EP-képviselőjéből csinálna oktatási minisztert a Jobbik

Vágólapra másolva!
Az "önző individualizmus és önmegvalósítás" ellen nevelné a magyar fiatalokat a Jobbik árnyékkormányának kedden bemutatott újabb tagja, Balczó Zoltán. A Jobbik alelnökét, aki jelenleg EP-képviselőként dolgozik, pártja oktatási miniszternek szánja: a villamosmérnök végzettségű Balczó már az 1990-esévekben is oktatási szakpolitusnak tartotta magát, noha akkor még az MDF-ben, majd a MIÉP-ben politizált.
Vágólapra másolva!

Balczó Zoltán Jobbik-alelnököt, a párt jelenlegi EP-képviselőjét szeretné oktatási miniszterré tenni a Jobbik - jelentette be a párt kedden. Bár a jelölt jelenleg Brüsszelben képviselő, már korábban jelezte, hogy a választások után másnak adná át EP-mandátumát, és a magyar parlamentben folytatná a politizálást: Balczó a párt országos listáján második helyen szerepel.

Balczó keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a keresztény erkölcsi értékeket, illetve a hazaszeretetre való nevelést helyezné előtérbe az oktatásban. Szerinte az iskolák legfontosabb feladata a szolidaritásra való nevelés, mivel az "önző individualizmus és önmegvalósítás az ember elidegenedéséhez vezet".

A jelölt hozzátette: "korszerű nemzeti közműveltséget csak a magyar hagyományokra épülő iskolarendszer alapozhatja meg". Kormányra kerülése esetén pártja Balczónak szánja az oktatási ügyek mellett a kulturális, ifjusági és sportügyeket is, amelyeket a Jobbik egy minisztériumban fogna össze.

A Jobbik hétről hétre nevezi meg árnyékkormányának tagjait, a nevekből a választásokra fokozatosan kirajzolódik, hogy hogyan nézne ki egy általuk elképzelt kormány. Ezeknek a miniszteri posztoknak ugyanakkor csak a párt választási győzelme esetén lenne létjogosultsága, amire a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján szinte semmi esély nincs. Bár a párt vezetői és szakpolitikusai a kampány során azt kommunikálják, hogy kormányzati szerepre készülnek, a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a párt csak 13 százalékon áll (erről itt olvashat), és a többi nagy párt kommunikációjából úgy tűnik, hogy koalícióban sem reménykedhet.

Villamosmérnök és MIÉP-képviselő

A 62 éves Balczó Zoltán számít a Jobbik vezetésében az egyik legtapasztaltabb politikusnak, 1992-ben az MDF-ben, majd 1994-től 2003-ig a MIÉP-ben politizált. A MIÉP-ben viszonylag magasra jutott, 1994 őszén már az országos elnökség tagja volt, és még abban az évben képviselőként bekerült a fővárosi közgyűlésbe is.

Balczó 1998-tól 2002-ig parlamenti képviselő is volt, a MIÉP képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettesi tisztét töltötte be. A politikus már az Országos Választási Iroda honlapján olvasható, 1998-as életrajza szerint is az oktatáspolitikai kérdéseket tartotta szakterületének, amely azóta az energiapolitikával egészült ki.

Életrajza szerint Balczó a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán diplomázott, majd az 1970-es években az Erőmű- és Hálózattervező Vállalatnál dolgozott tervező mérnökként, 1975-töl pedig a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán oktatott docensi beosztásban. A politikus az Óbudai Egyetem honlapja szerint docensként jelenleg is munkatársa a Villamosenergetikai Intézetnek, az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán. Tavaly óta az Európai Parlamentben is tagja többek között az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságnak.