Nem hatották meg Pátyot az ombudsman aggályai

Vágólapra másolva!
A pátyi önkormányzat hétfői ülésén nem fogadta el az ombudsmannak a tervezett golffalu szabálytalanságaira figyelmeztető észrevételeit. A képviselőtestület saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el hétfői ülésén a tervezett pátyi golffalu szabálytalanságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület. Helyette a képviselőtestület saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét.

Tollner József független képviselő az MTI-nek azt mondta: a rendkívüli testületi ülésen 9-4 arányban elvetették a Fülöp Sándornak, a jövő nemzedék ombudsmanjának az ajánlását. A képviselő-testület ezután elfogadta a golf-projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő településrendezési szerződést, valamint az e dokumentum részét képező, jelzálogra vonatkozó kitételeket.

A képviselő szerint, míg az önkormányzat értékbecslője körülbelül 3 milliárd forintra értékelte a spanyol cég által jelzálogként felajánlott székesfehérvári ipari ingatlant, addig a civilek szakértője úgy vélekedett: a legelő besorolású terület legfeljebb 1,5 milliárdot ér.

Az ipari ingatlan jelzálogkénti elfogadása a képviselő szerint felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, mivel a telek semmiképp sem fedezné az önkormányzat kárát abban az esetben, ha a spanyol beruházó mégsem építené meg a beruházás első szakaszának beígért elkerülő utat Páty térségében.

A képviselők többségi szavazással megerősítették a február 22-én jóváhagyott új szabályozási tervet - ez a beruházás nagyobb területen történő megvalósítását hagyta jóvá -, ám annak hatályba lépését az eredeti március 31-i dátumhoz képest július 15-re tolták ki.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának vasárnapi közleménye szerint jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása. Az ombudsman többek között azt írta, hogy az önkormányzat a döntéssel a közösségi érdekeket a beruházói érdekek alá rendelte. Ha a testület nem helyezi hatályon kívül a beruházást támogató rendeletét, akkor Fülöp Sándor ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul - olvasható a közleményben.