BRFK: Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő, halálának körülményeit a rendőrség vizsgálja - közölte a BRFK szombatra virradó éjjel. Daróczi 2007-től 2009-ig kormányszóvivőként a magyar demokrácia történetében a legfontosabb közfunkciót betöltő cigány értelmiségi volt. A posztról való távozása után a hírességek magánéletével foglalkozó médiumokban  szerepelt gyakran, mint a televíziós műsorvezető, Liptai Claudia "új szerelme".
Vágólapra másolva!

Szombatra virradó éjjel öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő - jelentette be szombat hajnalban Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. A volt kormányszóvivő a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásban vetett véget életének, halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. A rendőrség szombatra virradó éjjel állampolgári bejelentés alapján ment ki a helyszínre, amely a Blikk.hu értesülése szerint ez Daróczi üzlettársa, a szintén volt kormányszóvivő Batiz András lakása.

Sass Oszkár elmondta: Daróczi Dávidra egy ismerőse talált rá éjjel 23 óra körül a lakásban, ahol az elsődleges információk szerint más nem tartózkodott. Mint mondta, "a helyszíni szemle elsődleges adatai szerint a haláleset során az idegenkezűség vagy bűncselekmény kizárható".
Az Országos Mentőszolgálat esetkocsiját az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója fél órával éjfél előtt már ott látta a belvárosi társasház előtt, majd a mentősök mintegy félóra múlva elvonultak, és megjelentek a rendőrautók.

A mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI érdeklődésre személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánt részleteket közölni, mindössze annyit mondott: egy középkorú férfihez riasztották a mentőket az Andrássy úti lakásba, és a mentősök a férfit 30-40 percen keresztül próbáltak újraéleszteni, sikertelenül. Miután a mentőorvos megállapította a halál tényét, a helyszínt átadták a rendőrségnek.

A BRFK helyszíni szemlét végző csoportja - egy másik haláleset helyszíneléséből, amelyet az MTI információja szerint szintén öngyilkossági ügyben tartottak - éjjel fél kettőkor érkezett meg a lakás elé, majd velük egy időben érkezett a helyszínre Budapesti Temetkezési Intézet járműve, hogy elszállítsa az elhunytat. Mint azt Sass Oszkár az MTI tudósítójának elmondta, a helyszíni szemle azt volt hivatott kideríteni, hogy idegenkezűség okozta-e Daróczi Dávid halálát vagy sem.

Az épület előtt tucatnyi fotóriporter és újságíró állt, és várta a rendőrség tájékoztatását. A BRFK sajtóügyeletese éjjel három óra előtt pár perccel erősítette meg, hogy Daróczi Dávid halálát öngyilkosság okozta. Azt a sajtóértesülést, hogy a volt kormányszóvivő önakasztással vetett véget életének, nem kívánta megerősíteni. Sass Oszkár mindössze annyit közölt: a halál körülményeit vizsgálják. A volt kormányszóvivő holttestét egy lemezkoporsóban szállították el az Andrássy úti lakásból.

Gyurcsányt letaglózta a hír

Daróczi 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, akkori kinevezésével ő lett a magyar demokrácia történetében a legfontosabb közfunkciót betöltő cigány értelmiségi. A posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón, 2009. április 8-án jelentette be, azóta gyakran szerepelt a hírességek magánéletével foglalkozó médiumokban, elsősorban mint a televíziós műsorvezető Liptai Claudia "új szerelme".

"Letaglóz volt szóvivőm és barátom halála" - mondta az öngyilkosság hírére reagálva szombat reggel Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök. Gyurcsány az MTI-nek azt mondta: rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipeli Daróczi halálának fájdalmas terhét. "Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál" - tette hozzá.

Részvétnyilvánítás Bajnaitól Kolompárig

Daróczi Dávid öngyilkossága után több párt és vezető politikus is közleményben búcsúztatta a korábbi kormányszóvivőt. Az MSZP arról írt, hogy egy fiatalember elvesztése önmagában is felkavaró, de a halál elfogadását különösen nehézzé teszi, ha olyan embertől kell búcsúzni, aki "a mindennapok részese, munkatárs, sőt, sokaknak barát" volt. A Fidesz közleménye szerint mély megrendüléssel fogadta a halálhírt, és részvétét fejezte ki a családnak, az MDF szintén megrendülésről, fájdalomról és együttérzésről írt.

Bajnai Gordon kormányfő szombaton közölte: a volt kormányszóvivő elvesztésével nem pusztán szeretteit, hanem a magyar közéletet és a hazai cigányságot is pótolhatatlan veszteség érte. Szerinte Daróczi az előítéletek rendíthetetlen ellenfeleként, kivételes szakmai felkészültségével emelkedett a kormányzati kommunikáció meghatározó alakjává. "Lendülete, odaadása példaértékű volt sokak számára" -írta, hozzátéve: "Emléke előtt őszinte részvéttel hajtok fejet".

"A magyarországi cigányság egyik lehetséges Obamáját, a jövő reménységét és példaképét veszítette el Daróczi Dávid halálával" - nyilatkozta Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a volt kormányszóvivő halálával kapcsolatban. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint Daróczi halálával a magyarországi cigányság példaképe és büszkesége távozott. A Rádió C közölte: egykori munkatársára emlékezve a nap folyamán zenei műsorral emlékezik.

"Úgy éltünk, mint a szociofotókon"

Daróczi Dávid 1972. április 19-én született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzett teológia szakon, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üzleti marketing szakára járt. Daróczi Dávid vállalta és hangoztatta magyar cigány identitását.

2007 nyarán az [origo] vendégszobájában is beszélt arról, hogy nehéz körülmények közül emelkedett föl: "Amikor születtem, a családom úgy élt, mint ahogyan azt a szociofotókon láthatja. Anyai ágon a rokonaim egy része ma is a város mellett istallókból átalakított házakban lakik, vizet a kinti kútról visznek maguknak" - mondta. (Az [origo] vendégszoba Daróczi-interjúját itt olvashatja). Az egykori szóvivőt egyébként Daróczi Józsefként anykönyvezték, és azért használta a Dávid nevet, hogy ne keverjék össze édesapjával, Choli Daróczi József író, költővel.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Daróczi a sajtónak magyaráz

"Újságíró már, politikus még nem"

Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. Korábban, 2004-ben a Rádió C főszerkesztője, azt követően a Magyar Hírlap gazdasági rovatvezetője volt. 2005-2006-ban a kormányszóvivő gazdasági tanácsadója, majd 2007 júniusáig, kormányszóvivői kinevezéséig a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányszóvivői Iroda vezetője volt.

Daróczi ugyanakkor nem csupán szóvivő volt, hanem tagja volt Gyurcsány Ferenc tanácsadói körének, akikkel a miniszterelnök rendszeresen átbeszélte az aktuális kérdéseket és a nagyobb stratégiai irányokat. Személyesen is nagyon hitt Gyurcsány politikájában, mindig nagyon pozitív jelzőkkel beszélt róla hivatalos nyilatkozatokban és informális beszélgetésekben egyaránt.

A HVG-nek 2008 júliusában adott interjújában azt mondta: "A 2010-es választások után a negyedik Gyurcsány-kormány szóvivője szeretnék lenni. Mindenesetre újságíró már, politikus még nem lennék. De sokkal többet kaptam már eddig is, mint amiről gyerekként álmodtam."

Daróczi szerelme gyertyát gyújt

A kormányszóvivői posztról való távozását követően a Batiz András korábbi kormányszóvivővel és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó cégénél dolgozott. Az elmúlt hónapokban Liptai Claudia televíziós műsorvezető "új szerelmeként" rendszeresen szerepelt a hírességek magánéletével foglalkozó médiumok híradásaiban. Koltay Tamás, a Liptai Claudiát foglalkoztató TV2 sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a halálhírrel kapcsolatban Liptai "nem szeretne most sajtó elé állni". "Nyilván mindenkit lesújtott a hír, ezért most megértést kérünk a sajtótól" - mondta, hozzátéve: tudomásuk szerint Daróczi és Liptai kapcsolatában semmi olyan változás nem történt az utóbbi időben, ami magyarázat lehetne a tragikus eseményre.

Szombat délután "Daróczi Dávid szerelme, családja, barátai nevében" közleményt adott közre az Országos Sajtószolgálat, amelyet az [origo] információi szerint többek között Liptai Claudia és Batiz András írt (Batiz feleségén keresztül rokonságban is állt Daróczival). A közleményben az elhunyt Daróczi szerettei azt írják, hogy gyászuk megoszthatatlanul a sajátjuk, és arra kérik az együttérző embereket, hogy ne is keressenek válaszokat Daróczi öngyilkosságára, mivel "nincsenek válaszok".

"Reméljük, hogy háborgó lelke holtában nyugalmat talál" - áll a közleményben, amely a sajtót is arra kéri, hogy "ne gyártsanak teóriákat". Mint írják, az elhunyt Daróczi temetéséről családja később intézkedik, szombat este 8 órára viszont gyertyás megemlékezést szerveznek az emlékére.