Férfiakat lapogatott, asszonyokat puszilgatott a kampányoló Torgyán

Vágólapra másolva!
Szent Korona-hologrammal és tíz éve, miniszterként elért sikereivel igyekezett elkápráztatni hallgatóságát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukodon Torgyán József korábbi földművelési miniszter szerdán. A lakossági fórumon megjelenő háromtucatnyi ember Torgyántól egy koronáról szóló kiselőadást és politikusi virágkorából származó anekdotákat kapott, pártjának jelöltje máktermesztést és "Nagy Szatmár megyét" ígért, a tudatos szavazókban reménykedve.
Vágólapra másolva!

"Jöjjenek már közelebb, hogy családiasabb legyen az egész" - invitálta a tyukodi művelődési házban megjelent szűk kéttucatnyi embert Torgyán József. A bordó bársonyfüggönyök előtt és vibráló neonarmatúrák alatt felállított 15 széksorból körülbelül 8-ban ülnek emberek, elég ritkásan.

A Fidesz-kormány földművelődési minisztériumának egykori vezetője, a szebb napokat látott kisgazdapárt elnöke jelenlegi pártjának, a Torgyán József - Kisgazda Koalíció egyik jelöltjének, Szöőr Annának kampányát igyekezett támogatni megjelenésével a szatmári településen. A pártnak összesen hét jelöltje indul országszerte, ezek egyike az itt, a mátészalkai választási körzetben induló pszichológus-jogász, Szöőr.

Torgyán szülőföldjére és régi sikerei helyszínére tért vissza: itt indult először képviselőjelöltként, és a település közepén fekszik a szerinte Torgyán-tónak becézett horgásztó - a helyiek ezt nem erősítik meg -, amelyet még minisztersége idején alakítottak ki az ő javaslatára az Ecsedi-láp egyik megmaradt mocsaras részéből.

"Kikacagták akkor, pedig nem mondott rosszat" - mondta az [origo]-nak Sarkadi Gyula, a tavat fenntartó helyi horgászklub egyik tagja, aki éppen az előző nap 3 mázsa pontyot hozott teherautó nyomait igyekszik eltüntetni a tó ligetes partján. A férfi szerint jól megy a tónak, annyira, hogy tavaly a megye legszebb horgásztava címét is elnyerte, és fogtak már benne 11,5 kilós amurt is.

A tóhoz, amelyet Torgyán csak "tórendszernek" nevez, a művelődési házban délután ötkor kezdődő lakossági fórum előtt sétáltunk el a volt miniszterrel. A kisgazda vezér gyaloglás közben régi emlékeket idézett, a tó átadásáról, amelyre akkor hintóval vitték, és miniszterségéről, amely alatt - elmondása szerint - csakis jó dolgok történtek a vidékkel.

"Torgyán úr, kitartás!"

Úgy tűnik, ezt a véleményét a helyiek is osztják, jóformán nincs olyan szembejövő, aki ne köszönt volna, csak úgy röpködtek az ízes jónapotok, jóegészségek. "Torgyán úr, kitartás!" - emelte magasba az öklét egy ciklámenszínű biciklin kerekező fekete arcú cigány ember, "Tiszteletem, doktor úr!" - lengeti micisapkáját egy idős férfi a sarkon. "Milyen a tó?" - kérdezett vissza Torgyán - "Ezt még nem tudták ellopni tőlünk!" - jött a válasz. Torgyán invitálta a lakossági fórumra, a férfi azt ígérte, eljön (de a közönség körében aztán mégsem lehetett látni, viszont a ciklámen bicikli és gazdája ott volt).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qY10zV4tJ40MFHTL

Torgyán sütkérezett a szeretetben és a csalóka márciusi napfényben: a férfiakkal kezet rázott, és meglapogatta vállukat, a boltos asszonyoknak puszit adott, és incselkedett velük. Azok kuncogtak, a susogóba öltözött boltos mosolyogva csapta be furgonjának ajtaját. Csak néhány kerékpáros tekert el érdektelenül, és a bolt lépcsőjén ücsörgő ráncos cigányasszony fújta a füstöt kifejezéstelen arccal.

A művelődési házhoz a susogós boltos kísérte vissza, hümmögve hallgatta miniszteri kalandjait. A 78 éves Torgyán jól bírta a sétát, csak épphogy szuszogott, és törölte néha orrát öltönynadrágja zsebéből kikotort kék kockás szövet zsebkendőjébe.

"Gyurcsánytól nem lehetett visszavonni"

A művelődési házban Torgyán egy, a Szent Koronáról szóló előadással kezdett. Nem jött ugyanis üres kézzel: a színpad előtt felállított asztaltól balra egy BNV-s vásárokról ismerős alumíniumállvány közepén a magyar királyi korona lógott egy zöld üvegfalú dobozszerűségben. Persze csak illúzió az egész, "huncutság", ahogy Torgyán mondta, aki előkotorta még egyszer kék kockás zsebkendőjét, és keresztülejtette a dobozon, ami valójában négy holografikus felvétel a korona négy oldaláról, dobozformára összeállítva.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A hangulatot oldani igyekvő mutatvány nem váltott ki különösebb reakciókat, a hallgatóság csöndben figyelte a kék öltönyben a koronáról szónokló minisztert, aki előbb a korona alsó és felső részével kapcsolatos történészi elméletekbe bonyolódott, majd a magyar alkotmány gyökereiről, az aranybulláról és Szent István intelmeiről beszélt. Szavait először akkor díjazták - halványan -, amikor azt mondja: "a királytól vissza lehetett vonni a Szent Korona nevében a hatalmat, a Gyurcsánytól nem lehetett visszavonni".

"A búzabombát kioltottam"

Körülbelül fél óra után tért rá politikai üzenetére, amelynek lényege a magyar föld védelme, a mezőgazdaság megerősítése, a földművelők érdekeiért való kiállás. Mondanivalóját bőven spékelte tíz évvel ezelőtti minisztersége idejéből származó anekdotákkal. "Öt percen belül meghoztam hét olyan intézkedést, hogy a búzabombát kioltottam" - mesélte Karsai József Békés megyei MSZP-s képviselő 1998-as búzaégető akciójáról, majd arról sztorizott, hogyan fenyegette meg azzal Járai Zsigmond volt jegybankelnököt, hogy kukoricát borít le és disznókat vitet háza elé, ha nem ad támogatást a vízidisznóknak becézett túlsúlyos sertések 2001-es árvíz utáni felvásárlására. Szerinte így kell hatékonyan érvényesíteni az érdekeket.

Elmondta véleményét a többi pártról is, "az MSZP-t beoltották kormányzás ellen, kérem szépen", a Fidesz vezetőit szerinte Soros György válogatta ki, a Jobbiknak pedig "nincsen kiművelt vezetése". Kaptak tőle a bankok is, amelyek "a levegőből állítanak elő pénzt", szó esett a közbiztonságról is, amelyet úgy oldana meg, hogy hazahívná a katonákat, és őket küldené ki járőrözni "a falvakba, a mezőkre, erdeinkbe". Bő egyórás előadása végére sem fáradt el, és amikor az őt követő Szöőr Anna arról beszélt, hogy milyen jól mondta 78 éves létére, közbekiabált: "Hetvennyolc? Huszonnyolc!"

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Rövidre zárt fórum

Pártja jelöltje is még egy bő órát beszélt programjáról az időközben közel negyvenfősre nőtt közönségnek. Szöőr Anna tisztában van esélyeivel, ezért háromszor is hangoztatta, hogy egyéniben mindenképpen rá kell szavazni, mert akkor három képviselője is lesz a térségnek (fideszes és jobbikos ellenfelei jó helyen szerepelnek pártjuk különböző területi listáin). Programjának lényege a munkahelyteremtés: máktermesztési lehetőségről, erdei iskolák létesítéséről, "szatmarikumokat" forgalmazó országos bolthálózatról, "Nagy Szatmár megyéről" beszélt. De szóba kerül a női esélyegyenlőség, az egészségügy, az Amerikába innen emigráltaktól való segítségkérés.

A végén még odaszúrt a Fidesznek, amelyet neoliberálisnak bélyegzett, és hangoztatta saját pártja nemzeti konzervativizmusát. A liberális szó megemlítése váltotta ki az egyetlen hozzászólást a közönség soraiból a beszédek végén, a tulajdonképpeni lakossági fórum kezdetén. Egy férfi, félreértve a Fidesznek szánt bírálatot sűrű elnézéskérés közepette kikérte magának, hogy a kisgazda jelölt liberális elveket mer vallani. A félreértést tisztázták, Torgyán gyorsan rövidre is zárta a kérdések időszakát, azzal, hogy bejelentette, aki szeretné, megkapja tőle ajándékba könyvét, amelyet ott helyben dedikált is. A lakossági fórum így kedélyes dedikálásba csapott át este nyolc körül.

Miközben Torgyán fáradhatatlanul írogatott a könyvekbe névre szóló üzeneteket, a háttérben az egyik törékeny idős hölgy - Lukrécia néni - megmaradt jó húsz zsák "régifajta, jó vastag, bio" répájára próbált vevőt keresni a megjelentek körében.