Hűtlen kezelés miatt nyomoznak az FKF-nél is

Vágólapra másolva!
Szerdán elrendelte a nyomozást a rendőrség a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt. A vállalat vezérigazgatóját korábban tanúként kihallgatták a BKV-ügyben folyó nyomozás során, és sajtóbeszámolók szerint tanúvallomásában arról beszélt, hogy előre meghatározott cégek nyertek el az FKF-nál kiírt közbeszerzéseket.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya nyomozást rendelt el szerdán hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban - közölte honlapján a rendőrség szerda délután. A közlemény szerint a nyomozás elrendelését több hónapnyi adatgyűjtés előzte meg, tekintettel arra, hogy 2010 februárjában a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-nál folyó nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, melyek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél is felvetették annak gyanúját, hogy olyan tanácsadói szerződések születtek, melyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak.

"A nyomozás feladata a fentieken túl többek között annak tisztázása is, hogy az FKF Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás megfelelt-e jogszabályi előírásoknak" - áll a közleményben.

A héten a Hír Tv és az RTL Klub is beszámolt arról a birtokukba került tanúvallomásról, amelyet Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatója tett, mikor a rendőrség kihallgatta a BKV-ügyben. (Erről részletesen itt olvashat.) Bielek arról is beszélt, hogy szerinte a főváros vezetése hogyan akarta ellenőrzés alatt tartani a közműcégeket.

Bielek a két hírműsor beszámolói szerint vallomásában azt mondta: kinevezése után Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernő, a főpolgármester tanácsadója külön-külön jelezték neki: igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcég belső életébe és ellenőrizze a működését. Bielek szerint ezért Hagyó és Mesterházy is megjelölt egy-egy ügyvédi irodát azzal, hogy azok ügyvédjei dolgozzanak a jelentősebb ügyeknél, beruházásoknál.

A hírműsorok szerint Bielek azt állította: voltak olyan közbeszerzések, ahol határozott utasítás volt arra, ki legyen a nyertes. "Hagyó úr tőlem egyértelműen és határozottan kért egy bizonyos céggel történő szerződéskötést, és éreztette, hogy én az ő kérését nem utasíthatom vissza, mert bármikor elveszíthetem az állásomat" - mondta. Bielek vallomása szerint a pályázatot már eleve a nyertesre szabták. Az FKF vezérigazgatójának vallomásában a Hír Tv és az RTL Klub szerint elhangzott az a feltételezés is, hogy az egyik közbeszerzési eljárásban a nyertes cég visszajuttathatott körülbelül 70 millió forintot a városházára.

A Hír Tv szerint Bielek a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázat ügyében említette a 70 millió forint visszajuttatásának gyanúját. Bielek vallomása szerint itt is előre borítékolták a nyertes nevét. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerda délután az [origo]-nak megerősítette: a közbeszerzés, amelynek eljárását a rendőrségi közlemény szerint a hatóság vizsgálja, a pusztazámori ügy.

Ezt a közbeszerzési pályázatot 2009 áprilisában hirdették meg, júniusban hirdettek eredményt. A nyertes a Társ-Invest Kft. és a Perkons Kft. alkotta konzorcium volt. A szerződést még tavaly júniusban meg is kötötték. Gyorsított tárgyalásos eljárás volt, a hivatalos indoklás szerint a gyorsaság oka az volt, hogy a vártnál nagyobb mennyiségű, magas metánkoncentrációjú gáz képződött, és az egyes kutaknál elszívási nehézségeket tapasztaltak, ezért a diffúz légszennyezés elkerüléséhez a depóniagáz-ártalmatlanító kapacítást haladéktalanul növelni kellett.

A közbeszerzés dokumentumai szerint nem volt más érvényes ajánlattevő, a bírálati szempont pedig az volt, hogy a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás nyerjen. Volt egy ajánlattevő, az Ener-G Zrt., melynek ajánlatát érvénytelennek találták.

Az ajánlatkérő, vagyis az FKF eredileg 450 millió forintra becsülte az ellenszolgáltatás értékét. A nyertes konzorciummal 448,5 millió forint plusz áfa értékben kötötték meg a szerződést. A Közbeszerzési Értesítőben kiadott tájékoztató szerint a szerződés teljesítése rendben volt. A Hír Tv szerint ugyanakkor eredetileg úgy volt, hogy a konzorcium 350-380 millió forint vállalja a munkát, és később emelték meg az árat.

"A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős, körülbelül 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára" - mondta vallomásában a hírműsor szerint az FKF vezérigazgatója. A Hír Tv szerint a Társ-Invest Kft. ügyvezetője tagadja a Bielek által vallottakat. Az [origo] is kereste szerda délután telefon a Társ-Invest vezetőit, de egyelőre nem tudtuk őket elérni telefonon.

A közbeszerzési adatbázis szerint más közbeszerzési pályázatot se korábban, se később nem nyert a konzorcium egyik tagja sem. Mindkét céget 2004-ben alapították - derül ki a cégadatbázisból. A Társ-Invest főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele, míg a Perkons főtevékenységéként gőzellátással és légkondicionálással foglalkozik.

Az FKF-nél kedden belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.