Némán gyűjti a facebookos beszédötleteket Orbán

Vágólapra másolva!
Hétfő délig 353 hozzászólás érkezett Orbán Viktor facebookos felhívásához, amelyben megkérte támogatóit, hogy küldjenek számára javaslatokat a pénteki évértékelő beszédéhez. A hozzászólók egy része konkrét témákat dobott be, mások a kampányról mondtak véleményt. Orbán eddig egy felvetésre sem reagált.
Vágólapra másolva!

"Egyszerű és világos beszédet kell tartania, amit megértenek az átlagemberek is, Kérem, ne mondja azt, hogy ha a Fidesz kerül kormányra, mit fog tenni. Mert ahhoz meg kell nyerni a választásokat, és ezek az idejekorán elhangzott kijelentések nagyképűnek tűnnek" - írta Orbán Viktor Fidesz-elnök Facebook-oldalán egy Ombuc Mano néven regisztrált felhasználó. Orbán pénteki bejegyzésében kért javaslatokat február 5-i évértékelő beszédéhez, hétfő délig 353 hozzászólás érkezett a felhívásra.

A hozzászólók egy része olyan témajavaslatot vetett fel, amelyekről az elmúlt hónapokban már többször beszéltek a politikusok is. Többek között arra kérték Orbánt, hogy beszéljen a felelőtlen kampányígéretekről, a bedőlt bankhitelesekről, a szegénységről, nyugdíjasok helyet foglalkozzon inkább a fiatalokkal, vázolja fel a Fidesz egészségügyi terveit.

A hozzászólások másik része konkrét kampányeseményekre reagált, javasolták a Fidesz elnökének, hogy ne üljön le vitázni Bokros Lajossal, az MDF kormányfőjelöltjével, illetve hogy az elszámoltatást az április 25-i urnazárás után azonnal kezdje meg.

Orbán Facebook-oldalán ez volt az első olyan bejegyzés, amellyel a szimpatizánsokat közvetlenül próbálták megszólítani, a korábbi bejegyezések főként köszönetnyilvánítások voltak, illetve képsorozatokat tartalmaztak. (Erről itt olvashat bővebben.) A Fidesz elnöki stábjának egyik tagja korábban az [origo]-nak azt mondta: a pártelnök személyesen szokta nézni a honlapot, és ő írja a bejegyzéseket is. Az évértékelőhöz érkező javaslatok közül eddig egyre sem reagált Orbán, így nem tudni, hogy azok közül bármelyiket fontolóra veszi-e.

Orbán pénteken tizenkettedik alkalommal tart országértékelő beszédet. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére először 1999-ben, miniszterelnökként tartott országértékelőt, azóta minden évben január és március között a párt szimpatizánsainak körében mondja el a beszédét.