MSZP-s vezetőket is okol egy védő a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
A baloldali politikai vezetés tudta és beleegyezése nélkül nem lehetett volna elkövetni a Zuschlag János és társai által elkövetett bűncselekményeket - állította az egyik védő a Zuschlag-ügy hétfői tárgyalásán. Szerinte a vádlottak padjáról többen hiányoznak, az ügy jóval többről szól, mint Zuschlagékról.
Vágólapra másolva!

Vezető baloldali politikusoknak is tudniuk kellett Zuschlag János ügyeiről - jelentette ki a Zuschlag-per kecskeméti tárgyalásán a tizedrendű vádlott, Szente Zsolt védője a védőbeszédében. A védő szerint "ez az eljárás nem az elsőrendű vádlottról és a társairól szól, hanem arról, hogy ezt a bűncselekmény-sorozatot a baloldali politikai vezetés tudta és beleegyezése nélkül nem lehetett volna elkövetni".

"Az a meggyőződésem, hogy a vádlotti széksorok hiányosak, és nincs ember Magyarországon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy ez az ügy nem elsősorban Zuschlag Jánosról és vádlott-társairól szól" - fogalmazott Szente Zsolt védője.

Szente eredetileg maga is védőként szerepelt az ügyben, de bűnpártolás, magánokirat-hamisítás és hamis tanúzásra felbujtás miatt a vádlottak közé került. Szente korábbi vallomásaiban utalt rá, hogy Zuschlag korábban arról beszélt neki, hogy tudtak az ügyekről például Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkár és felesége, valamint Ujhelyi István és Kiss Péter szocialista politikusok is. Egyszer pedig egy lehallgatott beszélgetésben Zuschlag azt mondta Szentének, hogy biztosan nem hallgatják le a telefonját, mert "annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna".

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.