Az új főnök szerint "nem lesz mészárszék" a Magyar Rádiónál

Vágólapra másolva!
Egy közös munkáltatója lesz a köztévéknél és a közrádiónál dolgozóknak - derült ki azokon a tájékoztatókon, amelyeket hétfőn délben tartottak az intézményeknél. A Magyar Rádiótól vezérigazgatója szerint egyébként minden marad a régiben, "nem lesz mészárszék".
Vágólapra másolva!

Hétfőn délben egy időben tartottak tájékoztatást a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Tv és az MTI vezérigazgatói az intézmények munkatársainak a várható változásokról. A tájékoztatót a Magyar Rádió munkatársai élőben, a Twitteren és más internetes csatornákon közvetítették.

A Magyar Rádió munkatársainak twitteres tudósítása szerint Jónás István vezérigazgató azzal üdvözölte a Rádió Márványtermében összegyűlt munkatársakat, hogy a közmédia átalakítása a minőségi ugrás lehetőségét kínálja: a közmédia megőrzi az eddigi minőséget, de vége az átláthatatlan finanszírozás korszakának. A vezérigazgató szerint jövőre 15 milliárd forinttal több jut a közmédiára. "Nem lesz mészárszék, nem lesz filézés", ígérte Jónás, aki szerint minden marad a régiben, csak a dolgozók munkáltatója lesz más. A bejelentés után a rádió vezérigazgatója nem válaszolt a munkatársak kérdéseire.

A bejelentés előtt a Magyar Rádió munkatársai a Facebookon publikáltak egy Jónás István vezérigazgatónak tulajdonított, állítólag a belső levelezőrendszeren át közölt levelet. Ebben az állt, hogy egy októberben elfogadott országgyűlési határozat alapján a közmédia vagyonelemeinek meghatározott köre 2011. január 1-jével a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (Alap) kezelésébe kerül. A vagyon átadásával párhuzamosan a Magyar Rádió Zrt. jelenlegi munkavállalói többségének 2011. január 1-jétől az Alap lesz az új foglalkoztatója.

A Magyar Televíziónál ugyanezt jelentette be a munkatársaknak Medveczky Balázs vezérigazgató: januártól a tévéseknek is az Alap lesz a munkáltatója - mondta az [origo]-nak egy a tájékoztatót élőben hallgató tévés munkatárs. Medveczky elmondta, hogy mindenkit változtatlan munkaszerződéssel átvesznek, senkit nem rúgnak ki, és a kollektív szerződés is még egy évig érvényben marad. A vezérigazgató szerint jövő szeptemberre lesz kész az MTV új műsorstruktúrája.

Mindent átszerveznek

A Népszabadság már a múlt héten arról írt, hogy nagy átalakítás vár a közszolgálati médiára. A lap szerint az átalakítás lényege, hogy a Magyar Rádióban, az MTV-ben és a Duna Tv-ben a vezérigazgatóval együtt 49 dolgozó maradna, míg a többi, közel 3000 dolgozó pedig átkerül a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz. A Népszabadság szerint egyedül az MTI-nél maradhatnak többen - a tervek szerint 100-150-en -, mivel a hírügynökséghez tartozik jövő évtől az összes közszolgálati médium hírgyártása.

Kapuvári Gábor, az MTV Üzemi Tanácsának vezetője a hétfői vezérigazgatói bejelentés előtt az [origo]-nak azt mondta, Medveczky Balázs vezérigazgató előzetesen arról tájékoztatta, hogy a tervek szerint jövőre több pénz jut a közmédiának, több műsor készül majd, így több munkára lesz szükség, így az elbocsátásokkal kapcsolatos félelmek alaptalanok.

Egy kormánypárti médiatörvény-javaslat alapján várhatóan a közszolgálati média hírszolgáltatása is teljesen átalakul. A javaslat szerint a jövőben minden közszolgálati hírműsort a nemzeti hírügynökség gyártana. Az MTI működtetné a Magyar Rádió, az MTV és a Duna Tv internetes oldalait is. (Az ezzel járó szervezeti átalakításokról Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója az [origo]-nak adott interjújában is beszélt, erről bővebben ezen a linken olvashat.)