Bajnai szava is kevés lehet a sávolyi tanulmány kiadásához

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozza a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azt a hatástanulmányt, amelynek alapján a kormány döntött a sávolyi motorversenypálya összesen 35 milliárd forintos állami támogatásáról, de csak akkor, ha ehhez a beruházó és a készítő is hozzájárul. A tanulmányt eddig titkosan kezelték, de Bajnai Gordon miniszterelnök rászólt az illetékes minisztériumra és az MFB-re, miután kiderült, hogy a Pénzügyminisztériumban túl kockázatosnak és jogszerűtlennek tartották a beruházáshoz adott állami támogatást.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozza a sávolyi motorversenypálya, a Balatonring megépítésével kapcsolatos hatástanulmányt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az MFB levélben kért hozzájárulást a tanulmányt készítő KPMG Tanácsadó Kft.-től, valamint a hitelfelvevőtől, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-től, a beleegyezések megérkezése után nyilvános lesz a tanulmány - mondta az [origo]-nak Őry-Kovács Katalin, az MFB kommunikációs igazgatója.

A kommunikációs igazgató szerint az MFB nem adhatná ki a hatástanulmányt, ha valamelyik szereplő nem egyezne ebbe bele, a szerződésükben ugyanis az szerepel, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül a szöveg nem bocsátható harmadik fél rendelkezésére. Ugyanakkor a KPMG telefonon már jelezte, hogy részéről nincs akadálya a nyilvánosságra hozásnak - tette hozzá Őry-Kovács.

A tanulmány nyilvánosságra hozatalát kérő Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet adatvédelmi felelőse, Hüttl Tivadar szerint a tanulmány nyilvánosságra hozásához nincs szükség senkinek a hozzájárulására. A hatástanulmány közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatokat tartalmaz, az érintett szereplőknek tudniuk kell, hogy emiatt kevesebb joguk van titkolózni, hiszen állami pénzt kérnek és kapnak - tette hozzá.

A kormány tavaly október végén döntött arról, hogy 20 milliárd forint állami támogatással és 15 milliárd forint állami hitelgaranciával segíti a sávolyi motorversenypálya megépítését. Az előterjesztést a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) és a Pénzügyminisztérium (PM) készítette elő, a pénzügyminiszter azonban végül nem támogatta. Az Index csütörtökön egy belső használatra készült pénzügyminisztériumi anyagra hivatkozva azt írta, a minisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását. A PM főosztályvezetői az Index szerint írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert arra is, hogy a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció hazai és európai uniós jogszabályokba is ütközik.

Az állam a pénzügyminisztériumi aggályok ellenére döntött az óriásprojekt támogatásáról, a döntést a hatástanulmányra alapozták, amelyet azonban eddig titkosan kezeltek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a K-Monitor korrupciófigyelő iroda, valamint a Transparency International a múlt héten kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, avatkozzon be az ügybe, a szerződés aláírása ugyanis küszöbön áll. Pénteken délután Bajnai felszólította az NFGM-et és az MFB-t, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányt.

Az utasítás nyomán hétfőn az NFGM közölte az [origo]-val, hogy "megtették a szükséges lépéseket". A hatástanulmány az MFB honlapján lesz elérhető.

A Balatonring kommunikációs munkatársai egy sajtóanyagban szombaton azt írták, ők maguk nem teszik publikussá a tanulmányt, mert szerintük azzal banktitkot sértenének, ennek ellenére több részletet kiemeltek belőle. Szerintük a tanulmány "nem tárt fel a szokásos mértékű üzleti kockázatnál nagyobb kockázatot, és a Balatonring projekt megvalósulását és üzleti tervét pozitívan értékelte". A KPMG több lehetséges forgatókönyvet elemzett, és arra jutott, hogy még a legszerencsétlenebb esetben is biztosított az MFB-hitel visszafizetése. "A Balatonring projekt tehát nem aggodalomra, hanem örömre és büszkeségre adhat okot" - olvasható a sajtóanyagban.