Igazi bajnais beszéddel búcsúzott Bajnai

Vágólapra másolva!
Saját kormányának eredményességét bizonygatta csütörtökön egy nemzetközi sajtótájékoztatón Bajnai Gordon miniszterelnök, aki még több mint egy hónapig biztosan hivatalban marad ugyan, de vélhetően ez volt az utolsó nagyobb beszéde. Kampánybeszéd helyett száraz előadást tartott, amelyben józanságra intette utódját.
Vágólapra másolva!

"Mint egy baleset, amit megúsztunk" - így jellemezte Bajnai Gordon kormányfő az elmúlt egyéves válságkezelési tevékenységet, amelyről csütörtök délelőtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Ettől a hasonlattól eltekintve végig nagyon száraz, felsorolásszerű beszédet mondott. Megszólalása inkább hasonlított egy vállalati prezentációhoz, mint egy kormányfői beszédhez, bár a pártonkívüli Bajnait mindig is a hűvös, érzelemmentes megnyilvánulások jellemezték.

Arra sem volt semmilyen utalás a beszédben, hogy éppen kampány zajlik Magyarországon és másfél hét múlva lesz a parlamenti választások első fordulója. Várhatóan ez volt Bajnai utolsó nagyobb beszéde kormányfőként, miután azt már korábban többször egyértelművé tette, hogy a jövőben nem akar politizálni, és nem jelenik meg hangsúlyosan az MSZP kampányában sem (bár az utóbbi hetekben az ország több pontján MSZP-s politikusokkal fordult meg, hogy bemutassa a kormány eredményeit). Mivel az új kormány május közepénél hamarabb várhatóan nem áll fel, így addig biztosan posztján marad, várhatóan azonban nem lesz még egy ehhez hasonló, összegző jellegű szereplése.

"A válság még nem ért véget"

A mintegy egyórás beszédben a miniszterelnök végig saját kormánya tevékenységének eredményességét bizonygatta, miközben figyelmeztetett arra, hogy még további határozott és józan lépésekre van szükség arra, hogy Magyarország felemelkedjen. Szerinte az általa meghozott, saját bevallása szerint is fájdalmas lépések jelentették az "egyetlen módját, hogy az ország elkerülje a zuhanást", de hangsúlyozta azt is, hogy "a válság még nem ért véget".

Bajnai felidézte, hogy kormányának közel egy évvel ezelőtti felállásakor négy célt tűztek ki maguk elé: az azonnali válságkezelést (például a devizahitelesek megsegítését), az egyensúlyteremtést (a költségvetési hiány leszorítását), a gazdasági növekedés ösztönzését (például a munkát terhelő adók csökkentésével) és a külső és belső bizalom helyreállítását. Bajnai szerint ezeket a célokat mind sikerült elérni, és ennek alátámasztására táblázatokat mutogatott, adatokat sorolt.



"Amire vállalkoztunk, megtettük" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint még többet is sikerült teljesíteni az eredeti vállalásoknál. Bajnai többször is idézett külföldi lapokat és elemzőket, amelyek és akik dicsérték a magyarországi válságkezelést és állami gazdálkodást. A kormányfő végig igyekezett nagyon tárgyszerű lenni, de nem tért ki azokra a kritikákra, amelyek az idei évre elfogadott költségvetést érték. Legutóbb az Állami Számvevőszék fogalmazott meg olyan kifogásokat, hogy bizonytalan lábakon áll a büdzsé több eleme is.

A korrupció mint métely

Az előadásban, majd egy újságírói kérdésre válaszolva is beszélt Bajnai a korrupcióról, amelyet olyan "mételynek" nevezett, amely a leginkább mérgezi az országot. Szerinte nemcsak az ellopott pénz okoz kárt, hanem a teljes gazdaságra hatással van a korrupció. "Azért, hogy valaki tízmilliót zsebre tegyen, egy tízmilliárdos döntést rosszul hoz meg" - fogalmazott Bajnai, aki egyrészt hangsúlyozta, hogy kormánya fogadott el antikorrupciós intézkedéseket, másrészt állítása szerint személyesen is arra buzdította a hatóságokat, hogy tárják fel a kétes ügyeket. "Talán ezért is van, hogy soha ennyi ügyben nem indult rendőrségi eljárás" - mondta a kormányfő, bár az nem derült ki, hogy konkrét ügyekben is egyeztetett-e a hatóságokkal, vagy pedig csak általánosságban szorgalmazta a hatóságok fellépését.

Hozzátette, amiatt van hiányérzete, hogy a parlament az ellenzék tiltakozása miatt nem fogadta el a párt- és kampányfinanszírozás átalakításról szóló civil törvényjavaslatot, márpedig ez segítette volna a korrupció elleni harcot.

Beszéde végén ismét egy kicsit líraibb hangot ütött meg, és egy közmondást idézett, amelyet nagyapjától hallott: "Ki mint vet, úgy arat." Bajnai szerint "Magyarországnak ezeknek a nehéz években kell a vetést elvégezni, hogy learathassuk a termést". Közölte azt is, hogy "végigcsinálni ezt az egy évet küzdelmes volt, de végigélni volt a legnehezebb", és ezért köszönetet mondott a magyar lakosságnak bölcsességéért és türelméért. Végül józanságra intette a következő kormányt, de az egész beszéd hangvételéhez illően még csak említést sem tett pártokról vagy magáról a választási kampányról.