A Fidesz nélkül dolgozik tovább a BKV-bizottság

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította Fővárosi Közgyűlés a BKV-bizottság lejárt mandátumát még 60 nappal, a testület munkájában azonban a Fidesz és a KDNP nem fog részt venni. A BKV-bizottság fideszes elnöke szerint ők befejezték a munkát, ezután vizsgálódjon tovább a rendőrség és a parlament.
Vágólapra másolva!

Visszakerült a Fővárosi Közgyűlés elé a BKV ügyeit vizsgáló bizottság mandátuma meghosszabbításának kérdése, és a testület 34 igen szavazattal, második nekifutásra elfogadta a hosszabbítást.

A közgyűlés napirendről szóló vitájában Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető jelezte: a bizottság szocialista és szabad demokrata tagjai javasolják a közgyűlésnek, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg a vizsgálóbizottság március 26-án lejárt mandátumát. Kérte, a közgyűlés a javaslatot vegye napirendjére.

A közgyűlésben azonban reggel a javaslat napirendre vételére 33-an szavaztak igennel, ezzel szemben 26-an nemmel, négyen pedig tartózkodtak, így nem kapta meg a minősített többséget, és nem vették napirendre a kezdeményezést. Délelőtt azonban ismét szavaztak róla, és akkor a mandátumhosszabbítás megkapta a szükséges 34 igen szavazatot.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt a BKV-bizottság további munkájában, a tagok lemondtak tagságukról - jelentették be az érintett képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, azt követően, hogy második nekifutásra meghosszabbították a bizottság mandátumát.

A bizottság mandátumának meghosszabbítása után György István, a bizottság elnöke bejelentette, hogy lemond tagságáról és elnöki megbízásáról, mivel álláspontja szerint a testület befejezte munkáját, az ügyet a rendőrség és a parlament fogja tovább vizsgálni. György Istvánhoz csatlakozott és lemondott bizottsági tagságáról Papcsák Ferenc és Németh Szilárd (Fidesz), Bagdy Gábor (KDNP), valamint Bőhm András, aki a közelmúltban lépett ki az SZDSZ fővárosi frakciójából.

Autentikusan most már az új parlamentnek kell kivizsgálnia a BKV-nál történt ügyeket - jelentette ki György István, aki szerint a vizsgálóbizottság "eljutott addig, ameddig eljuthatott" és szakmailag kiérlelt tényekre épülő vizsgálóbizottsági jelentés született. Hozzátette, a vizsgálóbizottság munkájában két olyan tag is részt vett az MSZP, illetve az SZDSZ részéről, akik a BKV felügyelőbizottságának is tagjai voltak, így "tehát önmaguk munkáját vizsgálták". Szerinte ez akkor is "összeférhetetlen", ha a tagok a bizottság munkájában korrekt módon vettek részt.