Névtelen feljelentést tettek a budapesti rendőrkapitány ellen

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt névtelen feljelentést tettek Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya ellen. A feljelentés szerint szakmailag indokolatlan volt a BRFK és az egyik polgárőr szövetség között létrejött szerződés. A főkapitány szerint nem történt szabálytalanság. A rendőrség az eset miatt a honlapján közzétette, hogy kikkel áll megbízásos szerződésben a BRFK.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya ellen - adta hírül az MTV Híradója.

A névtelen feljelentő a Központi Nyomozó Főügyészséghez juttatta el a feljelentést, ami szerint szakmailag indokolatlan volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az egyik polgárőr szövetség között létrejött szerződés. A feljelentés szerint a polgárőrök a törvények szerint nem is kaphattak volna pénzt a munkájukért.

A BRFK ezt követően péntek este a rendőrség a honlapján közzétette a jelenleg hatályos megbízási szerződéseket. Azt írják, ezeket olyan feladatok teljesítésére kötöttek, amelyeket más módon nem tudnak ellátni, vagy nincs a feladatra ember, vagy így gazdaságosabb.

Ennek alapján a BRFK jelenleg 38 emberrel áll szerződésben, ezek között például reumatológus, nőgyógyász, fogorvos, ügyvéd is található. A legmagasabb összeget, havonta 114 ezer forintot az az ember kapja, aki minősített iratok felülvizsgálatát végzi a rendőrségnek.

A rendőrség honlapja szerint a feljelentés valószínűleg arra szerződésre vonatkozik, amelyet a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökével kötötték 2008 júniusában. A szövetség elnöke 2009. március 15-ig havi nettó 38 ezer 815 forint megbízási díjat kapott, 2009. március 16-a és december 31. között ezt 83 ezer 175 forintra emelték. A szerződést 2010-re nem hosszabbították meg.

A szövetség elnökének feladata a megbízás szerint a polgárőrség és a rendőrség közös akcióinak szervezése, lebonyolítása, a közös tevékenység értékelése, oktatás szervezése, bűnmegelőzési programok előkészítése, szervezése, lebonyolítása volt. Ezen felül a szövetség elnökének naponta rendelkezésre kellett állnia a közös feladatok egyeztetése céljából - olvasható a rendőrség honlapján.

Az MTV Híradójának a főkapitány azt mondta: nem történt szabálytalanság és a feljelentést az ellene indult lejárató kampány részének tekinti. Az ügyészség keddig dönt arról, hogy indít-e nyomozást az ügyben.