Zuschlag titkára szerint az állam tudott az ügyeikről

Vágólapra másolva!
Minisztériumi döntéshozók, állmi szervek támogatása nélkül egy percig sem működhetett volna a Zuschlag János irányította pénzszerzési mechanizmus - állította Lados István, a múlt héten 8 és fél év börtönre ítélt Zuschlag egykori személyi titkára. Lados, akit két év börtönre ítéltek, a Hír Tv-nek nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Egy percig sem működött volna a Zuschlag János-féle pénzszerzési mechanizmus az állami szervek nélkül - állította Lados István, a Zuschlag-ügy egyik vádlottja a Hír Tv-nek nyilatkozva. Lados, Zuschlag egykori személyi titkárának nyilatkozatát a Magyar Nemzet idézi.

Zuschlag Jánost a múlt hét csütörtökön nem jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun megyei bíróság többek között több rendbeli csalás miatt. Lados - akinek részletes feltáró vallomása nagyban segítette az eljárást - két év börtönt kapott. Az összesen tizenhat vádlott a bíróság szerint egy olyan pénzszerzési mechanizmust működtetett Zuschlag vezetésével, amelynek során fiktív egyesületek szereztek meg, majd tüntettek el pályázati pénzeket. (Az ítéletről és az ügyről itt olvashat részleteket.)

Lados a Magyar Nemzet szerint az interjúban kijelentette, a Zuschlag irányította rendszer nem tudott volna működni, ha nem áll mögötte döntéshozói támogatás. Szerinte életszerűtlen, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette ifjúsági tárca irányítói és más vezető MSZP-s politikusok ne tudtak volna Zuschlag ügyeiről, és szerinte minisztériumi döntéshozókra is szükség volt ahhoz, hogy hatékonyan működjön a "pályázati pénzszivattyú".

Szerinte az is életszerűtlen, hogy Csiha Judit és Baráth Etele - akiknek 2006-os kampánát is támogatták a csalással megszerzett pályázati pénzekből - ne tudtak volna arról, honnan kapnak pénzt. Baráthot és Csihát korábban tanúként meghallgatta a bíróság, mindketten állították, nem tudtak Zuschlag ügyeiről.