Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz hetek óta a rendőrség a gépjármű-eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftverre adott állami megbízás ügyében. A munkát az Eclipse Informatikai Zrt. végzi, amely a Figyelő szerint rendőrségi és és titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezik. A lap szerint a megbízásért felelős Nemzetközi Közlekedési Hatóság egyik vezetője az Eclipse által bérelt Mercedesszel járt, a cég azonban állítja, hogy ők nem tudnak erről.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el hűtlen kezelés miatt az Eclipse Informatikai Zrt. ügyében - áll a Figyelő legújabb számában megjelent cikkében. A Fővárosi Főügyészség február 11-én öt gazdasági társaság képviselőinek feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt - közölte az [origo]-val Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A feljelentő cégek neve az adatvédelmi szabályok miatt nem hozható nyilvánosságra, annyi azonban elmondható, hogy ezek korábban a gépjármű-eredetiségvizsgálati piac meghatározó szereplői voltak - tette hozzá a szóvivő. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya az [origo]-nak azt írta, az ügyben január végén érkezett feljelentés, jelenleg adat-és információgyűjtés folyik - írta a BRFK Kommunikációs Osztálya.

Az Eclipse tavaly december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és öt éven át üzemelteti - írja a Figyelő. A rendszert a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) üzemelteti.

A lap szerint az új rendszer meglepő gyorsasággal állt fel, és ha nem is teljességében, de január 4-én már működött. A Figyelő szerint ez furcsa egy milliárdos projekt esetében, és másik fucsa körülménynek tartják azt is, hogy a lap újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, amelynek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez a lap szerint egyebek mellett arra utal, hogy a frissítés - amely az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme - nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna. A lap megkereste a rendszert üzemeltető Nemzeti Közlekedési Hatóságot (NKH), ahol azt mondták, hogy az ügyben a KEK KH az illetékes, ott viszont nem kaptak választ kérdéseikre.

Az Eclipse úgy nyert el milliárdos informatikai tendereket, hogy azokat nemzetbiztonsági okokból titkosították, és felmentették a közbeszerzési törvény hatálya alól - írja a Figyelő, amely szerint a cégnek rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatai vannak.

Mercedes-ügy

A Figyelő szerint az NKH-nak válaszolnia kellene arra a kérdésre is, "miként lehetséges az, hogy Eiselt György, a hivatal stratégiai és módszertani főigazgatója egy olyan, német rendszámú, több mint 7 millió forintos Mercedesszel járt, amit az NKH egyik beszállítója, az Eclipse bérelt?" A cikk szerint az erre utaló dokumentumok a Figyelő rendelkezésére állnak.

Az [origo] megkereste az NKH-t, amely a Mercedesre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Eiselt György 2007. december 19-től a Nemzeti Közlekedési Hatóság köztisztviselője, a hatóság 2008 januárjában egy Skoda Octavia típusú szolgálati személygépkocsit biztosított számára. "Azt, hogy esetlegesen milyen más gépjármű van a magántulajdonában vagy magánhasználatában, a hatóságnak mint munkáltatónak jelen jogszabályi környezetben nincs lehetősége vizsgálni" - írta az NKH kommunikációs főosztálya.

Hozzátették, hogy Eiselt hivatali belépése előtt és idén januárban is "nemleges összeférhetetlenségi nyilatkozatot tett" a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozása alapján. A sajtóosztály nem válaszolt az [origo] azon kérdésére, hogy pontosan mit jelent ez a nyilatkozat.

Az Eclipse Zrt. jogi képviselője, Fintha-Nagy Ádám pedig azt közölte, hogy az Eclipse nyilvántartásai között nem lelhető fel olyan, a cég által aláírt dokumentum, amely bármilyen általa bérelt személygépkocsi használatát Eiselt György részére átengedte volna. Fintha-Nagy hozzátette: "Ügyfelem álláspontja szerint ha létezik is ilyen dokumentum és az valóban a Figyelő hetilap birtokában van, akkor az tartalmilag manipulált, és nem azonos tartalmú az ügyfelem által kötött bérleti szerződéssel."

A jogi képviselő az ügyben felvette a kapcsolatot a bérbe adó cég képviselőivel, és mint írta, megkísérli a Figyelő hetilap által hivatkozott dokumentumokat is beszerezni, ezt követően pedig az ügyben büntetőfeljelentést kíván tenni.