Előzetesben az Eclipse-ügy gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Az Eclipse-ügy mind a hét gyanúsítottját előzetes letartóztatásba helyzete pénteken a bíróság. Hatan fellebeztek, így esetükben a döntés még nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Az ügyészi kérésnek megfelelően előzetes letartóztatásba helyzete pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság az Eclipse-ügy minden gyanúsítottját. A bíróság indoklása szerint erre azért volt szükség, mert fennáll a szökés és elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye. A hét gyanúsítottból hat fellebbezett, így esetükben a döntés nem jogerős, egyikük nem élt a fellebbezés lehetőségével.

Az Eclipse Zrt. vezetői ellen áfacsalás és pénzmosás gyanújával nyomoz a vám- és pénzügyőrség, amelynek fővárosi és környéki telephelyein szerdán tartottak házkutatást a vámnyomozók. A vámosok gyanúja szerint az állami megrendeléseket is elnyerő informatikai cég fiktív építőipari cégeken keresztül próbálta eltüntetni nyereségét, hogy ne kellje utána adót fizetni. Konkrét részleteket nem közöltek, de a Blikk értesülései szerint hárommilliárd forintnyi áfát keresnek rajtuk.

A Blikk szerint a vámosok egymilliárd forint értékben zárolták a cég, illetve tulajdonosainak vagyonát, lefoglaltak több nagy értékű gépkocsit: egy Ferrarit és egy Porschét, illetve még keresnek egy Lamborghinit. A Blikk úgy tudja, a társaság 2007-2009-ben 15 milliárd forintnyi bevétel után nem fizette meg az áfát (a VPOP akciójáról szóló összefoglalónkat itt, az Eclipse-ügy hátteréről szóló cikküknek pedig itt találja).

A társaság neve ugyanakkor egy másik büntetőeljárásban is felmerül. A rendőrség a gépjárművek eredetvizsgálatához használt rendszer szoftverfrissítésére vonatkozó, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) és a cég által tavaly aláírt szerződés ügyében nyomoz hűtlen kezelés gyanújával. A cég tavaly év végén kapta meg a közel ötmilliárdos megrendelést. Ebben az ügyben még nincsenek gyanúsítottak.