Július 10-én tartják a melegfelvonulást az Andrássy úton

Vágólapra másolva!
Július 4-én kezdődik a Budapest Pride rendezvénysorozat, 10-én a megszokott útvonalon, a Hősök terétől az Erzsébet térig vonulnak majd végig az Andrássy úton a melegségüket nyíltan vállalók. Az elmúlt két évben ellentüntetők százai zavarták meg a budapesti melegfelvonulásokat, csak nagy rendőri erőkkel tudták megfékezni őket.
Vágólapra másolva!

2010. július 4-11. között rendezik meg a tizenötödik budapesti melegfesztivált, amely tavaly óta a Budapest Pride nevet viseli - közölte a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. A megnyitót július 4-én, a melegfelvonulást július 10-én tartják, a menet a szokásos útvonalon, a Hősök terétől az Erzsébet térig az Andrássy úton halad majd.

A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek fesztiválján idén is lesz filmfesztivál a Művész moziban, és több kerekasztal-beszélgetést is rendeznek. A rendezvény "továbbra is a magyar LMBT emberek jogaiért, láthatóságukért, elfogadottságukért küzd" a szervezők szerint.

A legutóbbi, 2009. augusztus elején megtartott melegfelvonulást több százan próbálták megzavarni, összesen 41 rendbontót állítottak elő. A mintegy ezerfős menet teljes útvonalát kordonokkal zárták el, így az egyenként átvizsgált résztvevők kerítés mögött vonultak. A szélsőséges tiltakozók folyamatosan szidalmazták a menetet, és sörösüvegekkel, tojásokkal próbálták dobálni őket, de nem fértek a felvonulók közelébe. Komolyabb rendbontás nem történt, a rendőröknek egyszer kellett könnygázt bevetniük ellenük. (A 2009-es felvonulásról itt olvashat bővebben.)

A rendkívüli biztonsági intézkedéseket azért vezette be a rendőrség 2009-ben, mert 2008-ban a menet résztvevői közül többen megsérültek a szélsőségesek támadásai miatt. Ezen a felvonuláson vízágyút is be kellett venni, és a rendőrök órákon át sikertelenül próbálták meg feloszlatni az ellentüntető tömeget. A fekete ruhába öltözött, arcukat maszkokkal kendőkkel fedő tiltakozók szitkokat skandáltak, és a tojásokon kívül gyakran utcaköveket, petárdákat is dobáltak a felvonulók közé. 12 rendőr sérült meg, kettőt közülük savval öntöttek le. (Erről itt olvashat bővebben.)