Az utolsó falu is kiszabadult a hó alól

Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőttre az utolsó elzárt települést, a Borsod megyei Hejcét is megközelíthetővé tették a hókotrók. A megyében délután négyre már nem volt járhatatlan út. A tűzoltók a hétfőre virradó éjjel kevés riasztást kaptak. Újabb havazástól szerdáig nem kell tartani, viszont kemény fagyok jönnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőttre már a Borsod megyei Hejce is megközelíthető autóval, és az eddig szintén elzárt Pányokra is be lehet jutni közúton - közölte a Magyar Közút megyei ügyelete. A megye hóátfúvás miatt járhatatlan útjait folyamatosan takarítják. A Hejce felé vezető úton egy méter magas hótorlaszokat kellett eltakarítani, a hómarók eddig a szél miatt hiába próbálkoztak az út felszabadításával. Csak hétfőn reggel jártak sikerrel, miután elállt a szél.

Borsod megyében néhány vonalon még nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt. Ezek között van a Hejce és Vilmány közötti útvonal, de nem járnak a menetrend szerint a bodroghalmi elágazáson áthaladó járatok, és a Felsőregmec és Abaújszántó között közlekedő buszok. A megyében összesen 18 járat maradt ki hétfő reggel - közölte a Borsod Volán.

Borsod megyében hétfőn délután négy órára már nem maradt járhatatlan út.

Javult a helyzet az országban

Reggel 6 óráig mindössze 14 olyan riasztás érkezett, amely esetében a tűzoltók beavatkozására volt szükség - mondta az [origo]-nak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A legtöbb esetben árokba csúszott autókon kellett segíteni, öt baleset történt Borsod megyében, a többi főként Budapesten vagy az ország középső részein.

Békés megyében, Békés városnál egy kamionbaleset történt, egy megcsúszott kamion egy lakóház falának csapódott. Egy balesetben sérült meg egy ember, a többi esetnél nem volt személyi sérülés - mondta Szentes.

Budapesten egyre jobb állapotban vannak az utak, már a mellékutak takarításánaál tart a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF). Horváth László, az FKF helyettes szóvivője azt közölte, hogy az éjszaka folyamán 90 hókotróval és 675 hómunkással takarították az utakat, lépcsőket és járdákat.

Hétfőn az időjárás-előrejelzések szerint szerdáig nem várható továbbbi havazás, viszont kemény fagyokra kell felkészülni, a derültebb területeken mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. Folyamatosan frissülő időjárási információkat ezen a linken talál.