Sólyom: Magyarország megérett a megújulásra

Vágólapra másolva!
A 2010-es év alkalmat kínál a megújulásra, amelyre Magyarországnak már nagyon megérett - mondta Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében. Az államfő szerint új típusú kormányzásra, és új ellenzékiségre van szükség, de a választás még csak a kezdet lesz.
Vágólapra másolva!

Magyarország "nagyon megérett már a megújulásra", és a 2010-es év - mivel választási év - alkalmat kínál az újrakezdésre a politikában és a közügyekben is - erről beszélt Sólyom László köztársasági elnök szokásos újévi beszédében, amely a Magyar Televízióban hangzott el péntek délelőtt. A változás szükségességét mindenki érzi - tette hozzá az államfő, aki szerint "a választás nagy esély, de csupán a kezdet".

Sólyom szerint az, hogy a "remények beteljesednek-e, a folytatáskor válik majd el", és ehhez mindenkinek hozzá kell járulni saját területén, legyen az család, munka vagy közélet. Szerinte ugyanis bármennyire is része, sőt szükséges alkotórésze a politika az újrakezdésnek, mégis csalódni fog az, aki az újat, a jót csakis kívülről, a politikától várja. Mint mondta, az 1990-es évek elején is sokan azt képzelték, hogy a rendszerváltás önmagában meghozza a nyugati életszínvonalat, de ennek kiábrándulás lett a vége.

Az államfő utalt négy évvel ezelőtt, szintén egy választási év elején elmondott újévi beszédére, mint mondta az azóta eltelt időszakban sok tapasztalattal gazdagabbak lettünk. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van - mondta Sólyom, aki ezért arra figyelmeztetett, hogy a választáson felelőssége tudatában kell minden választónak eldöntenie, kinek ad felhatalmazást.

A köztársasági elnök szerint az állammal szembeni elvárások és a feladatok világosak, ezek közé tartozik "a közbiztonság, a törvényes rend garantálása, a gazdaság olyan szabályozása, hogy biztonságosan fejlődjön és adjon munkát, a szegénység enyhítése, az ország tekintélyének helyreállítása a világban".

Ezekhez a változásokat viszont nem lehet az emberek közreműködése nélkül végigvinni, erre példaként a korrupció visszaszorítását említette. Ehhez szerinte az állam legszigorúbb fellépése mellett az is kell, hogy a "korruptság szégyenét az emberek többsége le akarja vetni". "Korrupcióban fuldoklik ma az ország" - jegyezte meg. "Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések - de a mindennapok kis korrupciója, a visszacsorgatott megbízási százalékok, a hatósági engedélyért adott és kapott pénzek is méregként hatnak" - mondta az államfő.

Sólyom a családok fontosságáról, a családok és az iskolák együttműködéséről is beszélt, hsizen szerinte ez a nemzet jövőjének kulcsa, csakis akkor van megújulás, ha az iskolák és tanárok támogatása nemzeti üggyé válik. Legalább ilyen fontos a magyar nyelv, a magyar kultúra, történelem és a magyarságtudat megőrzése, ezek közös kincsei minden magyarnak "határoktól és állampolgárságtól függetlenül".

"Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, és új szellemiségű ellenzékre van szükség", Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni - mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, "erre várunk". Beszédének végén "reményteli szívvel kívánt" mindenkinek boldog új évet, és a Himnuszt idézve, az Isten áldd meg a magyart szavakkal búcsúzott.