Rejtélyes némasági fogadalmak kísérik a pátyi megaberuházást

Vágólapra másolva!
Váratlanul visszavonult a pátyi golflakópark-projektet nyíltan ellenző fideszes országgyűlési képviselő és a szomszédos Telki polgármestere. Az ügyeket továbbvivő telki alpolgármester szerint előbbi áttételes fenyegetést kapott, utóbbi pedig a "saját biztonsága és a település érdekében" burkolózik hallgatásba. Pátyon küszöbön áll a sávolyi Balatonringet is tervező spanyol beruházó győzelme, és az ombudsman tiltakozása ellenére az önkormányzat arra készül, hogy március végéig aláírja a szerződést a befektetővel.
Vágólapra másolva!

A Pest megyei Pátyon az utolsó lépésekhez közeledik az óriás golffalu-beruházás előkészítése - ha minden az önkormányzat tervei szerint alakul, hamarosan zöld utat kap a környék jövőjét feltehetően teljesen átformáló projekt. Szerdán a testületi ülésen ügyvédet választ a pátyi önkormányzat, aki a polgármesternek segít majd szerződni a spanyol beruházóval a település külső, Telkivel határos részére tervezett golffalu megépítéséről.

Mindössze huszonöt nap telt el azóta, hogy Pátyon - több hónapos felfokozott kampány után - népszavazást tartottak, lényegében a projekt támogatásáról vagy ellenzéséről. A kérdés az volt, hogy az önkormányzat módosítsa-e a helyi szabályozási tervet úgy, hogy azzal nőhessen a beépíthető terület.

Az első, 2006-ban elfogadott tervek alapvetően a golfpályáról szóltak, mostanra azonban egy jelentősen bővített, lényegében a golfpálya köré épülő új települést tervez a beruházó - erre kellett igent vagy nemet mondaniuk a pátyiaknak. Az 5249 választóból azonban csak 2260-an (43 százalék) mentek el szavazni. Az érvénytelen szavazás miatt a képviselő-testületnek nem kell figyelembe vennie az eredményt, amely a projekt ellenzőinek a nagy többségét mutatta: 66 százalék szavazott az óriásprojekt ellen, és csak 34 százalék mellette.

Az önkormányzat golffalu-párti képviselői szerint az eredmény egy újabb érv a beruházás mellett. Porkoláb József helyi fideszes képviselő azt mondta, a szavazóképes lakosságnak csak a 28 százaléka utasította el a golffalut, míg a többiek vagy támogatták, vagy nem mentek el, mindenesetre nem tiltakoztak ellene.

Ezért az önkormányzat alig nyolc nappal a sikertelen szavazás után, február 22-én összeült, és a képviselők el is döntötték, hogy módosítják a helyi szabályozási tervet a bővített golfberuházás javára. A testület úgy határozott, hogy március 31-ig megszülethet az önkormányzat és a beruházó közötti szerződés. Tollner József, a beruházást nyíltan ellenző önkormányzati képviselő szerint annyira siettek, hogy még a szakbizottságokat sem kérdezték meg a tervezetről, Porkoláb szerint viszont nincs is feltétlenül szükség arra, hogy a bizottságok véleményét kikérjék.

Az ombudsman aggódik

Nem vették figyelembe a jövő nemzedékek biztosa, Fülöp Sándor kérését sem, aki azt üzente, a döntéssel várjanak addig, amíg elkészül a pátyi projektről szóló vizsgálata, amelyben szerinte "valószínűsíthető, hogy az egészséges környezethez való alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságokat állapítunk meg". Porkoláb az [origo]-nak azt mondta, az ombudsman állásfoglalása - amely egy-két héten belül elkészül - nem fordíthat az események menetén, a biztosnak ugyanis nincs vétójoga az ügyben, csak a törvényességet vizsgálhatja.

Az ombudsman szerint a rendeletmódosítás "több sebből vérzik". Szerinte a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát is. A vonatkozó törvény tiltja például a településhatártól 200 méteren belül történő építkezést, pedig a golffalu közvetlenül Telki határához tapadna, és előírja azt is, hogy a kijelölt terület hány százalékát lehet beépíteni - Fülöp szerint lényegesen kevesebbet, mint azt a pátyi projekt beruházója tervezi.

Az ombudsman szerint a döntés "szabad utat engedne a zöld területeket jelentősen megcsonkító, a térséget egybefüggő betondzsungellé változtató beruházásnak, ami nagyon sok ember életminőségét rontaná". A vizsgálat befejezése után várhatóan a döntés felülvizsgálatára, illetve visszavonására kéri majd az önkormányzatot, ha pedig az nem tesz eleget a kérésének, az Alkotmánybírósághoz fordul. (A Grupo Milton az [origo]-hoz a cikk megjelenése után eljuttatott levele szerint a környékből nem lesz betondzsungel, mert a projekt területének maximum 15 százaléka építhető be.)

Az ellenzők elhallgattak

A szabályozási terv módosításával az egyik legfontosabb lépést tette meg az önkormányzat a beruházás irányába. A döntéssel nagyjából egy időben két másik akadály is elhárult a projekt útjából: az ellentábor két ismert alakja, Telki polgármestere és a térség országgyűlési képviselője is váratlanul elhallgatott.

"Megvan rá az okunk" - válaszolta szűkszavúan Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselő kampányfőnöke az [origo] kérdésére, hogy miért nem akar a politikus nyilatkozni Pátyról. Hozzátette, ami mondanivalója volt, azt leírta a sajtóközleményben. (A közleményben Gulyás azt írta, kezdeményezi azoknak a pátyi Fidesz-tagoknak a kizárását a pártból, akik február 22-én a helyi szabályozási terv módosítására szavaztak.) Bár Gulyás tavaly decemberben a parlamentben felszólalt a golffalu ellen, ma már nem nyilatkozik az ügyről.

Forrás: MTI
Itt építenék fel a golffalut

Gulyáshoz hasonlóan váratlanul visszavonult a projekt egyik legelszántabb ellenzője, Telki polgármestere, Danóczy Balázs is. A 2006-os választási kampányban közzétett életrajza szerint aktív lokálpatrióta, közgazdász végzettségű, 38 éves politikus a 22-i szavazás után nem sokkal indoklás nélkül lemondott a polgármesteri tisztségéről. A személyes megkeresést is elhárítva kijelentette, nem beszél a lemondása hátteréről. Danóczy korábban többször nyíltan tiltakozott az ellen, hogy Telki határán egy "gigantikus méretű, többnyire tízemeletes lakóházakat magába foglaló pátyi új város" épüljön. Lemondása óta viszont hallgat.

A beruházásról a Danóczy feladatait átvevő Móczár Gábor alpolgármester sem szívesen beszélt, mondván, "mi most az önkormányzat ügyeinek vitelével vagyunk elfoglalva". Azt állította, nem tudja, miért mondott le váratlanul Danóczy, de szerinte nyilvánvaló, hogy a golffaluval kapcsolatban, mert úgy érezheti, hogy "a saját biztonsága, a saját és a település érdekében" így kellett tennie. Móczár azt mondta, nem tud arról, hogy Danóczyt megfenyegették-e, de úgy tudja, Gulyás Dénes kapott áttételes fenyegetést.

"Nekem sem mond semmit" - tárta szét a kezét kérdésünkre Tollner József pátyi képviselő, aki a helyi népszavazást is kezdeményezte, hogy megpróbálja megakadályozni a nagyszabású építkezést. Hozzátette, pár nappal a döntése előtt Danóczy még őt bátorította a további küzdelemre.

A Grupo Milton az [origo]-nak írt levelében erre úgy reagált, határozottan visszautasítják az "állítólagos fenyegetésekre utaló célozgatásokat".

Mintaprojekt vagy város a semmiből

Nehéz pontos információkhoz jutni arról, mi készül is Pátyon. A település önkormányzatának honlapján nincs közérthető tájékoztató a tervezett projektről. Bognár András polgármester eddigi nyilatkozataiban azt hangsúlyozta, a beruházó egy 18 lyukú golfpálya és az azt körülvevő étterem és szálloda mellé középiskolát, óvodát, bölcsődét, konferenciaközpontot és egy "emberi léptékű" bevásárlóudvart építene. Korábbi közleményében a beruházó, a sávolyi motorversenypálya megépítésében is érdekelt Grupo Milton ugyanezeket emelte ki, hozzátéve, hogy "mintaprojektet" készít elő, és csak alacsony épületeket emelne a területen.

(Cikkünkben korábban az szerepelt, a Grupo Milton a honlapján a pátyi beruházásról szóló összefoglalójában nem is említ golfpályát, csak egy leendő kereskedelmi, szolgáltató, könnyűipari, iroda- és logisztikai központról írnak. A cégcsoport cikkünk megjelenése után levélben jelezte, a grupomilton.hu oldalon egy teljesen más, iparterületi fejlesztésről találhatók információk, a golffalu-projektről azonban a patygolf.hu oldalon írnak bővebben. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük - a szerk.)

Forrás: MTI
Sokakat érdekelt a február 22-i pátyi ülés, ahol zöld utat kapott a nagyprojekt

A beruházó és az önkormányzat közötti szerződés tervezetéből - amely a projektet ellenző pátyi civil szervezetek honlapjáról érhető el - nem derül ki egyértelműen, milyen és mekkora lakóépületeket építene a beruházó. Azt viszont leírja a tervezet, hogy ipari, golf- és lakóingatlan beruházás készül. Az is kiderül, hogy a beruházó vállalja több elkerülő út, autópálya-lehajtó megépítését, közműfejlesztéseket hajt végre, új közintézményeket - bölcsődét, óvodát, magán középiskolát - épít, sőt, nagy összegű közcélú adományokkal is segíti az önkormányzatot.

A környékbeli települések és több helyi civil szervezet viszont úgy látják, golfpálya címén egy új, több ezer fős város épül majd, amely gyakorlatilag Telkihez tapad. Oda lesz az eddigi jó levegő, a csend és a nyugalom, hatalmas dugók alakulnak majd ki, és az egész Zsámbéki-medence értéke csökken - mondta korábban Telki egykori polgármestere, Danóczy Balázs, aki ma már nem beszél a golffaluról.