Újabb ügyben merült fel a volt csepeli kapitány neve

Vágólapra másolva!
Császár Mihály, korábbi csepeli rendőrkapitány kapcsolatba lépett telefonon egy 1998-as robbantásos merénylet után a gyilkosság gyanúsítottjával - közölte a Tv2 Híradója az ügy perirataira hivatkozva. Az ügy gyanúsítottja a tárgyaláson azt állította, hogy Császártól értesült a merényletről. A rendőrség korábban azt vizsgálta, milyen szerepe lehetett a csepeli kettős gyilkosság előzményeiben Császárnak.
Vágólapra másolva!

Császár Mihály, korábbi csepeli rendőrkapitány kapcsolatba lépett telefonon egy 1998-as robbantásos merénylet után a gyilkosság gyanúsítottjával - állította a Tv2 Híradója az ügy perirataira hivatkozva.

Terjék István vállalkozó autóját 1998-ban robbantották fel a XI. kerületi Egér úton, a férfi a merénylet után belehalt sérüléseibe. A gyilkosság felbujtásával a rendőrök később P. György zenei producert gyanúsította meg. P. György - az MTI szerint - 2008 áprilisában önként jelentkezett a rendőrségen és tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Később a bírósági tárgyaláson - a Tv 2 szerint - P. ezt mondta Császáról: "Amikor megtörtént ez a szörnyű eset, a Terjék István felrobbantása, akkor én egy sms-t kaptam tőled, hogy ez és ez történt a városban, ahol laktál. Arra én nem emlékszem, hogy beszéltünk-e, de én tőled tudtam meg, hogy mi történt Terjék Istvánnal".

A Tv2 szerint Császárt idén februárban tanúként hallgatták meg az ügyben. A bírósági tárgyalás jegyzőkönyve szerint a volt kapitány ezt mondta: "Olyanokat írtam, hogy "Szia képzeld, a pubi felrobbant az egérúton és válságos állapotban van. Mit csináljunk, segítsünk?" Ilyen sms-eket küldtem az ismerősi körben, meg azt, hogy "A pubkó felrobbant gyerekek, borzasztó!"

A Fővárosi Főügyészség hétfőn jelentette be, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt a csepeli kettős gyilkossággal összefüggésben. Az ügyészség közleménye szerint a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt pénteken kelt megkeresése alapján rendelték el.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az [origo]-nak megerősítette, hogy a rendőrségtől kapott nyomozati anyag Császárra vonatkozóan kért vizsgálódást. Ugyanakkor Császárt egyelőre nem gyanúsították meg, ezért nem szerepel a neve az ügyészségi közleményben.

A BRFK szombati közleményében pedig azt írta: a BRFK március 26-án a Fővárosi Főügyészséghez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az egykori csepeli rendőrkapitányt terheli-e bármi felelősség az eset kapcsán, illetve annak megállapítására, milyen kapcsolata volt az emberölés elkövetésével gyanúsított K. Tamással."

2009. január 7-én kettős gyilkosság történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az intézményvezetőt, Takács Józsefet és helyettesét, Papp Lászlót lőtték agyon. A rendőrség már másnap őrizetbe vette a két gyanúsítottat: a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Deme Gábort, aki az iskola gazdasági igazgatója volt, és a gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást. Császárt nem sokkal ezután, tavaly márciusban váltották le a csepeli kapitányság éléről, a rendőrségi szóvivő akkori indoklása szerint egy másik ügy miatt.

A BRFK azután kezdett vizsgálódni Császárnak a gyilkosság előzményeiben játszott szerepéről, hogy a Tv2 Napló című műsorában elhangzott: az egyik áldozat, Takács József a halála napján találkozott Császárral. Takács aznap Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel is találkozott, akinek azt mondta, hogy tőle egyenesen a rendőrségre megy, hogy pénzügyi visszaélések miatt feljelentse Demét. Császár azt állította: Takács csak egy üveg bort vitt neki a halála napján.