3 millióért vette csepeli lakását az egykori rendőrkapitány

Vágólapra másolva!
Csillagtelepi lakást bérelt a csepeli önkormányzattól, majd leváltása után meg is vásárolta azt Császár Mihály, Csepel korábbi rendőrkapitánya. Helyi fideszes önkormányzati képviselők az előző héten kérdéseket tettek fel a polgármesternek az ingatlan eladásáról, de hivatalos választ egyelőre nem kaptak. A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. csütörtökön az [origo]-val közölte: a lakás vételára 3 millió 3 ezer forint volt. Császár állítja: azon az úton kérelmezte a lakás bérlését, majd megvásárlását az önkormányztattól, amelyen bárki megteheti ezt. A korábbi rendőrkapitány sérelmezi, hogy lakásával foglalkozik a sajtó, szerinte ez magánügy.
Vágólapra másolva!

Két hónappal az után, hogy 2009 márciusában leváltották Csepel korábbi rendőrkapitányát, Császár Mihályt, a nevére került egy csepeli önkormányzati ingatlan: egy 38 négyzetméteres, csillagtelepi lakás. A csepeli Fidesz-frakció két tagja a múlt szerdán levélben kereste meg Tóth Mihály csepeli polgármestert, amelyben kérdéseket tettek fel neki az ingatlan eladásáról, amelynek tulajdonosaként 2009. május 25-én jegyezték be Császárt a tulajdoni lap szerint.

Császár személyével a tavaly januárban történt csepeli kettős gyilkossággal összefüggésben kezdett foglalkozni a rendőrség és a sajtó, miután kiderült, hogy az egyik áldozat, a meggyilkolt intézményvezető járt nála a halála délelőttjén. A Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt, de Császárt egyelőre nem hallgatták ki még gyanúsítottként. (Erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat, Császár karrierjéről és egy ellene korábban folyó büntetőeljárásról pedig itt. Császárral készült interjúnkat itt találja.)

Az [origo] közérdekű adatigénylést nyújtott be a Csepeli Vagyonkezelőhöz (Csevak Zrt.) a csepeli lakásra vonatkozó kérdésekkel. A Csevak Zrt. vezérigazgató-helyettese, Nagy János csütörtökön az [origo]-t arról tájékoztatta: Császár 2008. április 1-től 2009. május 31-ig volt a lakás bérlője, a bérleti jogviszony az ő kezdeményezésére jött létre. A lakást piaci alapon bérelte a vonatkozó helyi rendelet szabályai szerint, a bérleti díj havi összege 31 464 forint volt - közölte Nagy.

A Csevak tájékoztatása szerint 2008. november 20-án kezdeményezte Császár az ingatlan megvásárlását, az adás-vétel 2009. május 20-án jött létre, a vételár pedig 3 003 000 forint volt, és azt egy összegben fizette meg Császár. A vételárat hivatalos értékbecslés alapján, a helyi rendelet szerint állapították meg - tette hozzá Nagy. Az említett helyi rendeletben többek között az áll, hogy az önkormányzati lakás vételára kettő vagy több lakásos lakóépületnél a forgalmi érték 30 százalékkal csökkentett összege. A rendelet több olyan esetet felsorol, amikor engedmény jár a vételárból, ilyen eset az is, ha valaki egy összegben fizet. Egy másik bekezdés viszont azt mondja ki, hogy a vételár a helyben szokásos forgalmi érték 15 százalékánál kevesebb nem lehet.

A csillagtelepi téglaház, amelyben Császár lakása található, az egyik csepeli busz végállomása közelében áll, állapota leromlott, több helyen omlik a vakolat. Jelenleg több, a Császár lakásával azonos utcában található, hasonló méretű lakást is hirdetnek az interneten, a hirdetésekben szereplő árak 7,5 és 10,5 millió forint között változnak.

Császár Mihály az [origo]-nak csütörtökön megerősítette, hogy 2008 áprilisától bérelte a lakást, mielőtt megvásárolta. Császár szerint épp az ingatlanról most rendszeresen nyilatkozó fideszes képviselő közvetlen kollágája hívta fel a figyelmét arra, hogy bérelhetne lakást az önkormányzattól, amikor magánéleti nehézségek miatt nem volt hol laknia. "Bementem az önkormányzat irodájához, és igényeltem egy lakást, úgy, ahogy ezt bárki megteheti. Kitöltöttem egy lapot, ajánlottak egy lakást pár hónap múlva, megnéztem, nem fogadtam el. Utána ajánlottak egy másik ingatlant, az tetszett, elfogadtam" - mondta.

Császár szerint később szintén egy fideszes képviselő vetette fel, hogy a lakást meg is vehetné. A korábbi rendőrkapitány szerint ekkor benyújtotta a vételi kéremet, a lakást felértékelték, ő pedig banki kölcsönt vett fel, hogy kifizethesse.

Az önkormányzati lakások bérbeadásról szóló csepeli rendelet kimondja: "A bérlő a bérleti jogviszony fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni". E szerint Császárnak 2008 áprilisától a lakás megvásárlásáig, azaz 2009 májusáig ott kellett volna laknia. A Császár lakásának szomszédságában, azzal egy emeleten, egy szárnyon lakó egyik szomszéd ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta: nem ismeri Császárt, tudomása szerint a lakásban évek óta egy fiatal pár lakott, akik csupán néhány hónappal ezelőtt költöztek ki. A most üresen álló lakáshoz tartozó kapucsengőn még mindig az a két név szerepel, ahogyan a szomszéd szerint a pár két tagját hívták.

Az [origo] megkereste Csordás Lajost, a társasházat kezelő Csevak-alkalmazottat azzal a kérdéssel, ki lakott ténylegesen a lakásban, mielőtt és miután Császár megvásárolta azt. A társasházkezelő azt mondta: erről nincs információja, csak annyit tud, hogy az ingatlan tulajdonosa még mindig Császár.

A korábbi rendőrkapitány sérelmezi, hogy csepeli politikusok és a sajtó az ingatlanával foglalkoznak, szerinte ez magánügy. A magánélete tiszteletben tartására hivatkozva nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy életvitelszerűen, folyamatosan ott élt-e a lakásban. Császár megjegyzte: áll minden vizsgálat elé a lakással kapcsolatban.