Vágólapra másolva!
Szerény állami támogatás, 48 ezer forint jár a pártoknak minden képviselőjelölt után, és ezt a pénzt a függetlenek is megkapják. Pénteken ülésezett először 11 tagúra kiegészült OVB, amely megállapította a kampányhoz járó állami támogatást, és kisorsolta az országos listák sorrendjét is.
Vágólapra másolva!

Tizenegy tagúra bővült az Országos Választási Bizottság (OVB), miután az országos lista állítása jogán a Jobbik, az LMP, a Civil Mozgalom és az MDF delegáltja is elfoglalhatta helyét a testületben. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott öt tagnak. Az országgyűlési képviselő-választás időpontjának kitűzése után az Országgyűlés által választott OVB-nek két héttel ezelőttig öt tagja volt: Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, illetve Fazekas Marianna, Bordás Vilmos és Szoboszlai György.

Az OVB-be minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot. Az áprilisi választáson hat országos listát tudott állítani hét jelölőszervezet (a Fidesz és a KDNP közösen állított listát). Eddig az országos lista állításának jogán az MSZP részéről Litresits András és a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert ült a testületben. Szerdán tette le az esküt Hunyadi Gábor (Jobbik), Szabó Miklós (LMP), Stekler Ottó (Civil Mozgalom) és az OVB-be korábban póttagnak megválasztott Wéber János (MDF), így a pénteki ülésen már ők is részt vesznek.

A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudnak állítani. Az OVB feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét. Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről.

Az OVB pénteki ülésén megállapította a jelölő szervezetek és a független jelöltek részére járó költségvetési támogatás összegét: egy jelölt 48 804 forint állami támogatást kap a kampányához. Ez az összeg úgy jön ki, hogy az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) még januárban 100 millió forintot különített el a jelöltek támogatására, amit 2049 egyéni, illetve listás jelölt közt kell egyenló arányban elosztani.

Pénteken kisorsolták az országos listát állító pártok sorrendjét is. A sorsolás értelmében a sorrend a következő: Jobbik, Fidesz-KDNP, MDF, Civil Mozgalom, MSZP, LMP. Az országos listákat az országos listára felkerülő töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani. A sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.