Obamával találkozik Bajnai a Népszabadság szerint

Vágólapra másolva!
Április elején ismét találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel Bajnai Gordon miniszterelnök - értesült a Népszabadság. Bajnai csütörtök reggel közölte: informális meghívást kapott arra a prágai találkozóra, ahol Obama és Dmitrij Medvegyev orosz államfő megköti az USA és Oroszország közti új leszerelési egyezményt.
Vágólapra másolva!

Az április 11-i választások előtt néhány nappal találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel Bajnai Gordon kormányfő - írja a Népszabadság. A lap szerint Bajnai arra az április 8-án, Prágában tartandó találkozóra kapott meghívást, amelyen Obama és Dmitrij Medvegyev orosz államfő aláírja az új START-szerződést.

Az USA és Oroszország között létrejövő leszerelési egyezmény megkötésének alkalmából Obama valószínűleg több közép-európai ország vezetőivel is találkozik - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a CTK cseh hírügynökség. A találkozókon az amerikai elnök arról biztosítaná szövetségeseit, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok javulása nem a közép-európai országok kárára történik.

A lehetséges találkozóról szóló értesülést Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán még sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Csütörtök reggel ugyanakkor Bajnai Gordon a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában megerősítette: informális meghívást kapott az új START-szerződés aláírására, ahol "várhatóan ott lesz az amerikai elnök is".

Bajnai miniszterelnöki kinevezése óta eddig kétszer találkozott Barack Obamával, de ezek közül egyik sem volt hivatalos találkozó, csupán futó szóváltás. Az eddigi találkozókra 2009 szeptemberében, az ENSZ New Yorkban tartott közgyűlésén került sor: először egy Obama általadott fogadáson, majd a közgyűlésen is válthatott néhány szót az elnökkel (erről itt olvashat bővebben). Bajnairól - a világ többi országának vezetőihez hasonlóan - közös fotó is készült Barack Obamával.

Bajnai, akinek a miniszterelnöki kinevezéséhez Barack Obama korábban levélben gratulált, tavaly szeretett volna hivatalos találkozót is kérni az amerikai elnöktől, erre azonban eddig nem került sor. Obamát a hivatalos találkozóról többek között egy amerikai magyar szervezet is igyekezett lebeszélni, amely azzal érvelt, hogy a választások előtti találkozóval az elnök a szocialistáknak segítene (erről itt olvashat). Szerintük Obama elődje, George Bush épp ilyen megfontolásból nem fogadta 2002-ben Orbán Viktor akkori magyar kormányfőt.