Bűnpártolás miatt nyomoznak a csepeli gyilkosság ügyében

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyészség a csepeli kettős gyilkosság ügyében a rendőrség jelzésére. A BRFK korábban azt vizsgálta, milyen szerepe lehetett a gyilkosság előzményeiben Császár Mihály korábbi csepeli rendőrkapitánynak, akinél a halála napjának délelőttjén megfordult az egyik áldozat.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt a csepeli kettős gyilkossággal összefüggésben - közölte hétfőn a Fővárosi Főügyészség. A közlemény szerint a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt pénteken kelt megkeresése alapján rendelték el, és annak alapjául a gyilkossági ügyben felmerült adatok szolgáltak, amelyek tisztázása ügyészségi nyomozati hatáskörbe tartozik.

Március végén indított vizsgálatot a BRFK annak feltárására, milyen szerepet játszhatott Császár Mihály korábbi csepeli rendőrkapitány a tavaly januári csepeli kettős gyilkosság előzményeiben, miután kiderült, hogy az egyik áldozat halála napjának délelőttjén a rendőrkapitánynál járt. A BRFK akkor azt közölte az [origo]-val, hogy a látogatás kapcsán egy esetleges bűncselekmény megvalósulását vizsgálják, és amennyiben hivatali bűncselekményre utaló megalapozott gyanú merül fel, az adatokat továbbítják az illetékes nyomozó ügyészségnek.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az [origo]-nak megerősítette, hogy a rendőrségtől kapott nyomozati anyag Császárra vonatkozóan kért vizsgálódást. Ugyanakkor Császárt egyelőre nem gyanúsították meg, ezért nem szerepel a neve az ügyészségi közleményben. A BRFK helyettes szóvivője csak annyit mondott: szombaton közleményt adtak ki a csepeli ügyről, ahhoz nem kívánnak semmit hozzátenni. A szombati közleményben az állt: "a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2010. március 26-án a Fővárosi Főügyészséghez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az egykori csepeli rendőrkapitányt terheli e bármi felelősség az eset kapcsán, illetve annak megállapítására, milyen kapcsolata volt az emberölés elkövetésével gyanúsított K. Tamással."

2009. január 7-én kettős gyilkosság történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az intézményvezetőt, Takács Józsefet és helyettesét, Papp Lászlót lőtték agyon. A rendőrség már másnap őrizetbe vette a két gyanúsítottat: a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Deme Gábort, aki az iskola gazdasági igazgatója volt, és a gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást. Császárt nem sokkal ezután, tavaly márciusban váltották le a csepeli kapitányság éléről, a rendőrségi szóvivő akkori indoklása szerint egy másik ügy miatt. Ebben a másik ügyben azóta tisztázta magát Császár, a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a hivatali visszaélés vádja alól. (Erről az ügyről és Császár karrierjéről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A BRFK azután kezdett vizsgálódni Császárnak a gyilkosság előzményeiben játszott szerepéről, hogy a Tv2 Napló című műsorában elhangzott: az egyik áldozat, Takács József a halála napján találkozott Császárral. Takács aznap Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel is találkozott, akinek azt mondta, hogy tőle egyenesen a rendőrségre megy, hogy pénzügyi visszaélések miatt feljelentse Demét. A BRFK kommunikációs osztálya később megerősítette az [origo]-nak, hogy a csepeli rendőrkapitányság beléptetési nyilvántartása szerint Takács január 7-én tényleg járt az épületben, de aznap tőle nem érkezett feljelentés. Császár azt állította: Takács csak egy üveg bort vitt neki a halála napján.

A BRFK szombati közleménye szerint a gyilkosság után néhány nappal az eljárás során tanúként meghallgatottak egyike átadta a nyomozóknak annak a feljelentésnek a teljes másolatát, melyet Takács akart eljuttatni a csepeli kapitányságra.

Több forrás szerint Császár jó kapcsolatot ápolt a gondnokkal, K. Tamással, akit régóta ismert, és ő ajánlotta az iskolába is korábban a gondnoki állásra. A múlt csütörtökön megjelent Blikkben idézték Császárt, és a nyilatkozat alapján az egykori rendőrkapitány követte K. Tamás pályafutását. Császár a lapnak azt mondta: folyamatos problémák voltak a fegyelemmel az intézményben, úgy tűnt, hogy K. Tamás tökéletesen alkalmas volt arra a munkára, érezhetően jobb lett a fegyelem, és Takács Császár szerint többször jutalmat adott neki.

A Népszabadság rendőrségi forrásból úgy tudja, a gyilkosság után Császár meglátogatta a gondnokot, K. Tamást a kórházban, K. autója pedig a csepeli rendőrkapitányság előtt parkolt, amikor három nappal a gyilkosság után lefoglalták.

A BRFK jelenleg két büntetőeljárást folytat a gyilkossággal összefüggésben. Az életvédelmi osztály emberölés gyanúja miatt nyomoz K. Tamás és Deme ellen előzetes letartóztatásuk mellet, míg a gazdaságvédelmi osztály sikkasztás, csalás és okirat-hamisítás gyanújával folytatnak eljárást Deme és az iskola egyik alkalmazottja, K. Ildikó ellen.

A rendőrségi közlemény szerint a gyilkossági nyomozás során a rendőrök bizonyítékokat találtak arra, hogy vagyon elleni bűncselekmények is történhettek a csepeli iskolában, melyek "az emberölés motivációjaként is szolgálhattak".