"A Jobbik a kalóriadúsabb" - Lendvai Ildikó fóruma a VII. kerületben

Vágólapra másolva!
Alig pár tucat ember volt kíváncsi Lendvai Ildikó MSZP-elnök VII. kerületi kampányrendezvényére kedden. Lendvai keményen támadta a Fideszt és azt állította, hogy átjárás van a Fidesz és a Jobbik között, ami szerinte visszaüthet a parlamentben is. Lendvai szerint tele az MSZP tarisznyája, és konstruktív ellenzékként kell majd működnie a pártnak.
Vágólapra másolva!

"Kampányidőszakban üdítő, ha nem nagy rendezvényeken kell beszélnem, hanem tudunk valóban beszélgetni" - nézett körül Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a párt VII. kerületi irodájában. A pártelnök arra utalt, hogy a félhomályos teremben mindegy 50, zömében idős szimpatizáns és néhány újságíró - köztük a Newsweek orosz kiadásának munkatársa - gyűlt össze kedd délután, pedig a kerület nemrég még a szocialisták erős fellegvárának számított.

"Tíz nap van még az első fordulóig, ezt arra kell felhasználni, hogy minél több emberrel átbeszéljük, mi is a választások igazi tétje" - mondta Lendvai, miután Kiss Péter taksonyi fórumához hasonlóan itt is levetítették a Monty Python klasszikusának, a Brian életének újraszinkronizált jelenetét, amelyből kiderül, hogy mit adtak nekünk a szocialisták. Lendvai szerint a választások előtt három dolog kell legyen egy párt "politikai tarisznyájában": el kell tudni számolni, tisztességes program, illetve jó jelöltek kellenek. A pártelnök szerint a szocialistáknak mindez megvan.

"El kell ismerni az összes hibánkat, de nem kell szégyenkeznünk" - mondta Lendvai, aki szerint az utolsó két év nagyon nehéz volt, de a nyolc év egészét tekintve komoly eredményei vannak a kormányzásnak. "Mindenki vegye elő a nyolc évvel ezelőtti nyugdíjszelvényét!" - ajánlotta a hallgatóságnak a pártelnök, szerinte 30 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke (a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai alapján az átlagnyugdíj reálértéke 27,7 százalékkal nőtt 2001 és 2010 közt - a szerk.).

A növényevők és a zsidók

Lendvai szerint ők még több hibájukat tudják felsorolni, mint ellenfeleik, egyes szimpatizánsaik még az erőtlenségüket is felróják nekik. A pártelnök szerint ez azért lehet, mert ők soha nem akarták "agyagba döngölni" ellenfeleiket. "Az MSZP növényevő párt, nem tartozik a ragadozók családjába" - mondta Lendvai, majd rögtön belevágott a Fidesz és a Jobbik bírálatába. Szerinte ma három pártnak van esélye a parlamentbe jutni, de ezek két erőhöz tartoznak: "a Fidesz-Jobbik tengely" mellett az MSZP képviseli a demokratikus oldalt - ismételte el a szocialista kampány utóbbi heteinek egyik fő kijelentését.

A Fidesz és Jobbik közti, az elmúlt néhány hétben egyre élesebbé váló üzengetés Lendvai szerint nem program- vagy értékvita, a két párt csak "a szavazatokért marja egymást". A pártelnök szerint ennek az az oka, hogy van 4-500 ezer szavazó, aki ingadozik a Fidesz és a Jobbik közt, értük folyik a vita. Ha a szavazók közt átjárás van, akkor Lendvai szerint semmi garancia nincs arra, hogy a parlamentben nem lesz átjárás a programok és a frakciók közt. "A Fidesz a light változat, a Jobbik a kalóriadúsabb" - mondta Lendvai.

A pártelnököt Vona Gábor március 15-i beszéde - amely szerint Morvai Krisztina államfőként majd a magukfajta-magunkfajta pecséteket üti a földet vásárolni akaró külföldiek kérelmére - Hermann Göring, a Harmadik Birodalom marsalljának mondására emlékezteti, amely szerint ő dönti el, hogy ki a zsidó és ki nem az (Göring ezzel a mondással valójában Erhard Milchet, a Luftwaffe részben zsidó származású parancsnokát vette védelmébe - a szerk.).

Számok nélküli program

"Olyan könnyű lenne 200 százalékos béremelést és 15. havi nyugdíjat ígérni" - mondta az MSZP programjáról Lendvai. Szerinte a szocialisták minden ígéretükről tudják, hogy hány forintba fog kerülni. Programjuk egyik legfontosabb elemének azt tartja, hogy kárpótolják azokat, akiknek áldozatokat kellett hozni a gazdasági válság miatt, mindenekelőtt a nyugdíjasokat. Nekik a Fidesz, Lendvai szerint nem ígért semmit, csak azt vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét. Erről azonban most is törvény van - mondta a pártelnök, aki szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem akarja folytatni a nyugdíjkorrekciós programot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több fotóért kattinson a képre!

"Kétszer elolvastam a Fidesz programját, az oldalszámokon kívül csak két szám van benne: a 10 év és az egymillió munkahely" - élcelődött az ellenzéki párton Lendvai. "Ezek szerint a családtámogatás vagy az oktatás nem családi ügy" - utalt arra, hogy ilyen fejezetek nincsenek a programjukban. A pártelnök szerint a Fidesz programjának hiánya magyarázza, hogy politikusai nem akarnak vitázni.

"És mi lesz, ha az MSZP mégis kénytelen lesz velük együtt dolgozni?" - kérdezte a fórum egyik résztvevője. Lendvai szerint a kétharmados törvények esetében konstruktívak lesznek, ha jó törvényeket terjesztenek be a fideszesek, megszavazzák azokat. Példaként azt említette, hogy ha a Fidesz rászánná magát "egy értelmes önkormányzati reformra", akkor ő maga "agitálná a frakciót", hogy szavazzák meg azt. Erre azonban kevés az esély - mondta Lendvai.

A LEMP a sötét ló

"Ildikó, rólad azt mondták, hogy te voltál a legnagyobb cenzor" - mondta felháborodva egy idős nő, aki szerint ez már csak azért sem lehet igaz, mert "soha olyan szabad nem volt az irodalom, mint az utolsó kádári években". Lendvai erre azt mondta, 1984-től 4 évig valóban az MSZMP Központi Bizottságának kulturális osztályán dolgozott, de vagy őt nem engedték ott cenzúrázni, vagy valahol máshol végezték ezt. Szabó Zoltán MSZP-s képviselő, a párt egyik erzsébetvárosi jelöltje azt is megmondta, hogy hol: a kulturális minisztérium Kiadói Főigazgatósága volt a cenzori hivatal 1988-ig.

Egy férfi a VI. kerületi időközi önkormányzati választás eredményéről kérdezte Lendvait, amelyen az LMP lett a harmadik, a Jobbik pedig csak 5 százalékot szerzett. Ez a választás a pártelnök szerint olyan kis minta volt, hogy azzal egy rendes közvélemény-kutató nem dolgozna, de azt mindenképpen jelzi, hogy a Jobbiknak Budapesten van a legkisebb esélye. Az LMP-ről - amelyet Lendvai következetesen LEMP-ként (ez a Lengyel Egyesült Munkáspárt rövidítése volt - a szerk.) emlegetett - a pártelnök azt mondta, demokratikus párt ugyan, de azért számára "sötét ló".

Az LMP legnagyobb értéke szerinte a jól kitalált neve, de nem biztos, hogy valódi alternatívát kínál. A pártot elindító mozgalom (a Védegylet - a szerk.) volt például az, amely Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölte - mondta Lendvai, aki szerint ugyan az államfő is demokrata, de nem szállt szembe kellő időben és eréllyel a szélsőségekkel. Az LMP bűne ugyanakkor Lendvai szerint az is, hogy a sukorói kaszinó-beruházás miatt feljelentették Gyurcsány Ferenc korábbi és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnököt, illetve bírálták a 2010-es költségvetést, ezzel pedig - Lendvai szerint - hátráltatni akarták a válságkezelést.