Kádár körzetétől még mindig tart a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz abban bízik, hogy a vasárnapi választáson az egyéni választókerületek többségében nyerni fognak jelöltjei. Néhány körzetet azonban még a párt tagjai szerint is elbuknak valószínűleg. Néhány fővárosi kerületben az MSZP, néhány kelet-magyarországi körzetben a Jobbik, két helyen pedig sértődött exfideszesek szorongathatják meg a Fidesz egyéni jelöltjeit.
Vágólapra másolva!

"A 176 egyéni választókerület között nincs olyan, ahol esélytelen lenne a győzelemre a Fidesz" - mondta az [origo]-nak még februárban Kövér László, a párt országos választmányának elnöke. Kövér hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz jelöltjei minden egyéni körzetben nyerni is fognak.

A Fidesz egyéni jelöltjei többek között a párt magas támogatottsága miatt lehetnek esélyesek számos körzetben. Több közvélemény-kutatás szerint a Fidesz az összes megkérdezett körében közel 30 százalékkal vezet az MSZP előtt. A Fidesz parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja az [origo]-nak azt mondta: a párt egyéni jelöltjei több körzetben készítettek közvélemény-kutatást, ezek szerint a jelöltek népszerűsége a Fidesz országos támogatottságához hasonló. Forrásunk szerint az egyéni jelöltek támogatottsága átlagban plusz/mínusz 8-10 százalékkal térhet el a párt országos népszerűségétől.

Kíváncsiak voltunk, hogy ennek ellenére melyek azok a körzetek, amelyeknek a megszerzésében még a Fidesz sem bízik. Az [origo] által megkérdezett fideszes országgyűlési képviselők, illetve a párt stratégiáját ismerő forrásunk szerint főként a fővárosban, illetve Borsod, Heves és Szabolcs megyékben lehetnek olyan körzetek, amelyeket várhatóan nem tud megnyerni a párt, vagy ahol komolyan megszorongatják a Fidesz jelöltjét. Forrásaink szerint ezeket a körzeteket is legfeljebb a második fordulóban veszítheti el a párt az MSZP, illetve a Jobbik jelöltjével szemben. Egyik forrásunk ehhez annyit tett hozzá: elképzelhető azonban, hogy a második a fordulóban a győzteshez való húzás miatt ezekben mégis tud majd fordítani a Fidesz.

Esélytelen a XIII. kerület

Budapesten többek között a XIII. kerületben veszíthet a Fidesz. A kerületben található két egyéni körzetben a korábbi ciklusokban eddig rendre szocialista jelöltek nyertek. Az MSZP idén a 19-es körzetben Szanyi Tibor országgyűlési képviselőt, a 20-asban pedig Tóth Józsefet, a kerület szocialista polgármesterét indítja. Hann Endre, a Medián igazgatója egy múlt heti konferencián a két politikusról állította azt, hogy a második fordulóban esélyesek az egyéni mandátum megszerzésére. Hann az [origo]-nak azt mondta: a Medián fővárosi felmérései szerint az MSZP-nek a korábbi ciklusoktól eltérően Budapesten szinte mindenhol alacsony a támogatottsága, így a XIII. kerületen kívül más körzetet nem tud mondani, ahol esélyes lenne a szocialista jelölt.

Fideszes forrásaink szerint különösen Tóth Józsefet tartják esélyesnek az egyéni mandátumra. Egyik forrásunk úgy fogalmazott, ha egy szocialista politikust mondhatna, akinek összejöhet a második fordulóban az egyéni mandátum, akkor az Tóth lenne. Ezt azzal indokolta, hogy több fővárosi MSZP-s politikustól eltérően a XIII. kerületi polgármester neve egy korrupciós botrányban sem merült fel. Ráadásul Tóth a többi MSZP-s jelölttől eltérő kampányt folytat, a politikus plakátjain többek kötött a "Megoldás embere" felirat olvasható. Egy másik fideszes forrásunk szerint azt, hogy kerület milyen erős szocialista fellegvár az is mutatja, hogy Kádár János is Angyalföldhöz kötödött. Tóth és Szanyi esélyeit az is növeli, hogy a Fidesz egyikükkel szemben sem állított országosan ismert politikust.


Tóth kampánya eltér a többi MSZP-s jelöltétől

A korábbi ciklusokban eddig nem szerzett egyéni mandátumot a Fidesz például a XV. kerületben, a XI. kerület 16-os választókörzetében, illetve Csepelen sem. Fideszes forrásaink szerint idén azonban van esély arra, hogy megtörjék ezt a trendet. A XV. kerületben például az MSZP nem Hajdu László polgármestert indítja, aki az elmúlt ciklusokban rendre hozta a körzetet. Csepelen a Fidesz számára kedvező lehet, hogy a csepeli kettős gyilkosság miatt - amelyben MSZP-s politikusok is érintettek voltak - valószínűleg megfogyatkozott az MSZP támogatottsága.

A XI. kerületben az MSZP-s Molnár Gyula a korábbi ciklusokban ugyan hozta a 16-os egyéni körzetet, egyik fideszes forrásunk szerint azonban a trendet megtörheti, hogy nem tudni, kikre fognak szavaznak majd a körzet új építésű lakásainak lakói. Ráadásul Molnár Gyulával szemben országosan ismert politikust, Simicskó Istvánt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökét indítja a Fidesz. Simicskó a körzet jelöltjeként februárban váltotta le Orbán Anitát, akit korábban Navracsics Tibor frakcióvezető a párt női jelöltjei közül külön ki is emelt. Orbán egészségi okokra hivatkozva mondott le a jelöltséget.

Sértődött exfideszesek

Néhány kelet-magyarországi körzetben a Jobbik veszélyeztetheti a Fidesz győzelmét. Forrásaink szerint ilyen lehet például a Borsod megyei Ózd vagy a Szabolcs megyei Tiszavasvári. Ezekben a körzetekben már az európai parlamenti választásokon is jól szerepelt a Jobbik. Ózd több szavazókörében 40 százalékot, Tiszavasvári egyes szavazóköreiben pedig 50 százalék feletti eredményeket ért el a tavaly júniusi EP-választáson a Jobbik.

Fideszes forrásaink szerint érdekes lesznek azok az egyéni választókerületek is, ahol a Fidesz jelöltjével szemben függetlenként elindulnak olyan politikusok, akik korábban a párt színeiben politizáltak. Ilyen a Borsod megyei Edelény, ahol a Fidesz botrányos kijelentései miatt nem Molnár Oszkár polgármestert indítja, hanem a helyi kórház libanoni származású igazgatóját, Daher Pierre-t (az edelényi körzetről szóló riportunkat itt találja) Molnár ennek ellenére függetlenként megméretteti magát. Függetlenként elindul a Fidesz jelöltjével szemben Lentiben Nógrádi László, az Orbán-kormány korábbi közlekedési minisztere. A Fidesz frakciójának egyik befolyásos tagja szerint Nógrádi és Molnár sokkal nagyobb problémát okozhat a pártnak, mint a hagyományosan szocialista támogatottságú körzetek MSZP-s jelöltjei.

A Dunántúlon forrásaink szerint nem lehet problémája a Fidesznek, az egyéni körzeteket itt kivétel nélkül hoznia kéne a pártnak. A Fideszben több politikustól is várják, hogy már az első fordulóban hozza a körzetét. Budapesten ilyen például Pokorni Zoltán, Balsai István, Nagy Gábor Tamás, Rétvári Bence, vidéken pedig például Kósa Lajos debreceni, illetve Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester.