Vádat emelnének a rekorder veresegyházi polgármester ellen

Vágólapra másolva!
Másodszor is vádemelést javasol a rendőrség Pásztor Béla veresegyházi polgármester ellen, aki a gyanú szerint hűtlen kezelést követett el. A rekorder, a települést 1965 óta irányító polgármester még 1996-ban vállalt olyan kötelezettséget, amely évekkel később több mint százmilliós kiadást jelentett az önkormányzatnak.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanúja miatt vádemelést javasol a rendőrség Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere ellen - írja csütörtöki számában a Népszabadság. A Pest megyei települést 1965 óta - előbb tanácselnökként, majd a rendszerváltás óta polgármesterként - vezető Pásztor ellen már másodszor javasolnak vádemelést, de a korábbi alkalommal az ügyészség nem találta megalapozottnak az indítványt (a rekorder polgármesterről az 2006-ban készült portrénkat itt olvashatja).

A nyomozók szerint Pásztor 1996-ban a képviselő-testület felhatalmazása nélkül kötött adásvételi szerződést egy ingatlanforgalmazó céggel 66 építési telek értékesítéséről, összesen 27,5 millió forint értékben. A polgármester a szerződésben vállalta, hogy az önkormányzat két hét alatt kiépíti a közműveket is, de azok nem készültek el. Emiatt a cég jogutódja 2003-ban napi százezer forint kötbért, összesen 267 millió forintot követelt az önkormányzattól.

Az ügyletről a képviselő-testület csak 2005-ben szerzett tudomást, amikor a képviselő-testület többsége rábólintott egy peren kívüli egyezségre a vállalkozóval, amelynek keretében az önkormányzat 122 millió forintot fizetett. Néhány helyi képviselő azonban 2007-ben feljelentést tett. A rendőrség először elévülésre hivatkozva megtagadta a nyomozást, de az ügyészség utasítására mégis vizsgálódni kezdtek. A nyomozás 2008 végére fejeződött be.