Felfüggesztett börtönt kapott több tévéostromló

Vágólapra másolva!
Tizenegy vádlott közül egy kapott letöltendő börtönbüntetést az MTV székházának 2006-os ostroma miatt pénteken. Hét vádlottat felfüggesztett börtönre ítéltek, hármat felmentettek első fokon. Az ítélet indoklásakor többen Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő nevét kiabálták, és hangosan kommentálták a bíró mondatait.
Vágólapra másolva!

Egy letöltendő és hét felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az MTV-székház három és fél évvel ezelőtti ostroma miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében. A bíróság három vádlottat felmentett. Valamennyi vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarásával vádolták, de többük esetében szerepelt rongálás vagy hivatalos személy elleni erőszak is a vádiratban.

Az egyetlen letöltendő - 1 év, 4 hónapos szabadságvesztésre - ítélt vádlott esetében a bíró elmondta, hogy a vádlott előélete miatt nem volt lehetőség a felfüggesztett büntetésre, korábban ugyanis kétszer is elkövetett hasonló garázda cselekményt. Ezért őt egyszer pénzbüntetéssel, egyszer pedig felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották a bíróságok.

A felfüggesztett börtönre ítélt hét vádlottra 1-2 év közötti büntetést rótt ki első fokon a bíróság. A három felmentett vádlott közül kettőnél bizonyítékok, egynél pedig bűncselekmény hiányában döntött így a bíró.

Amikor a bíró közölte, hogy a jog csak akkor működhet, ha mindenkire egyformán vonatkozik, egyes vádlottak azt kiabálták: "És Gyurcsány!?", majd pedig, hogy "csaltak a választásokon". Ettől kezdve egyes vádlottak és szimpatizánsaik szinte folyamatosan fennhangon kommentálták az ítélet indoklását.

A pénteki elsőfokú részítéletből két felmentés és az egyik felfüggesztett szabadságvesztés jogerős, nekik lezárult a per. Egy felmentésnél az ügyész három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés eldöntéséhez, a fennmaradó hét vádlott ügyében biztosan másodfokon folytatódik majd a per. Ugyanakkor az elsőfokú eljárás sem zárult le a pénteki, immár negyedik részítélettel, hiszen még mindig van néhány olyan vádlott, akinek az ügyében bizonyításra van szükség.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott a Magyar Televíziónak, betörtek az épületbe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett. Sok elkövető ismeretlen maradt.

A büntetőper összesen 40 vádlottal indult, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt. Rajta kívül volt, akinek az ügyét elkülönítették, eddig négy, elsőfokú részítéletben pedig - 2008 decemberében és 2009 szeptemberében, októberében, illetve 2010. január 15-én - összesen mintegy 30 vádlott elsőfokú ítéletét hirdette ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A bíróság döntően felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki, de voltak pénzbüntetések és több felmentés is. Letöltendőt eddig összesen hárman kaptak, az ő ítéletük azonban nem jogerős. A következő elsőfokú tárgyalást február 24-ére tűzte ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság.