Betiltottak egy Magyarországon is árult szlovák bébiételt

Vágólapra másolva!
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerint rákkeltő növényvédő szert tartalmaz egy szlovák eredetű, OVKO márkájú, "Alma málnával" megnevezésű bébiétel. A jogszabályok szerint bébiételek egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. A termék forgalmazását azonnali hatállyal megtiltották. A Tesco közölte: a hatósági határozat után azonnal levették a termékeket a polcokról.
Vágólapra másolva!

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága - közölte kedden a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

Az MgSzH közleménye szerint szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot találtak, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot, különösen igaz ez a kaptán hatóanyagra, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét az analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tescóban, hogy a kifogásolt bébiételeket a visszahívták-e. Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján - hívja fel a figyelmet az MgSzH.

A Tesco április elsején értesült a szakigazgatási hivataltól, hogy az OVKO márkájú alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek - olvasható a Tesco közleményében. A Tesco a hatósági határozat kézhezvétele után azonnal levette a polcokról a kifogásolt terméket. Sőt a gyártó összes olyan termékét visszavonták, amely almát tartalmazhatott - olvasható a közleményben. A Tesco szerint a bébiételek csak azután kerülhetnek vissza a polcokra, ha bebizonyosodik, hogy azok nem szennyezőek.