Leváltottak egy tűzoltó főosztályvezetőt a zaklatás miatt

Vágólapra másolva!
Visszavonta egy tűzoltó főosztályvezető kinevezését Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok a szexuális zaklatási ügy miatt. A parancsnok korábban feljelentést is tett az ügyben. A zaklatásos eset, amelynek főszereplője három szolgálaton kívüli tűzoltó, egy pálinkakóstoló túra után történt, hazafelé az autóbuszban.
Vágólapra másolva!

Indoklás nélkül, azonnali hatállyal visszavonta egy főosztályvezető vezetői kinevezését Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok a szexuális botrány miatt. A főosztályvezetőnek ugyan tudomása volt az állományon belül, szolgálaton kívül történt szexuális bűncselekményről, de azt nem jelentette - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) vezetője. A fővárosi tűzoltóságon múlt héten indult belső vizsgálat egy szexuális zaklatásos eset miatt.

A tűzoltóparancsnok szerint az érintett vezetőben "megrendült a bizalma", és nem kizárt, hogy akár fegyelmi is indul ellene, illetve más vezető beosztású tűzoltók ellen, mert ha tudomásuk volt az esetről, akkor akár bűnpártolás gyanúja is felmerülhet. Bende Péter hétfő reggel ismertette az érintett főosztályvezetővel a parancsot a szervezet Dologház utcai székházában.

Pálinkatúra után történt

A parancsnoknak a múlt szerdán jutott tudomására, hogy egy pálinkakóstoló túrán részt vevő, szolgálaton kívüli tűzoltók végignézték, amint a hazaúton az autóbuszban az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát. Bende Péter szerint hivatalból üldözendő bűncselekményről van szó, ezért tett feljelentést. Az incidens miatt korábban belső vizsgálatot is elrendeltek.

Bende Péter ezzel egy időben három vonulós tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette, három másik tűzoltó tisztet pedig írásos jelentésre utasított - ennek hétfőn kell megérkeznie hozzá -, illetve feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen kényszerítés bűntette miatt. A parancsnok a három tűzoltó tiszt írásos jelentésének ismeretében intézkedik majd a fegyelmi, illetve a méltatlansági eljárásokról.

Bende Péter szerint mivel szolgálaton kívül történt az eset, az érintett három tűzoltó ellen méltatlansági eljárást indítanak, és amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban megtörtént az incidens, megszüntetik szolgálati viszonyukat. Ha szolgálatban történt volna, akkor fegyelmi eljárást kellett volna indítania ellenük.

Még több feljelentés is jöhet

A parancsnok azért indított fegyelmi eljárásokat, hogy tisztázzák, a buszon utazó tűzoltók miért nem jelentették az esetet; az elöljáróknak volt-e tudomásuk erről, és ha igen, azt miért nem jelentették azonnal; illetve van-e alapja azoknak, az állományon belül terjedő szóbeszédeknek, hogy nem a "pálinkakóstoló túra" volt az első és egyetlen, hasonló szexuális zaklatás a tűzőrségen. Ha a fegyelmi eljárások során más bűncselekmény is a tudomásukra jut, újabb feljelentést tesznek - közölte Bende Péter.

A méltatlansági és a fegyelmi eljárást csütörtökön indítják meg, és a vizsgálat lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre, amely egy alkalommal újabb 30 nappal meghosszabbítható - közölte Bíber István ezredes, az FTP gazdasági parancsnokhelyettese. Szerinte már az első meghallgatás alkalmával eredmény születhet.

Dobson Tibor kommunikációs főosztályvezető szerint a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. A 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló eset, ezért presztízskérdés számukra, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületét csorbítható esetet minél előbb tisztázzák.

Arról, hogy pontosan mi történhetett a tűzoltók között, a parancsnok szűkszavú beszámolóján kívül a Lánglovagok.hu fórumán lehet találni meg nem erősített információkat. A hozzászólásokból az szűrhető le, hogy egy tűzoltónak egy másik valamikor állítólag a végbelébe dugta az ujját, amely tettet többen csak "análfűrész"-ként emlegetik. Arról már megoszlanak a beszámolók, hogy ez a két héttel ezelőtti pálinkatúra utáni hazaúton történt-e vagy korábban, egy úgynevezett beavatási szertartáson. Az utóbbi verzió felvetője szerint a buszozás alatt csupán az egyik tűzoltó nadrágjába nyúltak bele, és ekkor bukott ki és került a vezetőség elé a korábbi, eltussolt zaklatás.