Rongálásként kezeli a rendőrség a rabbi lakásába dobott köveket

Vágólapra másolva!
Rongálás miatt indított nyomozást a rendőrség, miután kedden este ismeretlenek kővel dobálták meg egy Dohány utcában élő rabbi lakását, aki épp ünnepi vacsorát adott barátainak. A TASZ jogvédő szervezet szerint ugyanakkor nem egyszerű rongálás, hanem közösség elleni izgatás történt. A rabbi és vendégei a zsidó húsvétot ünnepelték, amikor ismeretlenek bedobták az ablakot.
Vágólapra másolva!

Ismeretlenek megzavarták a zsidó húsvét megünneplését Budapesten, amikor köveket dobáltak be egy, a Dohány utcai zsinagóga közelében élő rabbi ablakán, ahol a széderesten nagy társaság ünnepi vacsorát tartott. Erről a The Jerusalem Post című izraeli lap számolt be szerdán. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint viszont ennél jóval súlyosabb esetről, közösség elleni izgatásról van szó.

A jeruzsálaemi lapot a Schmuel Raskin rabbinál rendezett vacsora egyik résztvevője, a Jewish Agency egyik magyarországi képviselője kereste meg. "Az incidens ijesztő volt egyesek számára, de úgy döntöttek, hogy mégis folytatják az ünnepi vacsorát. A redőnyt leengedték. Ez este 11 óra körül volt. Fél órával később azonban, amikor ismét felhúzták, újabb kő repült be az ablakba, mire kihívták a rendőrséget" - mondta Eran el-Bar a lapnak.

A rendőrök megérkeztek, és néhányan közülük el-Bar szerint ott is maradtak a helyszínen, éjfél körül azonban mégis újabb követ dobtak be az ablakon. A kő átütötte a kettős ablak egyik felét, szerinte egy csúzliból lőhették ki. "Csoda, hogy senki sem sérült meg" - mondta a vacsora résztvevője, aki szerint a rendőrök a tőlük elvárható módon viselkedtek, nem kezelték közönyösen az ügyet. A történteket közleményben ítélte el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Az ügyben a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást rongálás gyanúja miatt - mondta csütörtökön az MTI-nek Pach Judit, a BRFK sajtóreferense.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet csütörtökön közölte, hogy az országos és a budapesti rendőrfőkapitányhoz is fordulnak az ügyben. A szervezet szerint "a széderestet ülők megtámadása jóval súlyosabb bűncselekmény, mint rongálás, hiszen az elkövetők feltehetőleg azért támadtak a lakásban ülőkre, mert zsidó vallásúak, ezzel pedig megvalósították a közösség tagja elleni erőszak törvényi tényállást". Ezért a bűncselekményért akár öt év börtönbüntetést is ki lehet szabni.

A TASZ arra kérte a rendőrséget, hogy ne rongálás, hanem izgatás miatt nyomozzon. A közlemény szerint felháborítónak tartják, hogy a rendőrség "vonakodik megindítani a közösség tagja elleni erőszak tényállása miatt az eljárásokat, amikor valamelyik kisebbséget ér támadás". "2009 szeptemberében a Budapest Pride résztvevőjének megtámadásakor is először csoportos garázdaság miatt kezdődött a nyomozás, és csak a TASZ hasonló tartalmú levelét követően kezdtek el közösség tagja elleni erőszak miatt nyomozni" - olvasható a közleményben.

Az [origo] a TASZ közleményével kapcsolatban megkereste a BRFK-t. A rendőrség azt közölte, "a nyomozó hatóság feladata dönteni a nyomozás elrendelése és a bűncselekmény minősítéséről". Ebbe legfeljebb a gyanúsított szólhat bele, ugyanis csak ő "rendelkezik panaszjoggal a minősítéssel kapcsolatban, melyről dönteni a nyomozás-felügyeleti jogkört gyakorló ügyészség jogosult".