Nézőpont: Orbán előretolásával nyerne meg jobbikosokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az elkötelezett Jobbik-szavazók egy része is Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek a Nézőpont Intézet felmérése szerint, így ez lehet a magyarázata annak, hogy a Fidesz-kampányban előretolták a pártelnököt. A Nézőpont legutóbbi kutatása szerint a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatottsága nem változott március utolsó hetében, az LMP azonban akár még a voksok 9 százalékát is megkaphatja a választáson.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet március 26. és 28. között készült felmérése alapján a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatottsága nem változott jelentősen az előző héthez képest. Az aktív, a választáson való részvételüket biztosra ígérő szavazók közül a Fideszre akár 59 százalék is voksolhat, míg az MSZP legfeljebb 15, a Jobbik pedig 14 százalékra számíthat a Nézőpont Intézet kutatása szerint.

A három másik országos listát állító párt közül a Nézőpont szerint az "LMP fordulhat rá nagyobb előnnyel a kampány véghajrájára", amely akár 9 százalékot is kaphat, míg az MDF csupán a voksok legfeljebb 3 százalékára számíthat. A 9 százalék a korábbi felmérési adatokhoz képest meglepően magas szám az LMP esetében, de az intézet is hozzáteszi, hogy ennyit akkor kaphat az új politikai párt, ha sikerül megnyerniük az "egyelőre bizonytalankodó, el nem kötelezett" szavazókat.

A Nézőpont nem tesz említést a Civil Mozgalomról, amely szintén tudott országos listát állítani, igaz, ennek a szervezetnek van a legkevesebb területi listája a hat induló párt közül.

A felmérés szerint az év eleje óta "drasztikusan emelkedett" azok aránya, akik ellenzik a Jobbik politikáját. Jelenleg 53 százalék tartozik ebbe a körbe, míg a választók 28 százaléka egyetért a Jobbik politikájával, a párt tábora azonban ennél alacsonyabb, sokan ugyanis inkább a Fideszre szavaznának.

A kutatás rámutat arra, hogy a Fidesz mintegy 2,7 milliós aktív szavazótáborából 300 ezren vannak, akik a választáson leadandó két szavazatuk közül egyikkel a Jobbikot támogatnák. Ennek megelőzésére koncentrált az utóbbi hetekben a Fidesz, amely kampányának középpontjába Orbán Viktort tette, és a legújabb hirdetésben még csak meg sem említik a pártot. A Nézőpont szerint ennek hátterében az áll, hogy a kutatások szerint még a bevallottan Jobbik-szavazok ötöde (közel 100 ezer ember) is Orbánt akarja miniszterelnöknek.

A Nézőpontétól eltérő felmérési eredményekről számoltak be az utóbbi hetekben más kutatóintézetek. A Századvég egy március 16-22. között végzett kutatás alapján azt közölte, hogy a Jobbik támogatottsága (12 százalék) megelőzte az MSZP-ét (11 százalék), és nem látott esélyt az LMP bejutására. A Medián március 5-9. között készített felmérése pedig azt mutatta, hogy két és fél év után először 60 százalék alá csökkent a Fidesz tábora, a második helyért az MSZP és a Jobbik van versenyben, az LMP-nek és az MDF-nek pedig nincs esélye a bejutásra a parlamentbe.