról Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester jelöltje. Ezt az után jelentette be, hogy a kormány is elfogadta a BKV finanszírozásáról kötött szerződést. A leköszönő kormánybiztos szerint már kidolgozták az Alkotmánybíróság döntése miatt sürgetővé vált parkolási törvényt is, az új parlament akár azonnal megkezdheti a tárgyalását.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a kormány szerdán a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló szerződést - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő. A Fővárosi Közgyűlés már a múlt héten jóváhagyta a szerződést , így a kormány döntéssel Szollár szerint minden akadály elhárult az elől, hogy a dokumentum megszülethessen. A szerződés elfogadásával befejezte munkáját, és csütörtöki hatállyal lemond posztjáról Horváth Csaba fővárosért felelős kormánybiztos, a szocialisták főpolgármester-jelöltje.

Horváth Csaba szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kormány és a közgyűlés által elfogadott megállapodás tmellékletként tartalmazza a BKV átlátható és a hatékony működésével kapcsolatos üzleti tervet. A kormány úgy ad 17,5 milliárd forint közvetlen és 5 milliárd forintos hiteltámogatást, hogy ezért cserébe elvárja az átlátható, hatékony, olcsó és a lehető legjobb minőségű szolgáltatás biztosítását - mondta Horváth.

A leköszönő kormánybiztos szerint már elkészült a szakértői anyag a közös megrendelői szervezet kialakításának jogi hátteréről: a szervezet a BKV, a MÁV és a Volán kapacitásait, szolgáltatásainak párhuzamosságait hangolja össze a fővárosban. Horváth szerint a dokumentumról idén a harmadik negyedévben kell a fővárosnak és a kormánynak döntenie. A kormánybiztos a fontos feladatok közzé sorolta a buszrekonstrukciós program előkészítését, amely a tervek szerint a szén-dioxid-kvóta értékesítésével vagy annak egy részével valósulhatna meg.

Horváth Csaba beszélt az Alkotmánybíróság parkolással kapcsolatos döntése miatt kialakult helyzetről is (erről itt olvashat). Azt mondta: a kormány előkészítette és benyújtotta az Országgyűlésnek az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, így az új parlament a lehető legrövidebb időn belül dönthet arról. A szocialista politikus azt mondta, munkáját ezzel befejezettnek tekinti, és kormánybiztosi feladatait visszaadja a miniszterelnöknek. Utalt arra, hogy február 26-a ót az MSZP főpolgármester-jelöltje, és a továbbiakban fővárosi és országgyűlési képviselőként, illetve főpolgármester-jelöltként kíván dolgozni.