"Tökölhöz képest egy kórház" - riport az ország legjobb börtönéből

Vágólapra másolva!
Az ország mintabörtönének tartják a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetet, ahol 800 fogva tartott tölti kiszabott vagy előzetes büntetését. Sportpályák, padlófűtés, tiszta falak, sportolási lehetőségek, agyagszakkör és tévé - a börtön állapotát és felszereltségét egy átlagos szanatórium is megirigyelné. Az intézet dolgozói szerint a környezetnek a társadalomba visszaszoktató hatása is van. Az [origo] az ombudsman által is megdicsért börtönben járt.
Vágólapra másolva!

"Nyitás óta vagyok ebben az intézetben, már több BV-intézet vendégszeretetét is élveztem, úgyhogy van összehasonlítási alapom. Az elhelyezési körülményeink itt lényegesen humánusabbak, mint máshol: tisztaság, zárkánként kevesebb fogva tartott, kisebb zsúfoltság van itt. Kb. 30 négyzetméteren vagyunk négyen és minden zárkában van elválasztott fürdőszoba és vécé" - hasonlította össze a szombathelyi börtönben szerzett tapasztalatait a korábbiakkal egy harminc év körüli férfi, aki szerzői jogok megsértése és kábítószerrel visszaélés miatt tölti szabadságvesztését. Várhatóan idén szabadul.

Szerinte a 2008 márciusa óta létező szombathelyi börtön abban is eltér a többitől, hogy jobban koncentrálnak a szabadulás utáni időszakra, mint máshol. Ő például itt egy visszailleszkedést elősegítő reszocializációs programon vett részt és parkgondozóként szerzett OKJ-s minősítést.

Az ombudsman is dicsérte

A nagy börtöntapasztalattal rendelkező rabokon kívül Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa is elégedett a 2008 márciusa óta úgynevezett Public Private Partnership (röviden PPP, ami azt jelenti, hogy a beruházásba és a működtetésébe bevonták a privát szférát) rendszerben működő szombathelyi börtönnel. Decemberben kiadott közleményében több ponton dicsérte az intézményt, mint mondta, jelentős különbségeket tapasztalt más büntetés-végrehajtási intézetekhez képest. Kisebb kifogásai voltak csupán, ilyen például, hogy lassú a problémás esetek tisztázása, az intézet nem közelíthető meg tömegközlekedési eszközökkel, illetve, hogy az elítéltek csak a zárkáikban tudják szárítani mosott ruháikat. (Az ombudsman jelentéséről bővebben itt olvashat.)

Az ombudsman börtönkritika terén nem osztja két kézzel a dicséretet: szintén decemberben jelentette ki, hogy drámai különbségek vannak az országban lévő büntetés-végrehajtási intézetek között. Egyik fő problémaként említette az intézetek túlzsúfoltságát. A szombathelyi börtönt ekkor is példaként emelte ki - ezúttal az akadálymentesítés miatt.

A börtön helyiségei valóban inkább emlékeztetnek egy jó karban tartott, puritán kórházra, semmint egy börtönre: tiszta, fehérre meszelt falak és illemhelyek, sportpályák, padlófűtéssel és tévével felszerelt zárkák - az intézet munkatársai szerint ezek csak itt találhatók meg. A kiváltság okát nem a büntetések súlyosságában kell keresni - az intézetben a két legkeményebb fokozat, börtön és fegyház működik, illetve tartanak itt előzetes letartóztatásban lévőket is.

A korábban említett PPP-modellt Magyarországon először két börtönön - Szombathelyen és Tiszalökön - próbálták ki. A program lényege, hogy magántőke bevonásával valósítanak meg közcélokat. Az állam 15 évre szóló megállapodást kötött az üzemeltetővel, és ez idő alatt évi kétmilliárd forintos bérleti díjat fizet a vállalkozónak. A vállalkozó cserébe a működés minden feltételét - a rabruhától a fegyverzetig - biztosítja. A nyolcmilliárdos beruházásból elkészült szombathelyi börtön és a 9 hektáros terület ugyanakkor továbbra is a magyar állam tulajdona maradt.

Az új épületekbe 2008 márciusában költözött be a börtön, most a mintegy 800 fogva tartottal körülbelül 110 százalékos a telítettsége, ami messze elmarad az országos átlagtól.

Csak férfiak

Valamivel ebédidő előtt érkezünk, és miután áthaladunk a hat méter magas, tetején szögesdróttal szegélyezett vasbeton bástyafalba ékelt ajtón, és átesünk több biztonsági ellenőrzésen, ugyanazon az útvonalon indulunk a börtönbe, ahol az újonnan elítéltek is. A fal túloldalán csupán két fogva tartottba botlunk - ők dolgozni mennek, tudjuk meg Takácsné Takács Dóra BV-főhadnagytól, az intézet sajtóreferensétől, aki Lévai Zoltán kiemelt főelőadó századossal vezet minket épületről épületre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Elkülönítve helyezik el a dohányzó és a nem dohányzó fogva tartottakat (Klikkeljen!)

Látogatási napokon - havonta egyszer - egy tágas, székekkel és asztalokkal teli helyiségben várnak az elítélttel való találkozásra a hozzátartozók. Az egyik sarokban játszósarokkal igyekeznek lekötni a gyerekek figyelmét, nagyképernyős tévén mesefilm, a sarokban óriáslegó várja őket - Takács Dóra szerint ez egyedülálló az országban. Ha megérkezik a papa, nagypapa vagy más férfi rokon, egy üvegfalon keresztül beszélhetnek vele, a szombathelyi börtön ugyanis kizárólag férfiakat fogad, nők itt csak előzetesben vannak.

Vonalkódos vásárlás a Spejzban

A fogva tartottak legfeljebb havonta 2-szer vásárolhatnak vonalkódos fényképpel ellátott kártyával az intézetben kialakított boltban, amelynek árukészlete nagyjából megegyezik egy átlagos sarki közértével. Jogszabály mondja ki, hogy a fogházas - Szombathelyen nincs ilyen - elítélt vásárolhat a legtöbbet, a fegyházas a legkevesebbet. A helyi zsargonban Spejznek nevezett boltba csak előzetes bejelentkezés után meghatározott időben lehet menni, készpénz nincs a börtönben, a kártyára a hozzátartozók utalhatnak pénzt.

Munkából is származhat bevétel: a fogva tartottak valamivel több mint fele dolgozik a bástyafalakon belül. Mi is találkozunk egy takarítóval, akinek csak a kabátja szürke, a nadrágja zöld. A zöldre a megkülönböztetés miatt van szükség - magyarázza kísérőnk, Lévai Zoltán - így messziről ki lehet szúrni, ha valaki az intézeten belül munkába megy, a többiek ugyanis itt is, mint mindenütt az országban, talpig szürkében vannak.

Az udvaron egyszerre legfeljebb száz fogva tartott levegőzhet - ezt is, mint ahogy sok más apró részletet az ország valamennyi BV-intézetében egyformán érvényes szabályok határozzák meg. Kisebb helyi eltéréseket a parancsnokok engedélyezhetnek. Szombathelyen például előfordul, hogy a nyári kánikulában a parancsnok megengedi munkatársaknak a sapka átmeneti mellőzését.

Rockolás és érettségi a börtönben

Szombathelyen egészen egyedi szolgáltatások is vannak: a 10 ezer kötetes könyvtárban a szépirodalomtól az oktató könyvekig van minden, és valamennyi kötet - a Révai Nagy Lexikonát és a Magyar Közmondástárt is beleértve - vadonatúj. Néhány - különösen a szórakoztató irodalom és a nyelvkönyvek - gerincén akad egy-két olvasásra utaló törésnyom, sok közülük még érintetlen. Takács Dóra szerint a beruházónak hosszú távra kellett terveznie, ezért az új könyvekkel jobban járt, mintha antikváriumból töltötte volna fel a polcokat. A könyvtáros is elítélt, munkarendje miatt éppen elkerüljük egymást. Elődje újságíró volt, csalásért ült, de már szabadult.

A kilenc sportpálya és a tornaterem a 2004-ig itt működő laktanya öröksége (a Savaria Kiképző Központ épületeinek egy részéből lett a börtön), csakúgy, mint a színházterem, tornaterem és a szakkörök tartására alkalmas melléképületek. Szakkörből is éppen kilenc van, az oktatási blokk minden terme más foglalkozásról árulkodik, az egyikben agyagedények és kisebb agyag ajándéktárgyak, a festőszakkörben csendes falusi tájakat ábrázoló akvarellek láthatók, a harmadik teremben stopperórákkal felszerelt sakktáblák sorakoznak. Van számítástechnika szakkör, a zeneszakkörben pedig gitár, dob, szintetizátor és két kanna várja a heti két alkalmat, amikor az elítéltek egy vezetőtanár irányításával együtt zenélhetnek. Kísérőink szerint legnépszerűbb az életvezetési szakkör, ahol a rabok főzni tanulnak, és az óra végén a végterméket el is fogyasztják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A zeneszakkör kellékei (További fotók a képre klikkelve!)

Napi négy órában lehet tanulni is, be lehet fejezni vagy el lehet kezdeni az általánost és a középiskolát. "Volt olyan, aki általánossal ment be az egyik BV-intézetbe és egyetemi diplomával ment ki. Nálunk is folyamatos az érdeklődés az iskola iránt" - mondja Takács Dóra. Az osztályterem melletti szolidan felszerelt ökumenikus imateremben egy főállású lelkész tart istentiszteletet és lelki gyakorlatot, a testi problémákat háziorvos kezeli.

"Megfázás, fejfájás, gyomorfájás és nyugtalanság" - sorolja az egészségügyi blokkban dolgozó háziorvos a leggyakoribb panaszokat. Egy átlagos üzemorvosi rendelőre emlékeztető szobában fogadja a betegeket, akit szükséges, azt az egy emelettel feljebb lévő betegszobába irányítja. "Kezdetben nagyon népszerű volt ez a hely" - mondja Takács az átlagos kórházi szobára emlékeztető egyik betegszoba közepén. "Aztán a fogva tartottak rájöttek, hogy elég unalmas napokig itt feküdni tévé nélkül, egyedül, olyan emberekkel körülvéve, akikkel nem feltétlenül töltené az idejét."

Rend, tisztaság

Az újabb falakkal és szögesdrótokkal védett barakkok sokkal szigorúbbak. Három teljesen egyforma épületben helyezték el a fogva tartottakat, a három épületben minden szinten más a cellaajtók színe. A tarkaságnak a könnyebb beazonosíthatóság az oka. Hogy a felügyelők azonnal tudják, hova menjenek, ha be kell avatkozni - magyarázza Lévai.

Az előzetesben és a fegyházban folyamatosan zárva vannak a cellaajtók, csak a börtönben és csak meghatározott időben lehet egyik cellából átmenni a másikba. Látogatásunk miatt a börtönben is bezárják az összes ajtót, csak egyet nyitnak ki a meglepően fiatal és fess őrök. A cellából a korábban említett börtönviselt fiatal férfi és egy 50 év körüli társa lép ki a folyosóra. Korábban nem volt büntetve, most azért van itt, mert részt vett egy lopásban - mondja az idősebb fogva tartott. Egy év egy hónapos szabadságvesztését tölti itt, már majdnem a felénél tart. Hozzátartozóival havonta egyszer találkozik, amúgy leveleznek, telefonálnak. "Az étel változatos, nem volt még két nap ami egyforma lett volna. Van például narancs, húsételek" - mondja. Ha szabadul, továbbra is hegesztőként fog dolgozni Vas megyében, addig is hittanra jár és angolul tanul.

Megmutatják a cellát, ahol két másik társuk az ablak felé fordulva áll: mind a négy ágy egyformán bevetve, a szoba egyik sarkában fürdőfülkét alakítottak ki. Rend van és a tisztaság, és a ruhaszárítón függő ruhák is ott vannak a szoba közepén.

"A fő különbség a körülményekben van"

"A BV-feladatok minden intézetben ugyanazok, a fő különbség itt a körülményekben van. Ilyen a higiénia, a technikai eszközök, az elhelyezési körülmények. Az épületek állapotára sem ez jellemző a többi börtönben" - mutat körbe a fehér falakon Sági Csaba, BV-őrnagy, a szombathelyi vezető nevelő, aki korábban a márianosztrai börtönben dolgozott. "Volt olyan fogva tartott, aki azt mondta, hogy ez a hely Tökölhöz képest egy kórház" - mondja Sági, aki egy emelettel lejjebb, az előzetes egyik cellája előtt az ajtón lévő gombokat magyarázza: a zárkákban egy gomb benyomásával lehet hívni a felügyelőt, a zárkák többségében tévé is van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Évekig nem dönthetnek az idejükről (További képekért klikkeljen!)

Takács Dóra szerint a külvilágnak sokszor túlságosan idilli ez a kép. Szerinte viszont két dolgot nem szabad szem elől téveszteni: "Ez nem egy leánykollégium, bármilyenek is a körülmények, ez egy börtön. Itt úgy élnek emberek éveken át, hogy nem tudnak dönteni az idejükről és minden pillanatuk be van osztva. A másik, hogy bármit is követtek el ezek az emberek, vissza kell adnunk őket a társadalomnak, néhány év múlva közöttünk fognak élni, úgyhogy ha csak százból egy emberre hat ez a környezet, már elértünk valamit" - mondja.

Ugyanarra megyünk ki, amit a szabadulók is bejárnak, a detektoros kapu mellett csomagok sorakoznak, a feladónál a legkülönfélébb települések nevei olvashatók. A csomagokat a címzettek előtt vizsgálják át töviről-hegyire. És ahogy a kulcsot csörgető, elhízott börtönőr képe a múlté, már régen nem igaz a legenda sem, hogy kenyérbe sütve küldik be a ráspolyt. "Elrejtésre alkalmas tárgyak - mint a kenyér - eleve nincsenek a küldhető tárgyak listáján. Nem is szökött még meg innen senki" - mondja Lévai.