A szutyoktelepig ér a Kanadában meggyanúsított magyarok ügye

Vágólapra másolva!
"Emberkereskedelemhez hasonló" ügyben gyanúsítanak több Kanadában élő magyart a kanadai hatóságok. A kanadaiak ingyen dolgoztatott, pincében elszállásolt csicskákat keresnek, és arra gyanakszanak, hogy az ügy mögött álló családok átverték a helyi hatóságokat. Az ügy szálai Pápáig vezetnek, az [origo] itt kutatta a gazdag és hírhedt családi szövetség nyomait, amelynek tagjai a helyiek szerint napok alatt tűntek el otthonról, amikor szorulni kezdett a hurok.
Vágólapra másolva!

A félig felhúzott redőny mögött még lógnak a fehér csipkefüggönyök, és a bejárati ajtó előtt heverő, frissnek tűnő, kutyarágta csont azt a benyomást kelti, hogy a D. család még mindig Pápán lakik, pedig mindhárom szomszédjuk, a postás és több - magukat a család ismerősének mondó - ember szerint már csaknem egy éve az egész család elköltözött Kanadába. A család egyik tagját Kanadában - két másik, egykor Pápán élő férfival együtt - azzal gyanúsítják, hogy Magyarországról elcsábított romákat Kanadában menedékjog-kérelem benyújtására vettek rá, majd ingyen dolgoztatták őket - erősítette meg az [origo]-nak egy kanadai lap információját a kanadai határrendészet és a rendőrség illetékese is.

"Vagy három hónapja járt itt utoljára több ember, egy Mercivel meg utánfutóval, elvitték a bútorokat, itt voltak vagy tíz-tizenöt percet" - mondta Varga Balázs, D.-ék szomszédja. A ház Pápa gondozott, falusias külső részén áll, Varga szerint a család már a nyolcvanas években is ugyanott lakott, bár több tagja már vagy tíz éve kiköltözött Kanadába. A fiatal fiú azt mondta, akkor kezdődött a "balhé", amikor 2008 őszén először megjelentek a rendőrök a háznál. Akkor több családtagot látott menekülni, "itt futottak a járdán".

Azután szerinte egyre többet jártak a háznál a pápai rendőrök, a család utolsó itthon maradt tagjai pedig tavaly év elején összepakoltak, "rendbe rakták a házat, és eltűntek". Varga Balázs szerint azóta is rendszeresen kérdezősködnek a rendőrök a háznál, és két másik szomszéd is ugyanezt állította. Ők tudni vélték, hogy a család több tagja büntetett előéletű, vagy körözés alatt áll. Varga Balázs szerint tavaly olyan is előfordult, hogy mikrobusszal egyszerre tizenkét rendőr érkezett a házhoz. A fiúnak mutattak egy fotót az egyik D. testvérről, és állítólag azt mondták neki, hogy nemzetközi elfogatóparancsuk van ellene. Azt nem mondták meg, hogy pontosan miért keresik.

"Emberkereskedelemhez hasonlító ügy"

A D. család egyik tagját, a régóta Kanadában élő D. Ferencet Kanadában kétrendbeli hamis tanúzásra felbujtással és kilenc külföldi állampolgár illegális foglalkoztatásával gyanúsítják - erősítette meg az [origo]-nak a The Hamilton Spectator című ontariói lap információját a kanadai rendőrség, az RCMP és a határrendészet, a CBSA illetékese is. A felbujtást akkor követte el a férfi a kanadai hatóságok szerint, amikor többeket rávett, hogy hazudjanak a menekültügyi hatóságoknak a Magyarországon rájuk váró állítólagos üldöztetésekről, és így kérjenek menedékjogot. Hasonló bűncselekménnyel két másik férfit is gyanúsítanak, K. Attilát és K. Ferencet - őket a The Hamilton Spectator nevezte meg.

A lap a nyomozati anyagokra és Sandra Antonianni hamiltoni ügyészre hivatkozva azt írja, D. "a feje egy magyar roma csoportnak, amelynek közeli és távoli rokonai is tagjai". Az ügyész szerint "a tágabb család toboroz Magyarországon embereket Kanadába abból a célból, hogy D. építőipari vállalkozásánál dolgozzanak". Mindannyiukat állás, magas fizetés és teljes ellátás ígéretével csalják Kanadába - tette hozzá a lap szerint az ügyész.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Innen indult Kanadába a D. család. A képgalériáért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia

A Hamilton Spectator idéz egy névetelenséget kérő áldozatot, aki szerint munkaadói pincéjében kellett laknia. A nyomozati anyagok alapján a lap egy Bogdán Dávid nevű áldozatot is említ. Mindketten azt állítják, hogy átverték őket, ingyen kellett dolgozniuk, menekültstátusért kellett folyamodniuk, és a Kanadától kapott segélyből, jóléti csekkekből egy pennyt sem láttak.

Bár D.-t és két társát jelenleg csak hamis tanúzásra felbujtással gyanúsítják, Kanadában több hatóság is részt vesz egy, az ügyből kiinduló nyomozásban, amely "emberkereskedelemhez hasonlító" tevékenység körül zajlik - közölte az [origo]-val Marc LaPorte, az RCMP ontariói szóvivője. Az ügyben szerinte a magyar rendőrséggel is együttműködnek. Az [origo]-nak sikerült elérnie Kanadában D. Ferencet, aki annyit mondott, mivel még nem történt vádemelés, ügyvédje tanácsára nem akar nyilatkozni, de szerinte az ellene felhozott vádak nem igazak.

"Mindenki örül, ha elmehet a szutyoktelepről"

A D. család után az [origo] tudósítói először a legnagyobb pápai cigánytelepen, a Pirókon (mások szerint a "Rigón") kérdezősködtek. A Pirók a városszéli szeméttelep közelében épült, düledező házakból áll, gazos és szemetes földutak szegélyezik. A helyiek kérdésünkre egybehangzóan állították, nem tudják elképzelni, hogy Kanadában bárkit átvertek volna a család tagjai. "Átverni nem tudnának, annak meg mindenki örül, ha elmehet erről a szutyoktelepről" - jelentette ki egy idősebb nő.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mennének el a "szutyoktelepről" - még több képért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia

Arról a megkérdezettek nem akartak beszélni, hogy mit tudnak a D. és a K. családról, és állították, nem ismernek senkit, aki Kanadába utazott volna a telepről. Nem voltak segítőkészek a Pirók telepen élők által ajánlott Irhás utcai házban lakók sem, akik egyáltalán nem akartak beszélni sem a kanadai kivándorlásról, sem másról tudósítónkkal.

Egy középkorú, a Pirókon élő férfi azt mondta, D.-éknek mindig volt pénzük, nem laktak a telepen. Szerinte Magyarországon nem tisztességesen gazdagodtak meg, aztán pedig "kivitték a csicskájukat, és dolgoztatták". Szerinte a K. családnak máig élnek a telepen tagjai. Egyikük - egy nagydarab, őszülő, negyven körüli férfi - nem sokkal később meg is jelent, de azt mondta, nem akar nyilatkozni a rokonairól. Szűkszavúan hozzátette, hogy szerinte nem igazak a vádak, és "ha valaki dolgozik, azt etetni, itatni, fizetni, úgy illik". "Miért kell ilyen dobra verni?" - kérdezte.

Varga Balázs, a D. család egykori szomszédja nem volt biztos benne, hogy miből élt a család, amíg még a legtöbben Magyarországon laktak, de nagyon gazdagoknak tartotta őket. Azt mondta, annyi új kocsit látott a ház előtt parkolni, hogy szerinte azokkal "sefteltek". "Minden nap BMW-k, Mercedesek parkoltak itt" - állította. Azt is mondta, hogy a ház körül mindig hajléktalanok segítettek, akik időnként lopni próbáltak a környéken. Szerinte akkor kezdett jól menni a családnak, amikor a testvérek közül ketten egy időre kiköltöztek Kanadába. "Úgy jöttek haza, mint akikre rászakadt a bank, a Ladákat BMW-re cserélték" - mondta.

"Mennek, hogy ne legyenek megbüntetve"

A D. családnak elköltözése óta nem szakadt meg teljesen a kapcsolata Magyarországgal, legalábbis ez derült ki egy névtelenséget kérő pápai nő szavaiból, aki azt állította, közelről ismeri a családot. Szerinte valamelyik pápai családhoz jönnek a leveleik még ma is, és a kint élő pápaiak rendszeresen hazatelefonálnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Pirókon hallottak, de többnyire hallgattak a D. családról.
A galériáért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia

Szerinte a D. és a K. család szorosan együttműködik, sokszoros házassági kapcsolat fűzi össze őket. A legtöbben közülük állítása szerint azért költöztek el tavaly, mert "szorult Pápán a hurok". A nő azt mondta, a kiköltözők közül - szerinte nem két-három, hanem ennél több pápai család tagjairól van szó - sokan körözés alatt állnak, többen megjárták a baracskai börtönt, mégis kijutnak az országból, Kanadából segítenek nekik. "Kiengedik őket, egyáltalán nem ellenőrzik a rendőrök. Ők meg kinevetik a hatóságot, és kiszöknek" - mondta. "Jobban kellene ellenőrizni" - jelentette ki, hozzátéve, hogy nem érti, hogyan tudnak többen átcsúszni az ellenőrzéseken.

"Őket azért tartják, csicskásoknak"

A névtelenséget kérő nő egyáltalán nem lepődött meg, amikor a két család egy-egy tagját érintő kanadai gyanúsításokról hallott. "Ugyanezt csinálták Magyarországon is, hajléktalanokkal, azok fát vágtak, lomiztak." "Őket azért tartják, csicskásoknak, kötelező elvégezni a munkát, úgy kapnak enni. Aki foglalkoztatja, annál alszik egy matracon" - magyarázta. Szerinte nem csak hajléktalanokról, hanem "szegény módra élő emberekről" van szó, és "csak cigánnyal foglalkoznak, magyarral nem, mert őket nem tudják átcseszni".

Az asszony azt állította, ismeri Pápáról Bogdán Dávidot is - akit a kanadai hatóságok az ügy egyik áldozataként neveztek meg -, róla annyit mondott, hogy "szegény ember volt". A kérdésre, hogy nem fognak-e gyanút azok, akiket a jól fizető munka és gazdagság ígéretével visznek Kanadába, azt válaszolta, "mindenki tudja, mi ez, mégis kimennek". Szerinte az elutazók mind azt mondták, hogy Magyarországon nem lehet élni, "ennél rosszabb nem lehet, és ők világot akarnak látni". A nő azt mondta, hamarosan élettársával együtt maga is kiköltözik Kanadába. Már korábban is mehetett volna - mondta -, mert az élettársa "ki akart vinni, hogy dolgozzak nekik kint". A kérdésre, hogy nem fél-e, azt válaszolta, a barátja megvédi, nincs mitől tartania.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"Világot akarnak látni" - a galériáért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia

Az [origo] megkérdezte a rendőrséget, hogy valóban a látókörükbe kerültek-e az említett pápai családok, és tagjaik állnak-e körözés alatt. Az ORFK azt közölte, hogy a nemzetközi bűnügyi együttműködési központjukat kereste meg Kanada azzal, hogy több magyar állampolgár ellen is nyomoz emberkereskedelem és csalás gyanúja miatt. Ezek az emberek a kanadaiak szerint Magyarországról toboroznak férfiakat, hogy utazzanak oda és folyamodjanak menekültstátusért. Amikor megérkeznek, elkobozzák az okmányaikat, hamis szociális kérvények kitöltésére kényszerítik őket, a kiutalt összegeket pedig elveszik tőlük. Eközben építkezéseken kell dolgozniuk, fizetség nélkül.

Az ORFK szerint Kanada több mint tíz magyart nevezett meg, akik kapcsolatba hozhatók az üggyel. Közülük jelenleg négy embert köröznek Magyarországon, főleg csalások miatt adtak ki hazai és nemzetközi elfogatóparancsokat ellenük, két ember ellen pedig zsarolás és lopás miatt is - közölte a rendőrség. A kanadai és magyar hatóságok jelenleg azt is pontosítják, hogy a körözött emberek közül kik vannak Kanadában és kik Magyarországon. Az ORFK válaszában nem jelölte meg, hogy a körözöttek pápaiak-e, vagy éppen a D. vagy a K. család tagjai, ugyanakkor nem is cáfolta az [origo] rájuk vonatkozó információit. Kérdésünkre, hogy mi az oka a megnevezések hiányának, későbbre ígért választ az ORFK.

Fejfájást okoz Kanadának a menekülthullám

Tavaly ugrásszerűen megnőtt a Kanadában menedékkérelmet benyújtó magyar állapolgárok száma, egy-egy magyar városból roma családok tucatjai is elindultak. Míg 2007-ben összesen 24, 2008-ban pedig csak 285 magyar nyújtott be menedékkérelmet, tavaly már 1350-re nőtt a számuk. A Magyarországgal szembeni vízumkényszert 2008 márciusában szüntette meg Kanada, a hullám azután indult el.

Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők "első számú forrásországává" vált. "Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét" - mondta a miniszter március elején. A tárcavezető szerint ez azért van így, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak az után is, hogy visszavonják menedékkérelmüket.

A magyar és a kanadai hatóságok igyekeznek együttműködni a menekülthullám megállításában. Mindkét oldalról azt gyanítják, hogy a kiutazások sokszor szervezett formában zajlanak, a folyamatnak segítői vannak, akik pénzt kérnek a családoktól azért, hogy kijuttassák őket. A szervezettség nyomait a Külügyminisztérium után tavaly a Nemzetbiztonsági Hivatal is kutatni kezdte.