Egy tűzoltó szerint el akarták tussolni a zaklatást

Vágólapra másolva!
Megpróbálták eltussolni a két hete történt szexuális zaklatási ügyet a fővárosi tűzoltóknál - állítja egy tűzoltó, aki maga is szemtanúja volt az autóbuszon történt incidensnek. Az MTI-nek névtelenül nyilatkozó tűzoltó szerint közvetlen feletteseik a zaklatót a buszos eset után áthelyezték, de nem vonták felelősségre, pedig előzőleg két társával más obszcén dolgokat is művelt. Az ügy azután pattant ki, hogy egy buszos túrán néhány tűzoltó molesztálta egyik társukat. Az ügyben már felfüggesztettek több tűzoltót és leváltottak egy főosztályvezetőt is a fővárosi tűzoltóságnál.
Vágólapra másolva!

Nem a "pálinkakóstoló túrán" történt szexuális zaklatás és megalázás volt az első eset a fővárosi tűzoltóság állományán belül - mondta az MTI-nek hétfőn egy neve elhallgatását kérő tűzoltó, aki szemtanúja volt az autóbuszon történt molesztálásnak, és azt állította, hogy ezt azonnal jelentették feletteseiknek, akik azonban megpróbálták elhallgatni az ügyet.

A tűzoltó azt mondta: két héttel ezelőtt Újszilváson, Bolyhos pálinkakóstoló túrán vettek részt. Ide, és más hasonló jellegű rendezvényekre már évek óta járnak szervezett formában tűzoltók, de az a három társa, akik a most nyilvánosságra került ügyben érintettek, először vettek részt ilyen a csapatépítő rendezvényen.

Mutogattak, nyúlkáltak

A szemtanú szerint a három tűzoltó, akik a Roham 1 állományába tartoztak, már a pálinkafőzdében is botrányosan viselkedett: letolták nadrágjukat és nemi szervüket mutogatták a jelenlévőknek, ezért a vezetők véget is vetettek a kirándulásnak.

A szemtanú szerint a botrányos viselkedés után a hazafelé tartó úton kisebb verekedésre figyeltek fel az autóbusz hátuljában. A három Roham 1-es egy VIII. kerületi tűzoltóra támadt: egyikük megpróbálta szexuálisan molesztálni és megalázni társát azzal, hogy a nadrágjába nyúlt. A neve elhallgatását kérő tűzoltó azt mondta: a sértettet ekkor a busz elejébe ültették, ezzel megakadályozták a bűncselekményt, így cáfolta azokat a korábbi parancsnoki kijelentéseket, hogy a buszon utazók mindezt szótlanul végignézték volna.

Az autóbuszon nemcsak vonulós tűzoltók vettek részt, hanem elöljárók is - mondta a szemtanú, aki állítja, hogy ő és több társa másnap, szombat reggel jelentette az incidenst. Szerinte még az autóbuszon kiderült, hogy a három tűzoltó néhány hónappal korábban, szolgálati időben, "beavatási szertartásként" úgynevezett análfűrész módszerrel szexuálisan megalázta másik társukat, aki emiatt a következő alkalommal már nem lépett szolgálatba, majd családi problémák miatt szabadságra ment és betegállományba került. A megaláztatást elszenvedő tűzoltót később áthelyezték egy másik tűzőrségre.

Megpróbálták eltussolni

A pálinkakóstoló túrát követő szexuális zaklatás miatt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának vezetője kihallgatta az érintett tűzoltókat, majd intézkedett, hogy a szexuális zaklatást végrehajtó egyik tűzoltót egy évre helyezzék át a búvárszolgálathoz.

Az állományon belül azért indult el a szóbeszéd a szexuális zaklatásokról, mert a tűzoltók felháborítónak tartották, hogy a vezetők megpróbálják elhallgatni, eltussolni ezt a súlyos ügyet, és ez a tény a vonulós tűzoltók között feszültségeket is gerjesztett - mondta a legutóbbi zaklatás szemtanúja, aki szerint a teljes állományt megbélyegző cselekedet már napok óta téma köreikben, amelyet mélységesen elítélnek.

Ezeket az állításokat részben megerősítik a Langlovagok.hu fórumán található bejegyzések is. A hozzászólásokból az szűrhető le, hogy egy tűzoltónak egy kollégája valamikor állítólag a végbelébe dugta az ujját, amely tettet többen csak "análfűrész"-ként emlegetik. Arról is írt az egyik hozzászóló, hogy ez a buszos eset előtt történt.

Az [origo] megkereste a tűzoltó állításaival kapcsolatban Dobson Tibort, a Fővárosi Tűzoltóság kommunikációs osztályvezetőjét, aki közölte, pontosan ezek miatt a szóbeszédek miatt indult belső vizsgálat és fegyelmi eljárás a tűzoltóknál.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok hétfőn kényszerítés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette, egy főosztályvezető vezetői megbízatását azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta, és fegyelmi, illetve méltatlansági eljárást indított (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).